Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Pasul 2 în lupta antiecumenistă

Pentru că pasul 1 a fost receptat rapid – pentru unii a pricinuit un oarecare ”șoc”, fapt pentru care îmi cer iertare, nu a fost cu intenție – putem trece la pasul 2, cu mila și binecuvântarea Domnului Hristos.
Pasul 2 constă în vindecarea noastră prin rugăciune – sau măcar începutul tratamentului – de o mare patimă, care surpă lupta noastră antiecumenistă. Această patimă a fost sintetizată de marele Petre Țuțea în cuvintele: ”am vrut să scriu o teză de doctorat cu tema: aflarea în treabă ca metodă de lucru la români” (a se lua aminte doar la cuvintele de după două puncte).

Ca o observație: cei care urlă cu lupii la aproapele și sar ca hienele la gâtul lui nu sunt în Duhul Ortodoxiei. Cei care jignesc fără limite nu sunt ai lui Hristos. Mântuitorul nu S-a lăsat răstignit pentru a ne blestema de pe Cruce, ci pentru a ne mântui prin ea.

”Marii mărturisitori” internauți care trăiesc material pe spinarea altora habar nu au ce înseamnă de fapt misiune și apologetică ortodoxă. Și nu au habar pentru simplu fapt că nu le pasă. Doamne ferește să cădem în ispita de a crede că NOI mântuim pe cineva. Nu noi apărăm Ortodoxia, ci ea ne apără pe noi.

În acest sens, Pasul 2 (pentru cei doritori) este următorul (varianta A):

 1. Acatistul sau Paraclisul Sfinților Trei Noi Ierarhi (în fiecare zi de duminică și joi, la orice oră). Îl aveți atașat. Mulțumim domnului Silviu pentru osteneala de a-l tehnoredacta.
 2. Paraclisul Maicii Domnului (luni, miercuri și vineri).
 3. Rugăciunea Doamne Iisuse… (pentru cei experimentați, după cum li s-a rânduit de către duhovnicul lor, iar pentru ceilalți începând cu măcar 1 minut pe zi în prima săptămână, apoi creștem cu câte un minut în fiecare săptămână și ne ținem de rânduială).
 4. Ajunare în zilele de luni, miercuri și vineri până la ora 10 dimineața (sau 12, cine poate).
 5. Un număr de metanii, după posibilități, dar să fie măcar 20 pe zi.

A doua varianta a pasului 2 ar fi: citirea zilnică a Psaltirii, iar în rest rugăciuni scurte de-a lungul zilei. În acest sens există un program frumos afișat pe site-ul psaltirea.ro, care are și binecuvântarea părintelui Justin Pârvu.

Specific faptul că este un simplu îndemn la rugăciune. Nu contează forma, ci să fim uniți, ceea ce ne lipsește acut. Nu vreau să creez vreo mișcare, ci răspund la niște nevoi presante ale fraților și surorilor întru credință. Fiecare este liber să aleagă modul cel mai ziditor pentru sine.

Această rânduială nu vine ca o intruziune în viața duhovnicească a cuiva, nici nu înseamnă îndepărtarea duhovnicului fiecăruia – Doamne ferește – ci este un sfat pentru a ne întări în rugăciune. Dacă veți considera că duhul de rugăciune îl puteți dobândi altfel, sunteți liberi și responsabili de alegerea făcută. Important este să dobândim pace sufletească. Vremurile de cernere, de mărturisire și de mucenicie au început, nu se mai poate da timpul înapoi. Ne îndreptăm spre slăvita revenire a lui Hristos printre oameni.

Dacă facem lucrul acesta, începem să ne mai cizelăm și să ne șlefuim asperitățile, că nu suntem un popor de arici, ci unul de ucenici ai lui Hristos.

Iertați-mă pentru tot ce v-am greșit, cu voie sau fără voie și Dumnezeu să vă ierte și să vă binecuvânteze pe toți cei care slujiți Adevărului, nu ego-ului!

acatistul-si-paraclisul-sf-trei-noi-ierarhi

Cu nețărmurit respect

pentru toți frații și surorile în Hristos,

Pr. Ciprian Staicu

17 Responses to Pasul 2 în lupta antiecumenistă

 1. Cristina says:

  Aha. Si sa nu mai postam nimic pe internet, sa nu ne mai spunem parerea facand asadar de fapt ceea ce vrea BOR-ul. Acuzati ca noi cei care postam pe forumuri traim pe spinarea altora, si nu este adevarat. Nu suntem sclavi sistemului muncind non stop si mai avem timp, da, sa comunicam pe net cu frati pe care poate inca nu-i cunoastem. Nu muncim neconditionat la serviciu si oricand putem renunta la slujba daca conditiile nu ne convin. Sfintia voastra puteti face asta ?

  • admin2 says:

   Nu mă refeream la simplii comentatori, ci la cei care gestionează dezastruos unele … forum-uri.
   ”Ortodoxia” împănată cu invective și cu atacuri la persoană este… un biet neoprotestantism, adică un creștinism sentimental, care nu este călăuzit de o rațiune luminată de credință, prin har.
   Cât despre mine, pâinea mi-o câștig muncind și traducând. Tocmai de aceea sunt greu de înghițit pentru unii: totdeauna mi-am văzut de treaba mea și m-am ferit a ataca chipul lui Hristos din aproapele.
   Dacă am greșit cu ceva, îmi cer iertare !
   Pr Ciprian

 2. Maria says:

  Să mă iertați, mie mi se pare că se bate prea mult pasul pe loc ,nu că n-ar fi bine înaintea de a sări peste prăpastie să ți iei oleacă de elan dar ,zic eu ca ,cu cât trece timpul fierul se răcește si ma tem ca se va „rupe”!Un părinte spunea că cei care pomenesc sunt în comuniune cu ierarhii eretici se molipsesc de erezie si nu vor mai avea puterea să mai lupte ,se vor resemna. .. Deci,pe lângă pașii aceștia :mărturisirea mirenilor,rugaciunea , neapărat trebuie ori părinții să întrerupă pomenirea ierarhilor ,ori mirenii să nu mai meargă la biserică Asta pentru a se îngrădi de erezie.
  Să mă iertați !

 3. https://ortodoxiamarturisitoare.wordpress.com/2016/11/06/astazi-credinta-noastra-este-persecutata-si-cine-tace-isi-refuza-credinta/

  ,,Şi pe noi, cei care reacţionăm, ne caracterizează ca fiind fanatici, nebuni şi talibani. Şi asta ne-o spun nu numai politicienii, stareţii, episcopii, ci şi unii monahi. Şi ce se înţelege prin ascultarea în Biserică pe care o cer? Ce este Biserica? Nu cumva aceia dintre episcopi care nu mărturisesc cuvântul adevărului? Biserica este Însuşi Hristos, trupul sunt credincioşii, mirenii, monahii şi clerul – dar cei ce nu schimbă adevărurile credinţei. Cel ce spune ceva diferit este în afara Bisericii, chiar dacă este patriarh. Înaintea tuturor monahul are datoria să păstreze credinţa curată şi neîntinată. Pentru aceasta am alcătuit şi un text (,,Mărturisirea de credinţă împotriva ecumenismului”) care a ajuns şi în România. Nu mai putem tăcea. Astăzi credinţa noastră este persecutată şi cine tace îşi refuză credinţa. Astăzi, credinţa noastră este persecutată de unii episcopi ecumenişti. Bineînţeles, îndatorirea de a atenţiona clerul o are poporul”.

  Spovedania unui monah de la Muntele Athos, carte apărută cu binecuvântarea ÎPS Justinian Chira, p. 45-49.

 4. Iuliabur says:

  Foarte bine. Impreuna sa ne plecam genunchii la rugaciune cu acelasi gand si fiecare acolo unde este sa fie dreptslavitor.

 5. simona says:

  Doamne ajuta !

  Parinte , e mult adevar in ceea ce spuneti . Pornirea impulsiva de a combate absolut tot ceea ce nu corespunde manierei unora de a lupta impotriva ereziei nu poate fi de la Sfantul Duh . Compar situatia de fata cu un proces in tribunal unde ne cautam dreptatea .Judecatorul ne supune unei proceduri care de multe ori ni se pare absurda , inutila sau ineficienta . Pe masura ce parcurgem „procedura” care ne da batai de cap ( pentru ca necesita multa rabdare si alte resurse ) ne dam seama ca se face lumina in caz . Asa si cu pasii pe care trebuie sa-i facem . E procedura justa ceruta de Marele Judecator din Ceruri . Noi trebuie sa demonstram in fata lui Dumnezeu ca suntem demni de a fi ascultati . Cand au venit parintii athoniti in Romania putini mireni au realizat ca dansii sunt parte din raspunsul la plangerile noastre . Ce se va intampla mai departe depinde mult de comportarea noastra . Din pacate nu prea avem frica/rusine de Dumnezeu in schimb avem pretentia sa fim ajutati in lupta impotriva ereziei , de parca Dumnezeu e dator la noi nu invers .
  Procesul de contaminare a Ortodoxiei a inceput de la prima inovatie adusa in Biserica 1923 (aprox.) odata cu modificarea calendarului , apoi al doilea pas spre cadere a fost in 1961 cand Biserica a aderat la Consiliul Mondial al Bisericilor iar al treilea pas spre cadere este acesta – momentul iunie 2016 Sinodul din Creta .
  3 pasi de cadere a Ortodoxiei pe intervalul de timp 1923-2016 necesita 99 pasi (sau mai multi) de indreptare a noastra din cadere . A noastra , a tuturor : preoti si mireni , impreuna pentru ca suntem in situatia indicata de Pr.Calciu-Dumitreasa in Rugaciunea pentru Neamul Romanesc : ” …pentru ca toti ne-am abatut ,toti am facut nelegiuiri si ierarhii si preotii si credinciosi .Nu mai este niciunul sa faca dreptate , nu mai este nici unul . Ci inceteaza Doamne mania Ta impotriva poporului romanesc ; adu-ti aminte de bunatatea Ta si-l miluieste pe el ….[…] Reda poporului nostru pamantul binecuvantat pe care l-a pazit cu truda si credinta prin multe veacuri ,reda-i pacea vazduhului si conducatori crestini buni si cinstiti , neasupritori ,nemincinosi si nelacomi ;reda Bisericii Tale arhierei vrednici de Tine , Iisuse Marele Arhiereu ,preoti slujitori devotati Bisericii si Neamului , credinciosi misiunilor ;adevarati seceratori asa cum ai vrei Tu Multmilostive . Auzi-ne Doamne , intru indurarea Ta ! Nu intra Stapane la judecata cu robii Tai ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare . Si trecand peste toate necazurile , curatati prin suferinta sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere Iisuse Doamne slavindu-Te pe Tine , impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant , Dumnezeul tuturor neamurilor pamantului ; acum si pururea si in vecii vecilor .Amin! „

 6. Iuliana says:

  Sărut mâna Părinte! Toţi să ia seama pentru că trebuie să luptăm pentru a apăra Sfânta Ortodoxie! Amin!

 7. Matiu Cosmin says:

  Pr CIprian, daca am inteles bine ati oprit pomenirea episcopului?
  Dintre noi cei care comentam pe saccsiv fiecare dintre noi are nivelul sau duhovnicesc si fiecare lupta impotriva ecumenismului cum poate. Unii dintre noi sunt mai din topor dar nu stie nimeni in afara de Dumnezeu ce intamplari si ce viata i-a adus sa fie asa sau poate ca dupa mii si mii de incercari de a aduce pe altii la adevar au vazut ca nu prea are rost si au mai pierdut din atentia exprimarii. Daca cititi zilnic sinaxarul unii dintre mucenici au spart idolii, au dat palme, au aruncat in fata imparatilor cu pielea lor ce era jupuita, etc, au avut diferite feluri de manifestare dar nu au negociat si nu au facut compromisuri cu diavolul si slujitorii lui. Nu a contestat nimeni ca nu ati facut bine ce ati facut dar fiind vorba de in jur de 10 preoti ramasi aveam asteptare de la D-vs sa fiti in adevar pana la capat. Nu stiu daca realizati dar cand „titanicul” are zece barci ne dorim ca acelea sa fie fara sparturi sa ne poata duce la mantuire

  • admin2 says:

   Da, de când am intrat de rând (alaltăieri). Va urma și scrisoarea, cu semnături ale credincioșilor, dar lucrurile trebuie făcute nu în pripă. Deocamdată este clar unde e lumina și unde e întunericul. Cu Dumnezeu înainte! Aș prefera ca singurul care spune ce gândesc să fiu eu, că doar așa e normal!
   Pr Ciprian

 8. Matiu Cosmin says:

  La ce va referiti cand spuneti asta ?:

  „Aș prefera ca singurul care spune ce gândesc să fiu eu, că doar așa e normal!”

  • admin2 says:

   Adică nu am nevoie de purtător de cuvânt sau de reclamă. Hotărârile pe care le iau și dreptul de a le face cunoscute îmi aparțin. Nu doresc să apară acum pe net titluri pompoase că uite ce a făcut părintele Ciprian. Fac doar ceea ce este firesc: mă îngrădesc în fața ereziei ecumeniste. Scrisoarea oficială către centrul eparhial este în lucru și o vor cunoaște toți cei interesați de subiect, peste câteva zile.

 9. Matiu Cosmin says:

  Asa este, dar pentru ca sunteti unul din cei foarte putini care va ingraditi de erezie, faptul ca ne bucuram de acest lucru si spunem mai departe din moment ce ati spus public pe internet acest lucru nu inseamna ca va facem reclama si nu aveti nici o vina pentru asta.
  Mare bucurie ca ati oprit pomenirea. Doamne Ajuta.

  • admin2 says:

   Puteți spune, dar într-un mod simplu, fără concluzii belicoase, de fapt suntem într-o stare de profundă durere pentru lucrarea diavolului desfășurată prin ecumeniști, însă simțim responsabilitatea rămânerii în adevăr, ca unică soluție de a avea o șansă la mântuire. Să așteptați scrisoarea oficială deschisă, la care lucrez cu multe lacrimi și cu rugăciune, și care va fi însoțită de asentimentul credincioșilor. Doamne ajută!

 10. anador says:

  „Fericit cel ce a plans pe pamant pentru Dumnezeu, ca roadele lui vor renaste in cer”.-PSALTIRE, Sf Teofan Zavoratul
  Dumnezeu sa ne dea tuturor lacrimi indeajuns ca sa ne putem bucura cu totii impreuna acolo Sus!
  Domnul sa va intareasca, sa va ajute, sa va lumineze calea!

 11. emilia says:

  Am si eu o rugaminte…. Stergeti va rog poza cu cele 2 degete… Multumesc.
  Cu Dumnezeu inainte!