Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

„Evlavia” mitropolitului Serafim de Pireu față de hulitorul de seamă al Sfinților Părinți: filosoful Hristos Yannaras

Aflăm următoarele de la adresa:

Εόρτιο βραδυνό της Ι.Μ. Πειραιώς με ομιλητή τον Χρήστο Γιανναρά

– duminică, 26 ianuarie 2020, Mitropolia de Pireu (Grecia) organizează o cină festivă, în cinstea educatorilor și a profesorilor din cuprinsul ei, cu ocazia prăznuirii anuale (30 ianuarie) a Sfinților Trei Ierarhi;

– vorbitorul sau conferențiarul invitat la acea cina va fi filosoful Hristos (cu accent pe „i”) Yannaras;

– astfel de știri – spune administratorul site-ului katanixi – arată prăbușirea (rostogolirea la vale) ecumenistă a organizatorului, adică mitropolitul Serafim de Pireu.

Comentarii:

– această știre din Grecia și preluarea ei nu are ca scop terfelirea personalității mitropolitului Serafim. După cum spune un comentator de pe site-ul katanixi și după cum zicem și noi, românii: „spune-mi cu cine te-nsoțești ca să îți spun cine ești.”

pr. prof. Teodor Zisis spunea despre Yannaras, cu ani în urmă: „pseudo-teologia lui Yannaras, numită postpatristică, este de fapt antipatristică și ea sfârșește în hulirea și lupta fără temei teologic împotriva întregii Tradiții patristice și în special a Sfântului Nicodim Aghioritul”;

Sfânta Chinotită a Sfântului Munte Athos declara în scris despre Yannaras: „acesta îi îndeamnă pe tineri mai ales să devină judecători ai Sfinților Părinți, să rămână în Biserică, dar să își împlinească patimile, fără să îi intereseze pocăința pentru păcate, fără smerenie și ascultare…”;

– teoria de bază a lui Yannaras este una eroticocentrică: dacă două persoane de sex opus ajung să se cunoască destul de bine și sunt de acord între ele, unirea lor trupească este lipsită de vină (chiar dacă sunt necăsătoriți – n.trad.), nu este păcat, ba chiar ea deschide calea spre iubirea dumnezeiască…!

– ce să spună un vrăjmaș al Sfinților Părinți în … cinstea Sfinților Trei Ierarhi?

Așadar, iată că ceea ce este specific ereticilor – rostogolirea tot mai adânc în prăpastie – se vădește și în cazul mitropolitului Serafim de Pireu. Nu îl judecă nimeni, că nu este nevoie. Doar că provoacă silă oamenilor cu conștiință ortodoxă, nu prin căderile sale, ci prin modul în care le justifică: drept necesități „teologice” ale lumii contemporane.

traducere din limba greacă

și comentarii de

pr. Ciprian Staicu

Notă: în urmă cu ceva timp am hotărât să nu mai fac publice predicile ținute la sfintele slujbe. Dar nu a fost o hotărâre înțeleaptă și Dumnezeu m-a pedepsit pentru ea. Îmi cer iertare, de la El în primul rând. Le vom relua, spre slava Lui. Nu am pretenția că sunt cineva, ci doar că vreau să fiu al Celui care este CINEVA! Greșeli de exprimare vor mai fi, câtă o bâlbă ici colo, câte o încheiere ratată, dar din respect pentru cei înfometați de cuvânt patristic și cu nădejdea în rugăciunile tuturor celor ce iubesc Ortodoxia, voi cuvânta străduindu-mă să mă adăp din izvoarele Ortodoxiei. Vă rog să mă iertați pentru netrebnicia mea. Celor care oricum mă smeresc aruncând cu pietre le doresc luminare de sus și înțelepciune. Slăvit să fie Domnul!