Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Cuvânt al Sfântului Ioan de Kronstadt și viața de sfințenie a unei băbuțe bolnave…

„Faptul că unii creștini nu pot să înțeleagă credința ortodoxă arată că mintea și inima unor astfel de oameni sunt împătimite și nu pot să suporte curăția și strălucirea Ortodoxiei, așa cum ochii bolnavi nu pot să suporte lumina soarelui. Tezaurul ceresc al credinței poate fi înțeles doar de inimile celor care își dezleagă mintea și simțurile lor de dorințele lumești.” (Sfântul Ioan de Kronstadt)

„O bătrână bolnavă mergea în fiecare an la icoana Maicii Domnului din insula Tinos. Mulți oameni, care o tot văzuseră anual în Tinos, într-o zi s-au apropiat de ea și au întrebat-o așa:

– Bunico, te vedem de atâția ani că ești bolnavă și că vii aici la icoana Maicii Domnului. Aici toți îi cer Preacuratei să îi facă bine de bolile lor. Poți să ne spui dumneata ce îi zici Maicii Domnului?

Iar bătrâna le-a răspuns:

– Nu îi cer nimic! Doar îi mulțumesc că sunt bolnavă. Îi mulțumesc pentru că nu am cârtit în timpul bolii mele. Îi mulțumesc că nu mi-am pierdut mințile datorită bolii mele. Mă închin icoanei ei și plec.

Mare lucru! Să ai nevoie de ajutor și să nu ceri absolut nimic. Înseamnă că ești mai presus de toate aceste lucruri și că singurul lucru pe care îl ceri este să se facă voia Domnului.”

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2021/03/blog-post_305.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu