Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

DOUĂ CĂI: hirotonie, har și… Duh Sfânt. Sau trădare a lui Hristos, erezie împotriva Duhului Sfânt și iad veșnic

Trădător al harului. Doamne, dă-i pocăință!

 

SĂ LUĂM AMINTE !

Când Hristos vorbește despre vărsarea Duhului Sfânt în Biserică și în inimile credincioșilor, nu vorbește în mod abstract, nu spune că Îl va trimite pe Duhul Sfânt la fel în întreaga Biserică, la modul general al cuvântului. Nici nu spune că pentru că episcopii și preoții au o succesiune apostolică prin hirotonie, toată Biserica va primi în aceeași măsură pe Duhul Sfânt…

Nici nu vrea să spună Hristos că din cauza hirotoniei episcopilor, există neapărat garanția că Duhul Sfânt va locui permanent în (acea) ierarhie…

Pentru că nu existența episcopului (sau a episcopatului participant la un sinod, cum a fost și cel din Creta, iunie, 2016 – n.trad.) este garanția că un sinod este inspirat de Duhul Sfânt. Dovadă în acest sens este că au existat în Biserică mulți episcopi care au fost condamnați apoi ca eretici…

Dacă acei episcopi aveau viu și prezent și lucrător pe Duhul Sfânt în ei, nu ar fi căzut în erezie (cum au căzut cei din Creta, iunie, 2016 – n.trad.). Așadar, hirotonia întru treapta de episcop nu este dovada, nici garanția că în acest episcop se sălășluiește Duhul Sfânt ((permanent și fără condiții, ci harul se dă de SUS, dar el trebuie pus în lucrare de cel care îl primește JOS – n.trad.)

(Pr. Prof. Dr. Ioannis Romanidis, Teologie patristică)

 

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

5 Responses to DOUĂ CĂI: hirotonie, har și… Duh Sfânt. Sau trădare a lui Hristos, erezie împotriva Duhului Sfânt și iad veșnic

 1. Mihai says:

  Bartolomeu Arhondonis in vizita pe la Vatican, Kiril nu se lasă mai prejos și anunță și el o vizita tot la Vatican

 2. Bacosca Antoanela Iustina says:

  Doamne, ajuta!
  Referitor la rezolutia sinaxei de la Roman, care la punctul 3 spune :
  „Părtășia la erezie cu știință sau fără știință este tot erezie”; uitati ce spune un frate ortodox-
  ” Desi părtășia cu erezia este incontestabil o faptă foarte, foarte grava, nici Sfânta Scriptură, nici Sfintele Canoane nu spun că părtașii cu erezia sunt eretici sau intocmai cu ereticii si nici nu cer ca partasii cu erezia sa fie dati anatemei intocmai ca ereticii”
  ”La sinaxa de la Roman s-a declarat ca părtășia la erezie cu știință sau fără știință este tot erezie, fara sa se explice in vreun fel pe care învățătură sfântă se intemeiază aceasta pretentie,”

  Se pare ca parintele care a spus aceasta : „Părtășia la erezie cu știință sau fără știință este tot erezie” nu a dat mai multe lamuriri si a lasat loc de interpretari. Acest credincios vrea raspunsuri clare si intreaba : ce se intelege prin erezie si partășia la erezie?
  Din aceasta cauza, persoana respectiva refuza sa mai participe la slujbe, justificand ca s-a ajuns la erezii ca la sinedriul din Creta.

  Ce-i raspundeti acestui frate, care se framanta, parinte?

  Va multumesc.

  • admin2 says:

   Să ia și să citească studiile athonite publicate pe acest site în ultimii doi ani și va găsi toate argumentele necesare.
   Ideea de bază este întinarea clară ce are loc atât prin erezie. cât și prin așa-numita părtășie, adică prin comuniunea cu ereticii. Iar Sfintele Canoane interzic orice comuniune cu ereticii, atât pentru clerici, cât și pentru mireni.
   Mai mult nu are sens să spunem iar și iar, să ia și să citească. Noi munca de cercetare din punct de vedere patristic am făcut-o și rezultatele le-am pus la îndemâna tuturor.
   Pr. Ciprian