Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Răspuns ortodox la noile viclenii ale ereticilor visarioniști

În această dimineață am primit un mail de la părintele Andrei Cojoacă, cu următorul conținut:

„Preacucernice parinte, va trimit atasat documentul de lepadare de erezie, cu adaosul stabilit in sinaxa cu privire la lepadarea de idolul Visarion Iugulescu. Acest document mi-a fost trimis cu semnaturile buzoienilor, azi 08.03.2021, document pe care vi-l voi arata in original, cu prima ocazie cind ne intilnim, sau la viitoarea sinaxa. A durat ceva timp, deoarece unii oameni sunt de la tara, din jurul Buzaului si acest lucru a facut dificila semnarea lui imediata.Continutul a fost inspirat din molitfelnic, ca sa nu se nasca confuzii. Prin aceasta nadajduiesc sa se astearna pacea peste noi toti si sa fie ca inainte. Noi consideram ca ne-am facut datoria de a intocmi documentul conform cerintelor dvs. si ale pr. Florin Coman. O sa trimit documentul si celorlalti parinti si o sa-i asigur ca a fost semnat asa cum am discutat. Intrucit documentul a fost inaintat sinaxei, spre a nu fi facut public pe net, de aceea va voi trimite doar continutul, asigurindu-va inca o data ca acesta a fost semnat. Cu consideratie, Pr. Andrei Cojoaca”

Documentul este numit – „Document final” și sună așa (nu are absolut niciun nume, nicio semnătură, oricum ele nu ar fi fost făcute publice):

Lepadare de erezie

   Aceasta sfanta, neprihanita si mantuitoare credinta crestineasca pe care o tine insasi Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica, de o vom tine si noi, bine vom face, ca pe aceasta au predicat-o si purtatorii de Dumnezeu Parinti , adica cele sapte Sinoade Ecumenice o au intarit.

   Pre aceasta, cine o va tinea tare, fara a se indoi pana la sfarsitul vietii sale , abatandu-se si ferindu-se de toate faptele cele rele, si bine facand in tot timpul,se va mantui si se va face mostenitor Imparatiei Cerurilor.

  Pentru aceea, dar si noi, deoarece dorim sa mostenim viata cea vesnica, datori suntem sa ne lepadam de toate ereziile si fugind de acestea ca pirzatoare de suflet, totdeauna e nevoie a ne feri ca sa nu ne mai amagim de dansele.

   Sa nu fim fatarnici ca Iuda, avand gand indoios, caci Cuvantul lui Dumnezeu stie inima ta si rarunchii tai si este mai ascutit decat sabia cu doua taisuri.

 Iata de fata stau Puterile Ceresti, Ingerii si Arhanghelii, Heruvimii si Serafimii din cer privesc sa ia fagaduinta noastra si sa o duca Stapanului : adica, ne lepadam de dusmanul diavol si ne unim cu Mantuitorul Hristos.

Drept aceea, noi, cei ce mult dorim Imparatia cea vesnica a lui Dumnezeu fagaduim a ne lepada de ereziile si inselarile cele mult vatamatoare de suflet ale Pr. Visarion Iugulescu, si pe cele multe asemenea cu acestea care sunt urate lui Dumnezeu.

De aceea fagaduim a ne feri de orice idolatrie catre acest parinte, lepadand toate lucrurile care au legatura cu acesta ( carti, fotografii, icoane).

Credem si marturisim ca numai Sfintele Icoane ale lui Hristos, Nascatoarei de Dumnezeu si ale tuturor Sfintilor se cuvine a le cinsti si ca cinstea data lor, trece la prototipurile lor.

Cu tarie fagaduim a nu avea niciodata comuniune bisericeasca cu membrii miscarii visarioniste, miscare fondata de Pr Visarion Iugulescu, miscare pe care am parasit-o definitiv in 2016.

In fine, credem si marturisim toate acele ce invata a crede si a marturisi Sfanta Biserica Ortodoxa si declaram prin aceasta ca vom pazi aceasta credinta toata viata si o vom preda si fiilor nostri, ca o mostenire nepieritoare. Pentru care si adeveresc cu propria mea semnatura:

data:

nume,                           prenume,                                                                     semnatura

extras din EVHOLOGIU sau MOLIFTELNIC, ” TIPOGRAFIA CARTILOR BISERICESTI, BUCURESTI 1896. Transliterare,diortosire si alcatuire dupa editiile 1834 si 1896 de monahul Teodosie Neghinita, pag:528, 529, 532, 538, 539, 557.

Răspuns ortodox:

1. După ce vreme de două săptămâni au tot negociat – cu spume pe Telegram și nu numai – fel de fel de „formule” – treaba cu locuitul la țară este doar un pretext, în realitate știu câte inflamări au fost, inclusiv telefoane ce mi-au fost date din afara țării – au ajuns la aceasta, aparent patristică, dar de fapt la fel de vicleană ca toată mișcarea eretică și schismatică visarionistă.

2. Primul mail pe care l-am trimis pr. Andrei – înainte de a citi documentul – cuprinde următoarele: „Dacă nu a fost asumat prin rostire în fața sfântului altar poate fi și o listă de semnături false, așa că pentru mine nu are absolut nicio valoare. Dimpotrivă. Cu vicleniile visarioniste eu nu am ce discuta, chiar dacă dvs le-ați înghițit ani de zile, din „dragoste și tact pastoral” și le-ați girat. Nu voi fi în comuniune decât cu cei care se leapădă prin viu grai de erezie. Fără absolut nicio concesie, niciodată. Ortodoxia nu este strângere de semnături, ci mărturisire cu gura, așa cum învață Sfânta Scriptură.”

3. Cam ce ar însemna astfel de „documente finale”? Că în Duminica Ortodoxiei, în loc să citim Sinodiconul Ortodoxiei și să ROSTIM anatemele formulate de Sfânta Biserică, vom strânge semnături? Vai vouă, pui de vipere, precum vă numește Hristos! Fățarnicilor! Vreți dragoste, însă cocoloșind erezia? Asta ați învățat de la „taica părinte”? Nu vă este greu să loviți cu piciorul în țepușă?

4. Al doilea mail – după citirea „documentului final” a fost acesta: „Am și citit-o. În primul rând e plină de greșeli gramaticale. Iar viclenia este clară: se folosește „făgăduim a face cutare și cutare”, ceea ce aruncă toată mărturisirea într-un viitor incert, ambiguu. Voi toți sunteți de fapt visarioniști și nu vreți să vă lepădați. Se spune așa: „Eu, robul lui Dumnezeu ….., MĂ LEPĂD de …” La prezent, acum, nu la viitor… Așa că vă voi da imediat un răspuns public la aceasta nouă viclenie. Pr. Ciprian”

5. Atâta vreme cât acesta este documentul lor final pretins a fi DEJA adoptat și semnat (observăm că este formulat la plural – potrivit pentru o „grupare”, nu?, iar apoi la final ultima frază este la singular – biata gramatică a limbii române), declar:

Eu, preotul Ciprian Ioan Staicu, robul lui Dumnezeu, preot al Bisericii Ortodoxe Române, prigonit de ereticii ecumeniști și hulit de ereticii visarioniști, după ce am citit așa-numita „lepădare de erezie” de mai sus și observând vicleniile cuprinse în aceasta – spre hulirea Sfintei Ortodoxii (prin folosirea Molitvelnicului; pentru eretici oricum este o obișnuiță, nu este ceva nou) – declar în mod public că nu voi avea nicio comuniune bisericească cu astfel de viclenii și cu asemenea vicleni.

Nu am absolut nicio încredere că în mod real ereticii visarioniști s-au lepădat de erezia lor – cu gura lor și din toată inima, nu doar din pix, doar au găsit, după multe sforțări, „înțelegere” la părintele Andrei Cojoacă, părintele Ghervasie Giurgiu și cei de un gând cu ei spre a le gira așa-zisa mărturisire tăcută, pe care nu o va știi nimeni și nimeni nu îi va auzi pe ereticii cei atât de vocali să se lepede cu gura lor de erezie, lăsându-i ascunși în spatele tăcerii și al unor semnături care pot fi ale oricui

Menționez că la Sinaxa Ortodoxă, preotul Andrei Cojoacă a spus că el semnează în locul lor – acum de ce l-aș crede că au semnat ei înșiși – și că aceștia vor asculta de el (culmea), cu toate că duhovnic le era altul, mai tăcut din fire și care (adică pr. Ghervasie Giurgiu) de ani de zile este marioneta visarioniștilor: în final acesta din urmă a întrebat dacă îi poate spovedi pe visarioniști înainte de pocăința lor, arătând astfel că nu a înțeles absolut nimic din toată problema.

S-a dovedit că ani de zile voi, popii visarioniștilor, v-ați bătut joc de încrederea noastră, niciodată nu ați dat o Mărturisire de credință ortodoxă și ați preferat darurile și cinstea ereticilor și ați fost în comuniune cu aceștia, întinându-ne și pe noi prin împreuna-rugăciune cu ei și neprimind mustrările ortodoxe ce vi s-au adresat în mod repetat, după cuvântul din Tit 3, 10, iar acum vreți să vă credem așa? Din pix? Pe sub masă? NICIODATĂ!

Ortodoxia nu este joaca de-a v-ați ascunselea! Rușine să vă fie!

pr. Ciprian Staicu