Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Pentru toate să spuneți: „Slavă Ție, Doamne!”

Chinurile voastre sunt multe. Loviturile cad asupra voastră neîndurătoare, din toate părțile. Însă nu deznădăjduiți. Sunt încercări, care vin asupra voastră din îngăduința Iubitorului de oameni Dumnezeu, ca să vă curățiți de patimile și de neputințele voastre.

Așadar, predați-vă pe voi înșivă în mâinile Lui cu încredere, cu curaj, cu bucurie și cu recunoștință.

Nu vă mâniați, nu fiți nemulțumiți, nu vă ridicați împotriva nici unui om. Lăsați-i liberi să facă asupra voastră și înlăuntrul vostru lucrarea proniei Domnului care, având drept scop mântuirea voastră, se străduie să scoată din inima voastră orice întinăciune.

Așa cum spălătoreasa mototolește, freacă și întoarce hainele în covată, ca să le albească, astfel și Dumnezeu ne șifonează, ne stoarce și ne întoarce pe toate părțile, ca să ne albească sufletul și să îl pregătească pentru Împărăția Lui cea cerească, în care nu poate să intre nimic necurat.

Acesta este adevărul. Rugați-vă ca Domnul să vă lumineze mintea, ca să înțelegeți acest adevăr. Atunci veți primi cu bucurie orice necaz ca pe un medicament dat de Doctorul ceresc. Atunci îi veți considera pe cei care vă vatămă ca fiind organe sau unelte binefăcătoare ale Lui. Iar în spatele lor veți vedea întotdeauna mâna marelui vostru Binefăcător.

Pentru toate să spuneți: „Slavă Ție, Doamne!” Să spuneți aceasta, dar și să o trăiți.

Vă sfătuiesc să împliniți canoanele sau regulile de mai jos:

1) În fiecare clipă să așteptați să vină vreo încercare. Și când ea vine, să o primiți ca pe un oaspete binevenit.

2) Când se întâmplă ceva opus voinței voastre, ceva care vă provoacă amărăciune și tulburare, să vă concentrați repede atenția în inimă și să vă luptați cu toată puterea, cu râvnă și cu rugăciune, ca să nu se nască în inimă nici un sentiment neplăcut și pătimaș în ea. Dacă nu veți îngădui apariția sau nașterea unui asemenea sentiment, atunci toate încercările se vor termina cu bine. Pentru că fiecare reacție sau lucrare rea, prin cuvinte sau prin fapte, sunt consecințe și urmări ale acestui sentiment.

De asemenea, dacă în inima voastră va apare un sentiment pătimaș de slăbiciune, atunci măcar hotărâți-vă cu statornicie să nu spuneți și să nu faceți nimic până când nu va dispare acest simțământ.

În fine, dacă este imposibil să nu vorbiți sau să nu acționați într-un fel oarecare, atunci ascultați nu de simțământul vostru, ci de legea dumnezeiască. Comportați-vă cu blândețe, cu pace și cu frică de Dumnezeu.

3) Nu așteptați și nu urmăriți ca încercările să se oprească. Dimpotrivă, pregătiți-vă pe voi înșine să răbdați aceste încercări până la moarte. Să nu uitați acest lucru! Este foarte important. Dacă nu vă raportați astfel față de încercări, răbdarea nu se va consolida în inima voastră.

4) Pe cei care vă lovesc și vă fac rău să îi „judecați” cu iubirea voastră și cu neținerea de minte a răului. Prin cuvintele voastre, prin comportamentul vostru, chiar și prin privirea voastră să le arătați că, în pofida a tot ceea ce ei vă fac, voi continuați să îi iubiți. Și, desigur, niciodată să nu le amintiți cât de mult v-au nedreptățit.

(Cuviosul Teofan Zăvorâtul)

Sursa – https://synaksiorthodoxon.blogspot.com/2018/09/blog-post_44.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

PS – probabil aceste cuvinte ar fi potrivite și ca o introducere a unui manual al ortodoxului îngrădit de erezie, dar și al ortodoxului care trăiește în lumea secolului al XXI-lea, printre atâția păgâni și atei. Tot ceea ce trebuie să facem, precum și toate cele de care trebuie să ne ferim le găsim menționate în Sfânta Scriptură și în scrierile Sfinților Părinți, spre a lua aminte la ele, în perspectiva mântuirii în Hristos. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu! Slavă Ție, Doamne! (Redacția)

3 Responses to Pentru toate să spuneți: „Slavă Ție, Doamne!”

 1. Carmen says:

  Slava Tie Doamne, slava Tie!
  Parinte Ciprian, sa va rasplateasca Bunul Dumnezeu pentru Acest articol. Pentru mine care traiesc intre oameni fara Dumnezeu, straini de reguli, adevatrati lupi care pe care nestiind pe cine sa sfasie pentru ca sa-si hraneasca orgoliul, pentru mine repet , Acest articol ca si multe altele pe care le postati sunt ca ploaia care cade in timp de seceta, ca laptele mamei pentru noul-nascut…..daca pot sa spun asa. Va Multumesc si din inima spun iarasi :
  MULTUMIM DOAMNE PENTRU TOATE! si
  SLAVA TIE DOAMNE, SLAVA TIE!

 2. Mihail says:

  Slava si multumire Domnului pentru toate!
  Un jurnalist, vrednic, ne prezinta campania de manipulare din presa- tv pentru defaimarea referendumului, sloganurile folosite, si ne atrage atentia ca vrajmasul se lupta cu oamenii intinzand multe capcane si inselari, iar concluzia este ca fiecare trebuie sa marturiseasca cu staruinta pana la capat adevarul, iar in cazul nostru sa isi dea votul la Referendumul pentru Familie. Un articol onest pe link https://evz.ro/adevarul-ascuns-despre-referendumul-pentru-familie.html
  Pe acelasi subiect, pe http://www.certitudinea.ro/articole/categorie-tmp/view/diversiuni-si-manipulari-din-mediul-online-privitor-la-referendumul-pentru-familie

 3. Baltag Lica says:

  Cred ca acest articol vine ca o manusa, cum se spune mai pe lumeste, multora dintre noi. Multi suntem calcati in picioare aproape in fiecare zi de cei de langa noi, dar inghitim in sec deocamdata, ca mai apoi, poate, sa intram pe fagasul celor afirmate de Sfantul Teofan Zavoratul. Nu este usor deloc, dar ne bazam si pe zicerea biblica: ,,Inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi”. Deocamdata inima ne-o tinem infranta cu toata puterea noastra(nu cred ca cu toata puterea, dar sa zicem ca-i asa), insa cu smerenia nu stam macar tot atat de bine. Ne mai trebuie multa lupta duhovniceasca pana atingem smerenia, dar nu ne dam batuti.
  Articolul este balsam pentru sufletul meu. Simteam ca trebuie sa las lucrurile ,,sa curga” fara sa le pun oprelisti, caci formula ,,s-in calea pacatosilor n-am statut” trebuie sa o aplic pe mine insumi, adica sa fac bine si sa nu ma iau la tranta cu toti cei care ma inconjoara, caci biruinta nu sta in judo, ci in taierea voii. Ma stadui sa dau intaietate celor din jur, sa fac pe cel mai slab pregatit dintre toti, ca sa nu zic mai pe drept, caci nu-mi place termenul. Sunt ca o stanca ale carei colturi(mai bine spus colti) sunt erodate zi de zi. Cand voi ramane fara ele, atunci poate ca ma voi apropia de smerenie. Pana sa citesc acest articol nu ma bucuram de erodarea stancii, dar acum, la cateva zeci de minute de la citirea lui ma bucur ca un copil mic si vad(inteleg) cata grija manifesta Domnul fata de noi. Daca articolul aduce bucurie celor din jur, si nu orice bucurie, ci una duhovniceasca, caci pentru lume a te comporta ca in articolul primit prin mijlocirea Sfantului Teofan Zavoratul de la Parintele Ciprian inseamna nebunie curata, atunci un mic scop al articolului a fost atins deja. Articolul spune, cu alte cuvinte, ,,ca sa-ti folosesti fara incetare ambii obraji”, adica sa-l intorci si pe celalalt cand primul a crapat deja sub greutatea palmelor primite, si aceasta fara sa cartesti. Un lucru este clar, cat de cat, in ceea ce ma priveste, imi este mai usor sa ma pronunt in scris decat sa aplic in practica toate acestea. Inca ma mai aprind si aceasta nu e bine, adica conform cu ce discutam aici. Am folosit exemplul cel mai la indemana pentru a arata ca lucrarea cu intoarcerea si a celuilalt obraz nu este deloc una simpla. Sa speram ca cu ajutor de sus vom ajunge sa folosim ambii obraji ceea ce inseamna ca am capatat smerenia. Multumim Sfantului Teodor Studitul si Parintelui Cipriann pentru bucuria si nadejdea capatate prin acest articol. De fapt multumim Domnului Care lucreaza prin domniile lor. Asadar slava lui Dumnezeu pentru tot si pentru toate.
  Doamne ajuta !