Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

De aici începe lupta. Altfel, fără renașterea în Hristos, nu înțelegem nimic

Botezul ortodox este singurul mântuitor. Cineva ne-a trimis acest link, care nu necesită alte comentarii, decât: Slavă Ție, Doamne, slavă Ție!

Pentru cei ce ar putea avea o ispită cu … goliciunea pruncului afișată de youtube automat la acest video, răspunsul am avut ocazia să îl dau și eu odată: ”părinte, nu ați putea să nu îl dezbrăcați de haine?” (mama voia doar o… stropeală, așa că s-a … stropșit la preotul ortodox) Ba da, îl botez îmbrăcat, dacă vreți, dar cu totul!

Sau ”Puteți să nu îi faceți… imersie totală?” Iertați, dar noi botezăm oameni, nu testăm… submarine! A se căuta în DEX detalii despre … imersii.

Doamne ajută!

16 Responses to De aici începe lupta. Altfel, fără renașterea în Hristos, nu înțelegem nimic

 1. Iuliabur says:

  Nepotul meu a avut la botez nasi catolici. Ce trebuie facut?

  • admin2 says:

   Una dintre condițiile unui botez valid este ca TOȚI nașii (desigur, este de ajuns unul singur) să fie ortodocși. Altfel botezul nu există în acel caz. Îmi pare rău.

   • Mihai says:

    Iulia, atît la botez cât și la cununii nașii trebuie neapărat ortodocși sa fie, apropo la ce parohie din tara sa petrecut toate astea?!, Fie că se supără nași sau nu tu trebuie sa refaci botezul așa cum trebuie, și sa te îndrume un preot neecumenist, chiar poți cere sfatul Părintelui Ciprian, e bine că ai realizat ce ai făcut, adică teai dat seama intr-o final

 2. admin2 says:

  Preotul a udat florile de pe marginea cristelniței, a pupat copilul, dar acolo BOTEZ ORTODOX NU A FOST.
  Acel copil nu este botezat.

 3. admin2 says:

  Fraților, popa ăla bătrân e dus cu pluta. Iertați-mă, dar sunt șocat. Ferească Bunul Dumnezeu!

 4. Ileana says:

  La noi in Timisoara un parinte s-a pierdut si in loc sa puna diaconul sa tina copilul, ca oricum nu avea de gand sa-l afunde, l-a pus pe diacon sa-i toarne apa in cap, in timp ce copilul era cu piciorusele in apa si el, parintele rostea formula tinand copilul cu ambele maini.

  • admin2 says:

   Spun Sfinții Părinți că botezul care nu este făcut cum trebuie nu are nici măcar valoarea unei spălări cu apă, ci este o întinare cu apă. Cumplit, nu?

 5. Ortodox says:

  Acela NU este Patriarhul Georgiei!
  Oricum este dementa, dar sa fim mai rigurosi in informatii/afirmatii !

 6. Ileana says:

  https://youtu.be/Xl4KJ8W3lz0

  Aici preotul incerca sa o aseze in fund pe fetita si sa o acopere la primele doua „afundari”, dar practic o afunda doar la ultima. Se aude si icnetul mamei speriate. Practic parintii exercita o presiune foarte mare asupra preotilor, probabil si din cauza faptului ca nu se dedica suficient timp explicari insemnatatii65 botezului, in cazul in care Parintele stie si e constient de semnificatia acestei taine.
  ++

 7. Ileana says:

  Iertare, 65 si ++ a batut asta mica in paralel cu mine pe dreapta tastaturii. S-a distrat copios vazand botezul batranului preot georgian. De fapt cred ca si parintele sau ierarhul acela facea o afundare in doua segmente. Prima data cu capul in jos pana la brau sau piept, iar apoi cu picioarele in jos pana la ce mai ramasese neacoperit din prim afundare, ca sa acopere corpul cu apa complet. In timpul celor doua inmuieri spunea probabil formula consacrata, apoi urmau alte doua si alte doua. Undeva in creierul lui era constient ca acel copil trebuie acoperit complet cu apa, insa metoda e cam ciudata.

 8. o soră says:

  Naşa unor prieteni este protestantă. La cununie a paricipat şi un naş ortodox, din altă familie. Vă rog, spuneţi-mi dacă este valabilă căsătoria şi ce trebuie făcut?

  • admin2 says:

   Nașii de cununie trebuie să fie soți – bărbat și femeie – și amândoi ortodocși. Ei răspund cu sufletele lor de sufletele mirilor și sunt garanții și călăuzitorii noii familii în viața ortodoxă de familie. Mai multe detalii putem discuta la telefon (0740788876)
   Pr. Ciprian