Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

65. Cateheza de după Liturghie, în atmosfera de familie a comunității ortodoxe

Duminică, 10 mai 2020, după Sfânta Liturghie, o fiică duhovnicească mi-a solicitat, după ce am prânzit cu toții, să răspund la întrebarea: „De când apare termenul de „Ortodoxie” în creștinism și care este diferența între Ortodoxie și erezie, istoric și dogmatic vorbind…”

Pentru că azi este praznicul Înjumătățirii Sărbătorii Învierii și troparul vorbește clar despre dreapta credință („Înjumățindu-se praznicul, sufletul meu cel însetat adapă-l cu apele dreptei cinstiri de Dumnezeu (dreptei credințe), Mântuitorule; că tuturor ai strigat: cel însetat să vină la Mine și să bea. Izvorule al vieții noastre, Hristoase Dumnezeule, slavă Ție!”), aveți aici înregistrarea făcută atunci (doar pentru ca să nu fie necesară repetarea acelorași lucruri de mai multe ori):

Cu ajutorul lui Dumnezeu, mă strădui să răspund celor doritori (inserând răspunsul în predici sau în vreo cateheză sau în cursul de exegeză biblică pe care îl vom relua în curând), dacă trimit întrebările sau nedumeririle lor pe adresa: ciprioan@yahoo.com sau prin sms sau mesaj pe watsapp la nr. 0740788876.

Condiția este una singură: să se semneze cei care pun întrebări; așa este frumos și cinstit, să știm cine cu cine vorbește, asumându-ne numele primit la Botez.

pr. Ciprian Staicu