Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Cine nu trunchiază textele patristice, ca cei care preiau numai ce le convine, are mari șanse să priceapă adevărul

https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/notarului-branislav-n-care-intreaba-daca-este-buna-moartea-naprasnica

Notă: situația legată de moartea Sf. Athanasie Athonitul a fost lămurită anterior.

Cine ia texte patristice de pe google, taie din ele și le scoate din context, evitând să arate că se vorbește doar de excepții – numite de Sf. Nicolae Velimirovici cu cuvântul „arareori” – slabe șanse să priceapă vreodată ceva din tezaurul teologiei ortodoxe. Însă șanse să priceapă pe dos sunt maxime.

A nu ne culca pe-o ureche este mult mai util, în vederea mântuirii, decât a căuta orice amănunt care să ne îndreptățească – Doamne, ferește – la atitudini idolatre.

Redacția