Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Adevărații mărturisitori nu își schimbă mărturia, ci rămân statornici, în Hristos


Părintele Sava m-a rugat să adaug la acest articol că de atunci când a fost filmată această mărturie, atât sfinția sa, cât și ceilalți părinți aghioriți, nu și-au schimbat cu nimic mărturisirea de credință, rămânând în duhul Sfinților Părinți, uniți în cuget cu Gheron Gavriil, spre slava lui Hristos și a Bisericii Lui.

A consemnat

pr. Ciprian

Update

(textul filmulețului de mai sus;

mulțumim fratelui Cosmin pentru osteneală):

 

„Astăzi, 28 august 2017, după calendarul aghiorit (10 septembrie în noul calendar) ne aflăm la Chilia Sf. Hristodul, împreună cu Gheronda Gavriil Aghioritul.

– Gheronda, dacă este binecuvântat, vă rugăm să adresați un cuvânt de întărire către încercatul popor român ortodox din România.

– Popor român, de Dumnezeu iubit, mă rog din toată inima ca binecuvântarea lui Dumnezeu să fie cu voi în toată viața aceasta pământească și în veșnicie. Mă rog ca Bunul Dumnezeu să scrie numele voastre în cartea vieții veșnice, să vă pomenească în Împărăția Sa, și să fiți împreună cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov.

– Gheronda, dacă este binecuvântare, am vrea să vă întrebăm în legătură cu cele ce s-au auzit printre frații noștri din România, cum că ar fi o problemă cu Gheron Sava Lavriotul, care, chipurile, ar conduce lucrurile către schismă, trimițând oamenii către grupările vechilor calendariști, și se aude că tocmai sfinția voastră ați fi spus asta (despre Gheron Sava). Ce ne spuneți în legătură cu acest lucru?

– Eu, cu părintele Sava și cu toți părinții aghioriți suntem întru totul în acord pe acestă temă împotriva ecumenismului. Nu am spus niciodată eu că părintele Sava trimite oamenii la grupările zelotiste.

– Gheronda, oare ceea ce predică (Gheron Sava) fraților români este îndrumare către schismă sau este luptă pentru Biserică?

– Este luptă bisericească. Toți suntem uniți, încercând să combatem erezia ecumenismului.

– Așadar, Gheronda, să înțelegem că lupta noastră este doar împotriva ecumenismului, până ce, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne rugăm să se ajungă la un sinod ecumenic și la condamnarea sinodală a acestuia?

– Da, așa este! Aceasta este dorința noastră! Nu avem nici o neînțelegere cu părintele Sava și nici cu alții dintre părinții aghioriți. Avem comuniune deplină de gândire. Lupta noastră este comună împotriva ecumenismului.

– Gheronda, vă mulțumim mult pentru această lămurire și vă rugăm să încheiați cu o urare pentru frații noștri români aflați în prigoană.

– Îl rugăm pe Dumnezeu să-i binecuvânteze cu răbdare și să ne gândim la ceea ce spune Domnul în fericiri: „Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a acelora este Împărăția Cerurilor”.

 

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

 

Notă: unii deja afirmă că acest filmuleț nu mai este de actualitate. Deocamdată, această mărturie clară și vie nu este combătută de nici o altă mărturie, la fel de clară și de vie, așa că obiecția lor este lipsită de temei.

Eu îl cunosc pe Gheron Gavriil de peste 10 ani și niciodată nu a fost altfel decât un luptător ortodox. Dacă – Doamne ferește – va cădea, lucru posibil fiecăruia dintre noi, aceasta nu invalidează mărturia lui de zeci de ani, așa cum îl cunosc părinții aghioriți.

Însă Maica Domnului îl va ține în slujba Fiului ei, cu rugăciunile noastre ale tuturor, alături de Gheron Sava, Gheron Hariton, părintele Epifanie și de toți ceilalți părinți athoniți mărturisitori, care sunt prigoniți de ereticii ecumeniști athoniți de astăzi. (pr. Ciprian)