Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Câteva gânduri actuale referitoare la îngrădirea de erezie

S-a scris și se va mai scrie mult, uneori duhovnicește, alteori duhovnicește și omenește, iar alteori numai omenește despre de ce și cum ne îngrădim de erezie, ce înseamnă acest lucru și încotro ne îndreptăm.

Știu că numele meu a fost și este terfelit cu osârdie de unii și de alții, dar nu îmi pasă nici cât negru sub unghie. Înainte de a o face ei am făcut-o singur, declarând război neîmpăcat fiarei ecumeniste și asumându-mi până la capăt consecințele care au derivat din aceasta.

Nu vreau să fac pe dascălul, căci nu sunt. Vreau doar să ucenicesc la ceea ce ne învață Sfinții Părinți, în nădejdea mântuirii.

Așadar, ne îngrădim de erezie pentru că:

a) așa ne poruncește Biserica, prin Canonul 15 al Sinodului I-II Constantinopol, acest Canon și toate celelalte fiind obligatorii. Nu există Canon, adică lege a Bisericii, care să fie opțional. Toate sunt absolut necesare pentru mântuire. Deci iconomia în fața ereziei este o amăgire lipsită de orice sens teologic, ea fiind de fapt o lașitate – recunoscută sau disimulată sau ascunsă cu viclenie sau prezentată ca virtute sau drept cale de urmat;

b) îngrădindu-ne de erezie, nu ieșim din Biserică, nici nu ne transformăm în Biserică, ci ne străduim să nu ne contaminăm de cea mai contagioasă lepră, adică erezia, care aduce moarte sufletească;

c) expresia aceasta „cu cuget ortodox” este o făcătură; de unde să știm noi ce este în inima celui care cu gura totuși vorbește ortodox? Care este modul de a verifica ortodoxia lui? Este simplu: ce anume a suferit și suferă pentru Hristos omul respectiv? Acesta este modul de a afla ce zace în inima lui. Omul „cu cuget ortodox”, dar fără vreo jertfă în viața lui de dragul lui Hristos ajunge nu numai un eretic vădit, ci un torționar al ortodocșilor (ceea ce deja se și întâmplă la noi, nu mai e nevoie să dau nume);

d) a duce o luptă pentru dreapta credință și a terfeli numele celor care nu sunt de același gând dovedește o imaturitate duhovnicească, spre a nu spune mai mult. Modul în care oameni precum: Gheron Sava, protosinghelul Elefterie, ieromonahul Spiridon, ieromonahul Xenofont, părintele Vasile Savin, pr. Andrei Cojoacă etc au prezentat tot timpul răspunsurile la problemele teologice apărute a fost exemplar. Modul în care unii s-au raportat la ei și la subsemnatul a fost lipsit de argumente teologice, bogat în invective și în calomnii, ca o expresie vie a cuvântului scripturistic: „din prisosul inimii vorbește gura”;

e) „combinația” de slujire între cei îngrădiți de erezie și cei neîngrădiți este un avorton duhovnicesc, este calea sigură spre afundarea tuturor celor implicați în erezie. Iar calea urmată de adepții unei asemenea metode, numită de ei „iconomie”, este de fapt o nouă răstignire a lui Hristos, prezentând acrivia, adică Legea, firescul, ortodoxul ca fiind o excepție și mai ales ca una care nu s-ar aplica acum; iar pentru că noi urmăm acrivia suntem priviți ca unii fără de lege, astfel fiind hulită de către acuzatorii noștri însăși Legea Bisericii;

f) mulți vor să fie altcineva care să lupte, să mărturisească, să sufere în locul lor, iar ei înșiși să stea la „căldurică”, mulțumindu-se cu platoșa însângerată de mărturia până la capăt a altora. Cine gândește așa este un fricos care încă nu a înțeles nici măcar cum se scrie cuvântul ORTODOX, darămite să îl mai și trăiască.

Soluția: nu ne aparține, ci este a Sfinților Părinți. Cine are „păreri” în ortodoxie nu mai este în ortodoxie, ci undeva periferic, în protestantism.

Sfinții Părinți nu numai că au zis adevărul, ci au fost întruchipări jertfelnice ale acestuia. Așa că să lăsăm pe cei cu gura mare, dar cu inima goală de Hristos și să mergem pe calea Crucii, bucurându-ne că suntem scuipați, calomniați, terfeliți, loviți etc etc, toate primindu-le spre slava lui Hristos și întru nădejdea mântuirii noastre.

 

Cu urări de împodobire sufletească

cu curajul mărturisirii ortodoxe,

pr. Ciprian Staicu

 

10 Responses to Câteva gânduri actuale referitoare la îngrădirea de erezie

 1. Parascheva says:

  Amin! Amin! Amin!

 2. Iulia says:

  Ce poza minunata! Extraordinar de relevanra! Preotia= cruce.

 3. Adrian says:

  Ereticilor ecumenişti, pseudo-ierarhilor din instituţia, rămasă doar omenească, B(iroul) de O(ficieri) R(eligioase) s.r.nl. – ce mărturiseşte Părintele Ciprian, asta înseamnă …”drept învaţă cuvântul adevărului Tău”… şi nu vorbele voastre pline de venin împotriva Adevărului, pe care, fără niciun fel de apăsare pe a voastră „conştiinţă” (sîc!), aţi făgăduit (promis, jurat) să-L apăraţi cu însăşi preţul vieţii voastre (nu a noastre !), atunci când, ca într-o piesă de teatru (cu actori slabi şi prefăcuţi !) aţi fost „întronizaţi” (ce pompos sună ! – .. aramă sunătoare și chimval răsunător…)

  Pentru toţi cei rătăciţi pe cărările ereziei ecumeniste …
  PSALMUL 11
  1. Mântuiește‑mă, Doamne, că a lipsit cel cuvios, că s‑a împuținat adevărul de la fiii oamenilor.
  2. Deșertăciuni a grăit fiecare către aproapele său, buze viclene în inimă, și în inimă rele au grăit.
  3. Pierde‑va Domnul toate buzele cele viclene și limba cea plină de mândrie.
  4. Pe cei ce au zis: «Cu limba noastră ne vom mări, căci buzele noastre la noi sunt; cine ne este Domn?»
  5. Pentru necazul săracilor și suspinul nenorociților, acum Mă voi scula, zice Domnul; le voi aduce lor mântuirea și le voi vorbi pe față.
  6. Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lămurit în foc, curățat de pământ, curățat de șapte ori.
  7. Tu, Doamne, ne vei păzi și ne vei feri de neamul acesta în veac.
  8. Căci atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni.

  Părinte Ciprian,
  SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE !

  Iertaţi de îndrăzneală
  Doamne ajută !

 4. BALTAG LICĂ says:

  Calea Crucii este cea mai grea dintre toate căile, dar este singura SIGURĂ mântuitoare. Dintre toate căile menționate aici de Părintele Staicu, calea Crucii se distinge clar de celelalte și este la îndemâna tuturor să o descopere și apoi să meargă pe ea. Doamne ajută-ne să putem duce această Cruce ! (De fapt Tu o duci încă de la întemeierea lumii, căci din tot ceea ce avem, nimic nu-i al nostru, ci toate ale Tale sunt, chiar și purtarea Crucii.)

  • admin2 says:

   De fapt adevărul este exact opusul celor exprimate de stareț în interviul filmat.
   Acest stareț mereu zâmbitor – cu excepția momentelor lui de furie, la care am luat și eu parte, ca martor – a transformat Vatopedi într-o oază de ecumenism, iar pe părinții români, îndeosebi pe pr. Chiril – de altfel un om minunat – în spălători de creiere ai românilor care trec pe acolo.
   Cea mai susținătoare mănăstire a Fanarului, din tot Athosul, este Vatopedi.
   Mai multe nu sunt necesare a spune.
   Pr. Ciprian

 5. MIRCEA says:

  ADEVARUL ESTE CA PREOTIA NU ESTE DATA DE CATRE IERARH, CI DE CATRE INSUSI DUMNEZEU !

  IUBIM SUFLETELE ERETICILOR IERARHI, DAR NU-I RESPECTAM CA IERARHI !!!!!! NE RUGAM PENTRU MANTUIREA LOR DAR NU ACCEPTAM COMUNIUNEA LITURGICA CU ACESTIA !!!

 6. Mircea Suta says:

  HRISTOS A INVIAT !

  Hristos a inviat, a biruit moartea ! Mantuirea ?! Nimic mai simplu ! Hristos ADEVARUL si Fiu al Dumnezeului Celui Viu, biruie moartea din inimile care cred in EL ! Limpede ca lumina zilei !!!
  Omul inrobit fiind de patimi, cadea inselat fiind de placerile si „bucuriile” din lucrurile acestei lumi trecatoare, care nu au viata in ele insele, ci moarte au ! Dar vazand asta, Dumnezeu Tatal cel din Ceruri, a trimis per Fiul Sau Preaiubit ca sa biruiasca moartea, sa curete inimile noastre de patimi si de toata necuratia, sa curete prin iertare, viata noastra de pacate !!!!!!!

  MARE ESTE DUMNEZEU, STAPAN PESTE TOATE, PESTE VIATA SI PESTE MOARTE !!!!

  Bunul Dumnezeu sa va daruiasca Raiul !!!!!!