Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Sfântul Efrem Sirul: Mărturisirea dreptei credințe!

Îndeobște, Sfântul Efrem Sirul este cunoscut tuturor credincioșilor pentru rugăciunea „Doamne și Stăpânul vieții mele…”, pe care cu toții o rostim, însoțită de metanii, în timpul Postului Mare. Dar nu numai.

Acum câteva zile am găsit acest mic și frumos citat din opera Sfântului Efrem Sirul, operă care este de o întindere, vastitate, adâncime și profunzime teologică greu de egalat:

„Mândria și lauda și mântuirea creștinilor este mărturisirea dreptei credințe și să nu fie de acord nimeni să devină prieten cu cei care cugetă cele opuse acesteia (adică dreptei credințe), ci să respecte porunca și Testamentul Domnului Hristos nepătat, neîntinat și nefalsificat de orice erezie, până la cea de-a Doua Venire a Domnului nostru Iisus Hristos.” (Sfântul Efrem Sirul, Cuvânt despre iubirea față de săraci, în Opere, volumul al V-lea, p. 140)

Sursa – http://www.katanixis.gr/2018/02/blog-post_331.html

Să avem parte de rugăciunile și de binecuvântarea lui, spre pocăință neștirbită și spre învierea sufletelor noastre!

 

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu