Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Slalom printre ispite și înșelări

Acest articol va avea două părți: prima referitoare la următoarea conferință a lui Gheron Sava Lavriotul în România, iar a doua referitoare la o ispită din vestul țării.

Conferință GHERON SAVA LAVRIOTUL – București, 12 mai 2019 – Globalizarea, Ecumenismul, identitățile electronice și modul în care credincioșii trebuie să facă față acestor circumstanțe

1. Aflăm de pe net despre conferința din data de 12 mai 2019. Desigur, părintele Sava este un om integru, care nu are acte biometrice și nu are de gând să le ia. Curând îi va expira pașaportul și va fi foarte greu să mai iasă din țara lui. Cu siguranță acum ne va învăța de bine, în duh patristic, așa cum a făcut mereu.

Problema stă în organizatorul și susținătorul acestei conferințe – care administrează și site-ul de mai sus – care are acte biometrice și le-a folosit de curând pentru a întreprinde o lungă călătorie în SUA. Mai multe nu voi detalia aici, pentru că dorim îndreptarea aproapelui, nu altceva.

Așadar, i-am spus părintelui Sava ce se întâmplă și l-am rugat să nu se lase folosit de nimeni – ca imagine și ca prezență – pentru că bunul lui simț nu merită terfelirea de către nimeni.

O asemenea conferință nu poate avea rolul de a acoperi greșelile unora. Ea poate avea loc cu toată liniștea necesară și cu folosul duhovnicesc maxim atunci când ipocrizia este lăsată deoparte, greșelile sunt recunoscute și îndreptate, iar lupta cu sistemul antihristic este asumată și la nivel personal, nu una zicem, dar alta facem.

Personal nu voi îngădui ca să fie folosit numele meu pentru interesele neortodoxe ale nimănui. I-am recomandat părintelui Sava – desigur, va hotărî cum crede – să ia aminte la starea reală a lucrurilor. În lupta pentru Adevăr trebuie să mărturisim Adevărul, nu să îl adaptăm la nevoile noastre.

2. De curând au apărut vești – pe site-urile „părtașilor la erezie” despre un nou părinte mărturisitor, din vestul României. Pentru că soțul unei fiice duhovnicești din diaspora este ucenicul acestui părinte, săptămâna trecută am acceptat să mă întâlnesc cu acest părinte, fiind în trecere prin zona respectivă. Am aflat dinainte că este adeptul teoriei pierderii harului din BOR, dar am fost sfătuit să mă duc să stau de vorbă cu el, poate se mai lămuresc lucrurile. Am întârziat pe drum și i-am trimis mesaj că voi veni altădată la el. Atunci mi-a trimis câteva sms-uri, la fel și în zilele următoare, pe care le-am păstrat. Surpriza a fost totală, căci a abordat cu totul alte probleme. Din acestea a reieșit pe scurt:

a) „Hristos nu mai este prezent în Potir după finalul Sfintei Liturghii.”

Răspuns: totul a plecat sau s-a aflat cu ocazia prezenței lui Gheron Sava la o conferință anul trecut acolo, în zona Aradului, după participarea la Sfânta Liturghie. Gheron Sava a vrut să se împărtășească, însă chiar în momentul împărtășirii credincioșilor a fost chemat afară, fiind sunat din străinătate. O ispită, ce mai! Dar când a revenit l-a rugat pe părintele respectiv să îl împărtășească la finalul Liturghiei. Răspunsul a fost că nu mai poate, căci Hristos nu mai e în potir.

Ce am aflat eu acum? Că părintele susține această teorie (cine știe de unde a aflat-o, însă în original ea este de sorginte papistașă, care așa cred despre ostia de la missa lor) pentru că „nu te poți împărtăși în aceeași zi de două ori.” Adică? În practică, preotul slujitor trebuie să consume toate Sfintele Taine la finalul Liturghiei (aici am avut noi și derapajele pr. Grigorie Sanda, care lăsa Împărtășania în căni, în casele credincioșilor). Așa se face de 2.000 de ani. Părintele de la Arad spune că a consuma Sfintele Taine ar însemna pentru preot să se împărtășească de două sau de mai multe ori într-o zi, așadar „concluzia” lui este că Hristos pleacă din Potir. Neadevăr total.

Apoi mi-a venit și următorul gând, pe care l-am trimis părintelui prin sms, dar nu am primit niciun răspuns: noi, preoții, în Joia Mare, scoatem și Agnețul pentru bolnavi, pe care apoi marți, în Săptămâna Luminată, îl uscăm și îl avem tot anul (adică Împărtășanie uscată; ca cea folosită de pr. Macarie de la Oituz, duhovnicul pr. Grigorie Sanda, și pe care o dădea la cutiuță etc etc – aceasta fiind o deraiere de la practica ortodoxă generală). Și l-am întrebat: dacă Hristos Se ridică la cer și nu mai este Împărtășanie după finalul Sfintei Liturghii, cum rămâne Hristos ca Împărtășanie și ca Agneț uscat pentru tot anul? Pauză… Niciun răspuns.

b) Dacă era numai asta, se rezolva ușor, poate fi o abordare greșită din neștiință. Însă acum a urmat bomba: părintele acesta spune că sfârșitul lumii va veni în anul 2032, la 33 de ani după 1999, când la eclipsa mare de lună s-a născut fiul lui Lucifer, al cărui semn nu este 666, ci este 999, care apare pe prețuri în magazine – de aceea multe au ca preț ceva cu virgulă și apoi 99 – că nu se știe data exactă, dar anul este sigur 2032. Cam atât, pe scurt. Apoi am aflat de la cineva din Arad că aceste calcule există de mult și că părintele insistă pe ele de mulți ani, mai ales după sinodul din Creta.

Concluzia mea i-am spus-o, fără a-mi asuma vreo autoritate de consistoriu, cum m-ar putea acuza unii: dacă el consideră în continuare că acestea expuse mai sus sunt realități este demn de caterisire ca eretic. Apoi am aflat de la altcineva dintre fiii lui duhovnicești că „revelațiile” avute ar fi, susține părintele, de la… Maica Domnului.

Mă întreb: Fiul lui Dumnezeu a refuzat să le spună Apostolilor când va fi sfârșitul lumii, iar Maica Domnului i-a spus-o unui preot din Arad?

Concluziile referitor la ambele subiecte tratate – conferința și abaterile teologice – vă aparțin. Am spus acestea pentru că în această luptă am intrat din dragoste de adevăr, nu din vreun interes personal sau pentru vreo prietenie lumească. Oricine poate cădea, oricine se poate ridica. Să o facem – ridicarea – și să trăim în Hristos!

pr. Ciprian Staicu