Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Adevărul despre artele marţiale. O perspectivă ortodoxă

dimitriadou-maria-adevarul-despre-artele-mar-iale-o-perspectiva-ortodoxa-14945

Slavă lui Dumnezeu, mai vine și câte o veste bună. A apărut această carte, la care am trudit aproape un an, traducând-o din limba neogreacă, și care aduce lumină ortodoxă asupra acestui subiect atât de seducător, dar și de înșelător. O recomand cu toată căldura, mai ales celor care au ispita de a-și trimite copiii spre practicarea acestor ”arte”, adică în esență a-i rupe de Hristos, chiar și fără voia lor, atât a părinților, cât și a copiilor lor.

Prezentarea de pe site-ul editurii Sophia este foarte grăitoare în acest sens:

http://www.librariasophia.ro/carti-Adev%C4%83rul-despre-artele-mar%C5%A3iale-O-perspectiv%C4%83-ortodox%C4%83-Dimitriadou-Maria-so-14945.html

Cu respect, pr. Ciprian Staicu

12 Responses to Adevărul despre artele marţiale. O perspectivă ortodoxă

 1. UmbraSerii says:

  Pai dati-i si parintelui Aldea sa o citeasca.
  Cand l-am atentionat ca nu e in regula cu a sa „Ortodoxie si artele martiale” si mai ales ca indemna tinerii sa practice aceste arte martiale, fara o serioasa atentionare asupra impactului spiritual si sufletesc al acestora, am cam primit, daca imi amintesc bine, raspuns taios si … na, mi-am vazut de treaba …

 2. Maria says:

  Slava Domnului ca prin aceasta carte se mai pune frână exaltarilor ratacite, din pacate si ale unor preoti ortodocsi, care gasesc ca artele martiale sunt in perfect acord cu invatatura crestin-ortodoxa!

 3. Dan says:

  Ba eu cred ca parintele Aldea are dreptate, asa cum a zis el si eu am vazut ca cei care practica un sport gindesc mai bine si fac mai multe lucruri decit cei care nu practica, sint obisnuiti cu efortul.
  Am vazut inregistrarea conferintei de lansare a cartii sale si nu i-am gasit ceva greesit. Artele martiale nu sint doar cele orientale, sint si sporturile de lupta ne-orientale, de ex. luptele greco-romane si scrima.
  Calusarul este o reminescenta a unor tehnici de lupta si in unele tari inca se mai practica acest dans cu sabii in loc de baston.
  Atit timp cit artele martiale nu interfereaza cu credinta ortodoxa nu vad care-i problema.

  • admin2 says:

   Artele martiale orientale nu sunt un sport, ci sunt o filosofie de viata, iar fiecare mișcare are un element al acelei filosofii. Este un mod de viață acaparator, idolatru, egocentrism etc, provoacă dependență și distruge relațiile normale interumane, adică nu se potrivește cu viața duhovnicească în Hristos. Mai multe amănunte aflați la autoarea cărții, care a trăit ambele ipostaze – maestră și ortodoxă. Ambele nu merg împreună.
   Cu respect, traducătorul.

   • Dan says:

    Hm, trebuie sa vad cartea, pentru ca am prieteni care au facut arte martiale, sint oameni ok si nu mi-am dat seama inca ce problema au.
    Artele martiale orientale sint si sport si filosofie de viata. Nu cunosc filosofia ca sa-mi dau seama ce e in neregula cu ea, posibil ca raspunsul sa fie in carte.
    Aici intervine o alta discutie, pentru ca am si prieteni care sint terapeuti, de ex. o prietena face masaje japoneze yumeiho, care intind toate articulatiile, masaje cu uleiuri esentiale, presopunctura (presopunctura are origini chinezesti) si terapie cranio-sacrala, asta e un masaj care aplica presiuni foarte mici si lucreaza cu deblocarea fasciilor si pune limfa in miscare.
    Ea a zis ca simte in fiecare zi ca lucreaza cu energii, si pentru mine e clar ca exista aceste energii care sint dincolo de lumea fizica dar care au efect in lumea fizica. Deci daca exista, e rau ca lucreaza cu ele, chiar daca e in scop de tratament?
    Alta chestie, miscarea da o stare de bine, si la faze mai avansate de antrenament da chiar dependenta, dar miscarea contribuie la pastrarea sanatatii. Per total eu zic ca e buna si conditia fizica e importanta. Deci dependenta nu se pune, daca e doar din cauza efortului fizic.

    • admin2 says:

     Exista energii dumnezeiești și energii satanice. Fiind de fapt o formă de idolatrie, artele marțiale orientale deschid colaborarea cu duhurile rele. De aici tot felul de ”puteri”. Cât despre dependență, nu este în nici un caz vorba de cea de a face mișcare, ci este cea de a considera egoul ca fiind propriul și unicul dumnezeu. Amănunte…

 4. bogdan says:

  Intreb si eu ce parere aveti despre systema,arte martiale rusesti cu puternice influente din artele interne chinezesti? Cu atat mai mult,cu cat ele sunt acceptate de biserica ortodoxa rusa.

  • admin2 says:

   Nu știu, nu sunt cunoscător, nici practicant al artelor marțiale (poate doar câte o trântă cu satana, dar de unul singur iau mereu bătaie, pe când atunci când lupt cu Hristos ca aliat, ia satana bătaie). Iar ca adversar îl consider întotdeauna doar pe duhul cel rău, pe oameni în nici un caz, căci toți suntem fii ai Celui Preaînalt, Bun și Atotmilostiv.
   Eu doar am tradus cartea, scrisă de o persoană expertă în domeniu.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 5. bogdan says:

  Cartea este scrisa pentru un public neavizat,de vreme ce se afirma niste ineptii in legatura cu practica artelor martiale. Artele martiale se bazeaza pe perceptele medicinei traditionale chinezesti,ce s-a dovedit eficienta stiintific. Slava lui Dumnezeu ca am gasit oameni si studii romanesti pertinente in legatura cu toate aspectele medicinei chinezesti( acupunctura,presopunctura,moxibustie,gimnastica energetica,dietoterapie,,masaje,tratamente cu plante,etc). Un mare om,medic acupuncturist scolit in Romania si in China,a fost Ioan Ladea,care printre pacienti i-a avut pe parintele Staniloaie. Cartile si comportamentul medicului Ioan Ladea dovedesc credinta ortodoxa si setea de cunoastere.

  • admin2 says:

   Fiecare are dreptul la o părere. Consider că autoarea care a practicat zeci de ani artele marțiale, cât și cei care au verificat conținutul cărții – experți în domeniu – înainte de apariția ei, dacă nu au avut nimic de comentat în sensul celor spuse de dvs, înseamnă că știau despre ce vorbesc.
   Eu cred că această carte dă o lovitură de moarte ”iubirii” necondiționate față de acest mit al artelor marțiale orientale, în fapt niște practici ale exacerbării ego-ului, ale urii față de aproapele și, în final, ale descreștinării noastre.
   Pr Ciprian.

 6. bogdan says:

  Asa este,fiecare are dreptul la opinie. Daca autoarea cartii o fi fost practicanta zeci de ani si scrie asta,inseamna ca nu a inteles nimic. Apoi,expertii care au analizat cartea,din ce domeniu erau? Cunosc foarte multi practicanti de arte martiale( de zeci de ani) care sunt crestini ortodocsi,merg la biserica si au comportament care nu doveste nici exacerbarea ego-ului,nici ura fara de semeni,ci din contra. Pe langa faptul ca practicarea artelor martiale e un mijloc de a mentine sanatatea trupeasca si mentala. Arte martiale faceau si inaintasii nostri care mergeau cu sabia la lupta. Si au aparat tara pentru ca stiau sa lupte. Se rugau si plecau la razboi. Stefan cel Mare era un strateg,luptator si crestin ortodox. Problema sta in alta parte,in dicernamantul fiecarui om de a alege ce e bun de oriunde. Asa cum si sfintii parinti propavaduiau. Trebuie sa stim sa cautam ce e bun la fiecare si sa ne folosim de ele. O seara frumoasa!

  • admin2 says:

   Una este domeniul ”artei” războiului, specific fiecărui popor (vezi cartea pr. Mihai Aldea) și altceva sunt artele marțiale orientale. Poate dacă ați citi cartea doamnei Maria, ați afla o perspectivă nouă. Dacă nu doriți, no problem.
   Important este să ne ferim copiii de așa ”mari iluminări” orientale cum ne propun ”maeștrii”.