Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Răspuns la întrebările cititorilor despre administratorul site-ului Saccsiv

Cu greu m-am lăsat convins să scriu cele de mai jos. Unii mi-au spus ca nu cumva să mă pun cu el. Alții sunt profund deranjați de stilul lui de abordare a Ortodoxiei. Dar pentru că adevărul trebuie despărțit de minciună, voi face o analiză, atât cât mă va lumina Dumnezeu.
În articolul-răspuns al lui Vasile Vieru referitor la ”atacurile” la adresa lui și a activității lui pe internet (https://saccsiv.wordpress.com/2017/02/07/portalul-ortodoxinfo-deranjeaza-la-maxim-deci-suntem-pe-drumul-cel-bun/) observ următoarele expresii:
a) spune că munca lui ”ii face pe dușmani sa turbeze”;
b) ”un furibund atac” împotriva lui pe toate fronturile;
c) ”minciuni la greu, fără nici o demonstrație.”
d) ”sunt acolo toate, ca să le poată toată lumea vedea.” (adică acuzele și argumentele, precum și contra-argumentele);
e) ”Cat de mult tupeu trebuie să aibă pentru a debita așa ceva?”
f) ”Și nu pică de mincinos?”
g) ”Atacurile lor însă, mă bucură. E încă o dovadă că suntem pe drumul cel bun.”
h) ”Nu procese împotriva celor ce mă atacă, ar fi pierdere de timp prețios, căci sunt legiune. Ci procese grele, de la chemtrails și până la cipuri.”
i) ”Din păcate însă, toate acestea nu funcționează cu aer”.

Opinia mea o încep cu o invitație de a urmări următorul clip:

Chipul prigonitorului de ieri și de azi


sau direct
https://youtu.be/OQFTdx7kyk0?t=87

Oare victima chiar e victimă? Și formatorul de opinie saccsiv este dezinteresat material și altruist? Este el doritor de Adevăr și iubitor al Lui? Este slujitor al Adevărului?

Multe din articolele apărute pe site-ul saccsiv sunt foarte interesante. Însă, așa cum au observat cei de la Astradrom, administratorul nu se mărginește la a informa, ci dorește și a forma. Asta nu ar fi o problemă, vrem cu toții să avem o influență asupra oamenilor, că doar trăim între oameni. Însă concluzia mea este că modul de formare religioasă sau ”ortodoxă” a lui saccsiv depășește capacitățile sale actuale de așezare duhovnicească.

Mie personal mi-a spus la telefon acum câteva luni că el este – hai să nu zic unicul, cum a afirmat – unul dintre puținii mărturisitori adevărați ai Ortodoxiei românești. Consecința acestei gândiri? Oamenii sunt datori să îl susțină financiar, pentru că el muncește, iar munca trebuie plătită. Cu alte cuvinte, chiar așa greu înțeleg românii aceștia că domnul Vasile Vieru trebuie recompensat?

Mi-a spus că Gabriel – administratorul site-ului Sinodul tâlhăresc – avea probleme financiare și să îl ajut, așa cum l-am ajutat și pe el (Vasile). I-am spus că nu pot atunci, dar dacă Gabriel nu are ce să mănânce, să se angajeze undeva – cu ziua, la câmp, dacă e nevoie, pentru o perioadă scurtă (era toamna) – și să își poată întreține familia, căci orice muncă cinstită este binevenită. Vasile ”a luat foc”: cum, un om așa deștept ca Gabriel, să muncească precum un țăran? Păi noi suntem marii mărturisitori ai Ortodoxiei, lumea trebuie să ne poarte de grijă. La o discuție telefonică cu Gabriel, acesta nu s-a arătat atât de ”neputincios” precum îl caracteriza prietenul lui. Concluzia mea atunci: ceva nu e la locul lui, nu-mi miroase a bine.

De atunci au trecut câteva luni, compătimirea lui saccsiv față de ”tot ce mișcă în țara asta” a trecut fără nici o grijă pe lângă caterisirea mea (nu că aș fi avut nevoie de vreo reclamă), a încercat să racoleze oameni împotriva luptei curate antiecumeniste, dar alura de Superman al Ortodoxiei a rămas în matca ei.

Recomandarea mea este ca cine vrea să nu își spurce mintea și să nu își tulbure inima și să nu se smintească fără motiv, să se apropie cu reticență de două lucruri: de comentariile ”teologice” ale lui saccsiv, precum și de comentariile unora dintre cititorii lui fideli.

Știu că manelizarea României este în toi prin mass-media. Dacă vrem să fim ortodocși, să înțelegem că un om care acuză pe toți, nu dă glas pe site-urile lui celor care îi sunt ”potrivnici”, are clar o ”misiune”, dacă nu mai multe. Însă cu siguranță aceste ”misiuni” nu sunt de la Hristos și nici nu conduc spre Hristos.

Interesant că despre acest om se găsește o singură poză pe net. Cum să identifici – în intenții – ceva care pare mai degrabă fantomatic? Omul are familie, un copil, pe care îl crește singur – așa mi-a spus. Să-i dea Dumnezeu lui Vasile înțelepciune și să-i stea împotrivă dacă vrea să surpe în vreun fel – sau în mai multe feluri – lucrarea săvârșită de oamenii cu frica lui Dumnezeu, pentru ca neamul românesc să nu se năruie.

Cine are ochi de văzut și minte de înțeles, să ia aminte!

Nimeni nu poate fi ajutat dacă nu dorește!

Propun tuturor ca primul nume pe care să îl pomenească la Psaltire să fie Vasile, alături de toți colaboratorii lui, ca Dumnezeu să îi înțelepțească, spre a face voia Lui.

Frate Vasile, nu ești pe drumul cel bun, nu gândești ortodox. În aceeași inimă nu poate fi și dragoste de neam și ură față de aproapele! Dumnezeu să te ierte pentru toate cursele care le-ai întins împotriva mea și pentru oamenii pe care i-ai ridicat împotriva mea, uitând că Hristos mă iubește mai mult decât mă poate cineva urî. Tare mi-aș dori să lași patima deoparte. Doamne ajută la cele bune!

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

99 Responses to Răspuns la întrebările cititorilor despre administratorul site-ului Saccsiv

 1. Doina says:

  .Citate de la Sfintii Parinti:
  „Prin aceasta ştim că ne iubeşte Dumnezeu, dacă ne duce prin mari necazuri, pătimiri şi suferinţe. Înaintea Domnului sunt mai cinstite necazurile pentru El, decât orice rugăciune şi orice jertfă, şi mirosul sudorii lor este mai presus de toate aromatele. Dacă voieşti virtutea, dă-te pe tine pe mâna necazurilor.
  Cel ce a aflat Dragostea, mănâncă pe Dumnezeu. Îl mănâncă pe Hristos în fiecare zi şi ceas şi se face prin aceasta nemuritor. Dumnezeu nu lasă să moară pe cel ce Îl iubeşte aşa de mult, şi pe cel ce răspunde cu dragostea lui acestei iubiri ale Sale.
  A iubi pe Dumnezeu din tot sufletul, înseamnă a nu mai iubi nimic altceva afară de Dumnezeu. Fiindcă dacă cineva îşi iubeşte sufletul său, nu iubeşte din tot sufletul pe Dumnezeu, ci numai pe jumătate. Iar dacă ne iubim pe noi şi alte lucruri nenumărate cum putem iubi pe Dumnezeu sau îndrăznim să o spunem.
  Dragostea de Dumnezeu înseamnă să trăim exact aşa cum a trăit şi cum a gândit Hristos.”

 2. Florin says:

  si pana la urma de la ce v-ati luat? ce legatura are articolul despre faptul ca a picat portalul si atacul asta la vasile? detaliile date despre convorbirile cu vasile arata multa patima din partea sf. tale. o sa incepem psaltirea cu nume sf. tale

 3. IOAN says:

  NU E NEVOIE DE ACEST RĂZBOI !

 4. elena din Georgia says:

  Marturisire :sunt informata de Saccsiv de 5 ani,m-am formatat singura,am acceptat si ce spunea bine si ce nu spunea.Il consider un lider de opinie radical ortodox, dar m-a trezit din morti, sunt sigura ca a avut experiente de viata la limita,pentru care ma inclin.Sfintia voastra ne sunteti lancea si spada lui Stefan cel Mare,dar si mangaiere lasata tarii pentru vremurie de bejanie pe care le traIm. Sa cautam dusmanul in alta parte,caci noi privim in aceeasi directie. Ma doare sufletul sa fim divizati, frate roman cu frate roman.Iertati cuvioase si dragul nostru parinte, si gresala mea,dar si a fratelui Vasile,caci mai dulce e pacea decat dreptate!Tot asa,punand cuvant bun un om pentru mine,m-am vindecat de ura si zavistia ce o aveam de vreo 20 de ani!Asa sa ne ajute Dumnezeu! SFANTUL Partenie si Sfantul Efrem cel Nou sa va ocroteasca in lupta cea buna si slujirea c’è o purtati!Binecuvantati!Cu respect, Elena!

  • admin2 says:

   În lupta pentru adevăr condiția principală este să fim sinceri. Atât.
   Doamne ajută!

 5. Anca says:

  va descalificati TOTAL cu astfel de articole… parca erati in lupta cu ecumenistii… un preot al lui Hristos nu ar face assa ceva public… cumva unele banuieli se confirma in ce va piveste… pacat.. chiar ca este o cernere… ne-ati lamurit

 6. Alexandru TM says:

  Doamne ajuta

  Ma bucur si pentru aceste randuri, fie ele cum sunt, dar vad si un licar de mila la sfarsit.

  Daca toti cei ce suntem in lupta cu erezia suntem sinceri pentru neam si intreaga faptura, Hristos ne va lumina spre bine, nu am nici un dubiu.

  Iar de vom avea orgolii ,dar totusi vom ramane sinceri in ADEVAR, vom da o leaca cu stangu-n dreptu suferind cateva „vanatai” dar cred ca Hristos nu ne va lasa si ne va „tocii” orgoliile intrun fel sau altul spre binele nostru.

  Pentru ca nu vrea moartea pacatosului ci sa se-ntoarca si sa fie viu.

  Iar de ne vom intoarce si vom fi Vii unii cu altii in ADEVAR . Minune deumnezeiasca este.

  Parinte Ciprian , pomeniti-ma primul pe mine, pe Vasile , pomeniti-va pe sfintia voastra si pe noi pe toti, la psaltire. (si alti doritori tot asa sa pomeneasca)

  Poate unii frati nu stiu, dar Psaltirea e pansament, chemarea lui Dumnezeu in ajutor, arma impotriva dracilor, iar de cearta sau uneste e treaba LUI.

  Iertare

  ακάθαρτος Alexandru TM

  Mantuire dragilor

 7. Adriana says:

  Părinte Ciprian,de ani buni urmăresc și citesc articolele de pe Saccsiv.Aici am aflat despre vaccinuri,despre compoziția și influența lor asupra sistemului nervos al copiilor,informații ce mi-au fost de un real folos.Pe calea aceasta vreau chiar să-i mulțumesc fratelui Vasile și să-i transmit că el este un formator de opinie,dar are nevoie de mai mult discernământ duhovnicesc.Răzbate prin felul în care pune problema o dorință de opoziție cu orice preț.Așa cum spuneați dumneavoastră îi lipsește discernământul duhovnicesc.Asta am constatat și eu.Acum citesc printre rânduri și culeg doar ceea ce-mi este de folos.Nu știu câte cunoștințe legate de ceea ce înseamnă persoană supradotată are,dar cu certitudine se hazardează în comentarii defăimătoare la adresa unor personalități care au dăruit foarte mult acestui neam românesc.E păcat deoarece site-ul dânsului are multe vizualizări și judecarea altuia fără discernământ atrage osândă.Ce m-a uimit a fost faptul că nu a suflat o vorbă despre caterisirea dumneavoastră,dar se folosește de video-urile de la Rădeni în care traduceți cuvintele părintelui Sava și întrebările adresate acestuia de la cei prezenți pentru a avea cât mai mulțe vizualizări!?Nu menționează un cuvânt despre cine a fost alături de părintele Sava.Mi s-a părut suspicios că îi selectează și pe preoții antiecumeniști.Are nevoie de îndrumare și de un duhovnic pentru a-l așeza acolo unde îi e locul.Sănătate și putere de mărturisire.Poate tonul dumneavoastră apăsat și incisiv l-a deranjat.Cu adevărat nu înțeleg al cui joc îl joacă!!

  • admin2 says:

   Până la 20 de ani cu toții creștem în înălțime. O viața întreagă tot creștem sau descreștem în statura duhovnicească.
   Pe mine poate oricine să mă facă cum dorește, dar în lupta aceasta cu fiara ecumenistă este vorba de oameni care au jertfit totul. Ori eu nu pot sta cu mâinile în sân când ponegrirea devine lege și spiritul critic obiectiv este aruncat la gunoi.
   Mă rog Domnului să fie bine și voi lupta pentru a fi bine. Iar a lupta pentru mine nu înseamnă bătaie, nici agresiune, ci înseamnă a spune da-ului, da și nu-ului, nu. Căci așa ne învață Hristos.

 8. nimic nu sunt says:

  ,,Cel mai mare este cel care iarta primul.”
  ,,Pisica, atunci cand e lovita si se afla intr-un copac, se catara mai sus.”
  ,,Trufia ne duce la pierzare.”
  http://jurnalspiritual.eu/fabula-zilei-cei-doi-cocosi-si-vulturul/
  „Prietenie înseamnă să fii alături de cineva nu când are dreptate, ci când greşește.” — André Malraux

 9. elena din Georgia says:

  Sarumana,parinte!Ati punctat f corect.Adevarul trebuie infaptuit cu sinceritate.E vorba duhovnicului meu de suflet. Doamne AjUTA-NE!

 10. elena adriana popa says:

  Iertati-ma …FERICITI FACATORII DE PACE ..CA ACEIA FII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA ..
  PARINTE …sunt atat de putini cei care lupta acum impotriva ECUMENISMULUI,a sistemului…a atator si atator inselari ..care mai de care mai viclene ..care ne pandesc la fiecare pas …
  Este ..atata dezbinare dracesca ..in neamul nostru ..incat cred ..ca ar trebui ..VOI ..TOTI cei care sunteti de aceeasi parte a baricadei…sa iertati …sa iubiti ..sa apreciati ..chiar daca ..poate trebuie …sa treceti peste momente mai grele sau mai neplacute .DAR TRAIM ACUM CLIPE CUMPLITE PENTRU NEAMUL NOSTRU.. …PE CARE NU LE PUTEM TRECE ..DECAT DACA VOI VA UNITI…IN DUH SI IN ADEVAR …
  SUNT OAMENI ..IN STRADA MANIPULATI…..DEZBINATI..
  TARA ..ESTE IN PERICOL…
  CREDINTA NOASTRA …ESTE DESFINTATA ..DE CEI CARE AR TREBUI SA O APERE ..
  MACAR ..VOI ..PARINTII NOSTRII DRAGI….FACETI PACE ..INTE VOI…
  VA IUBIM ..SI VA PURTAM IN RUGACIUNI SI IN GANDURILE NOASTRE …
  Va rugam …avem nevoie sa nu va mai certati intre voi….
  cine a fost primul,cine a facut mai mult ,cine se lauda mai mult ….
  sunt aproape lucruri copilaresti….
  .DOAMNE ..MILUIESTE SI IARTA-NE …
  MAICA DOMNULUI….NU NE LASA …
  va iubim ..din tot sufletul nostru….pe voi pe toti ..parintii nostrii dragi….

  • admin2 says:

   Să nu facem confuzie. Fratele Vasile nu este preot.
   Lupta împotriva ecumenismului o duc cu adevărat cei care își pun viața în joc pentru adevăr. Să nu confundăm prigoana cu ”emisiunea despre prigoană.”

 11. Adriana says:

  Pentru doamna Anca
  Părintelui i s-a cerut să limpezească apele în ceea ce-l privește pe Saccsiv.Acesta nu are discernământ duhovnicesc și induce credincioșii în eroare.Părintele ar fi putut răspunde mai demult și ar fi putut să-l atace ,dar s-a abținut.Deoarece credincioșii sunt derutați și dezinformați părintele a dat curs cererii acestora.Acesta este singurul motiv pentru care a făcut aceste precizări.În ziua de astăzi toată lumea știe medicină ,politică și ….religie.Ar fi bine să-și cunoască fiecare limitele și să nu lanseze sfaturi ce ar putea aduce confuzie și periclita mântuirea semenilor.Părinte.din punctul meu de vedere ați procedat foarte bine!

  • admin2 says:

   Deja am blocat câteva mesaje-comentarii cu adevărat jignitoare la adresa lui Vasile. Nu îmi doresc denigrarea lui, ci doar să își vină în fire. Același lucru mi-l doresc și mie mereu.
   Dar e nevoie de sinceritate, respect, altruism.

 12. Alexandru cel mai mic says:

  Doamne ajuta, parinte!
  Sa nu deznadajduim. Si eu de multe ori m-am intrebat daca nu cumva e posibil…!? Sigur nu este exclus! Dar sa avem nadejde in Bunul Dumnezeu, ca pe toate le randuieste pentru binele nostru. Pe toti ii vom cunoaste dupa roade. Eu cred ca saccsiv este foarte obosit din mai multe motive, care nu au incetat a se aduna in continuare, mai ales in ultimul timp, cand lupta a devenit din ce in ce mai perversa. Ia uitati ce zic evreii intelepti ai Sionului :”O alianta trainica între toti crestinii din lume ne-ar putea opri oricând pentru câtva timp, dar acum noi stim ca suntem scutiti de aceasta primejdie prin radacinile adânci de neîntelegere pe care nu le mai poate nimeni smulge din inima crestinilor.”
  Poate ar fi bun un articol cu rezumatul protocoalelor.

  • admin2 says:

   Vă puteți ocupa de articolul respectiv, dacă doriți.
   Eu respect munca oricărui om, dar în același timp nu pot să nu am nici o reacție atunci când unii își pun viața în joc, iar alții, cum spunea sugestiv cineva, ”martirizează doar tastatura.”

  • Florin says:

   Sa-si vina in fire? Parinte, cu tot respectul, nu fiti naiv. Cititi va rog cartea lui. Oamenii trebuie sa stie adevarul. Aici nu se pune problema denigrarii nimanui. Daca aveti prieteni care activeaza in domeniul psihologiei criminaliste, rugati sa va ofere o expertiza chiar si numai pe baza cartii lui Saccsiv, a singurei fotografii disponibile (foarte buna observatia dv.), si a unui rezumat de o foaie cu principalele coordonate ale activitatii lui in spatiul public – care sunt ciclice, de ex: intra in defensiva, se repliaza atunci cand e desconspirat in articole/ comentarii pe alte bloguri, se lamenteaza, joaca teatru, se victimizeaza cu scopul de a atrage mila si compasiune, stiind ca va fi oricum aparat de cei pe care „i-a format”, cum se exprima cateva doamne mai sus pline de sinceritate. Legat de aceste (in)formari- Vasile Vieru nu-i un tip prost, poseda inteligenta matematica si intuitiva peste medie, astfel ca intrat (bagat) pe nisa aceasta a blogosferei (ortodoxe dar si de conspiratie), atinge multe constiinte prin subiectele abordate (e impropriu spus abordate, caci omul nu scrie propriu-zis, fiind limitat in vocabular, ci preia articole sau le diseca la liniuta pe ale altora dand cu copy- paste si adaugand cel mult o fraza cu referire la alte „articole” -de fapt niste linkuri, mai vechi de pe blogul sau. Cand Saccsiv simte pericolul desconspirarii deci, face cheta in disperare simtind ca se strange latul si oamenii se trezesc. Se poate verifica in mai multe cazuri, ultimele doua fiind recente. Primul pe blogul monahului Teodot la finele anului trecut, cand a contra-atacat mieros ca o fata mare titrand- citez din memorie- „Ce-or avea cu noi?”, cu alte cuvinte incercand prin acest „noi” in loc de „mine” sa induca ideea ca desconspirarea lui e de fapt o incercare a securistilor (sic!) de a anihila o armata de marturisitori, ci nu aflarea adevarului despre Vasile Vieru. Si ultimul- acesta de acum din mai multe directii printre care si acest blog (si despre care sunt convins de bunele intentii). De fapt, e o tactica de-a lui pe care o foloseste inca din perioada marilor „tunuri”- de fapt tepe, sau escrocherii financiare date pe ultima suta de metri cand arestarea lui era iminenta (dupa cum gasiti in cartea lui pe care va sfatuiesc sa o cititi toti cei care vreti sa va formati o opinie cu privire la ce-i poate pielea). Logica fiind deci, dupa cum singur afirma in carte- citez din memorie: daca tot intru la puscarie sa mai fac niste magarii. Asa se explica si arestarile lui in cascada, pt aceste ultime tepe sunt. Ultimul lui „articol” deci, referitor la cat de pretios e el (Vasile) in peisajul luptei antiecumeniste (transformat tot in „noi”, dupa modelul persuasiv explicat mai sus, prin formule de genul: asta inseamna ca suntem valorosi, ca le e frica de noi, portalul ortodoxinfo fiind de fapt al vostru (nostru) al tuturor cititorilor etc) se incheie, evident, si in lumina schemei descrise mai sus, tot cu o cheta, neputand trai, dupa cum afirma, doar „cu aer”. Cheta mai are pt el si alt scop insa, de testare a aderentei la public (tot el lasa sa se inteleaga undeva asta). Acum se da lovit, disimuleaza. La rugamintile unora de a promova o noua metoda de cheta, prin sms, trimite link la acest articol, pt a testa reactia cititorilor. Saccsiv nu se arunca niciodata. S-a invartit toata viata printre tepari, a invatat si in puscarie asta, ca pt a castiga increderea, dar mai ales pt a o mentine vie, trebuie sa fie precaut. Foloseste eventual comentatori fictivi care vin cu initiative de colectare de bani si apoi altii care sa aprobe ideea, dar totul foarte „la mustata” pt a nu bate la ochi. In concluzie, faptul ca multi cititori au gasit informatie buna pe blogul lui Vasile Vieru nu tine decat de o metoda cat mai perfectionata de a atrage cititori (a se citi castig financiar). Inchei si eu cu aceeasi idee ca a Parintelui Ciprian: cine are urechi de auzit sa auda! Doamne ajuta!
   Ps: comentariul fiind absolut decent si cu singurul scop de a sta in adevar, nadajduiesc ca-l veti si aproba.

   • admin2 says:

    Vi-l asumați.
    Orice om are dreptul la încă o șansă.
    Însă lupta pentru dreapta credință trebuie să o ducă cei chemați de Hristos să o facă, nu îndemnați de ambiție, slavă deșartă, inteligență etc. Nu este lupta noastră, ci a lui Hristos, iar noi trebuie să fim slujitorii Lui, să ascultăm voia Lui și să Îl lăsăm să lucreze prin noi.
    Dacă este deontologie profesională, se poate face ceva pozitiv și pe netul acesta.

  • Florin says:

   Aa, si inca ceva, pt a veni in intampinarea intrebarii unora vizavi de faptul ca Saccsiv pare totusi foarte natural in ce face. Istoria lui e foarte complicata. La el e si o latura patologica din pacate. Repet: cititi cartea, e la liber pe blogul lui. Omul a fost realmente posedat (el spune ca doar in urma unor experiente de meditatie orientala, yogina), a fost internat la psihiatrie, a fost perioada f indelungata pe medicamentatie, a fost leguma mult timp, a trait ani de zile (multi ani) cu o vrajitoare de etnie romma pe jumatate numita Sanda ( de aici si explicatia data de el pt primele doua initiale din numele blogului, restul stand pt alte persoane apropiate lui. Asta pt cine se intreaba. Dar tot apropo de asta, totusi un om rezonabil si dedicat in intregime reabilitarii in fata lui Dumnezeu si care incepe o lucrare duhovniceasca ce-l defineste in intregime, cum singur spune, isi numeste lucrarea dupa initialele unei infractoare care practica vrajitoria?), si cate si mai cate, a incercat sa-si omoare tatal injunghiindu-l in inima, a abuzat sute de femei dand anunt la ziar pt angajare secretara..singur povesteste in carte. Asta pe langa toate escrocheriile. E posibil insa ca inclinatia lui spre partea spirituala sa fie reala. Doar ca toate astea amestecate, fara o pocainta adevarata au condus spre inclinarea balantei spre vechile naravuri. Gasim explicatii si la sf Parinti. Nimeni nu-i neaga niste eventuale cautari, insa el e prost plasat din start. Urmariti-i reactiile conflictuale, limbajul folosit sau ingaduit pe blogul lui. Nu-i nimic carnos acolo dpdv duhovnicesc. Eu il suspectez ca si crede cu adevarat ca nu-i chiar asa ne neagra treaba. Cu alte cuvinte e cam ciorba in capul lui. Uitati-va la sf Maria Egipteanca, model de pocainta. Gasim ceva din acest model la el care pretinde ca s-a pocait sincer? E suspect oricum l-ai lua. Mai trist este ca acest „model” duhovnicesc face si prozeliti acolo. E o adevarata pepiniera. Deviza lor?: orice limbaj si orice atitudine ne sunt ingaduite pt ca noi suntem detinatorii adevarului in orice problema teologica, doar noi suntem antiecumenisti si marturisitori, nu conteaza forma ci exclusiv continutul a ceea ce spui, chiar daca nu e adecvata unei platforme crestine, etichetare si jignire in toate directiile si catre oricine indrazneste sa obiecteze cu ceva, scindare a orice cu greu se reuseste a se inchega prin inventarea de subiecte si problematici colaterale gen sfintenie sau inselare la P Arsenie Boca si Nil Dorobantu, manipulare etc etc. Sa ne lumineze Dumnezeu pe toti sa distingem duhurile!

   • admin2 says:

    Vă asumați afirmațiile și detaliile. Eu nu știam absolut nici unul dintre ele.
    Apelul meu a fost la discernământ și la așezare duhovnicească.
    Cine vrea să înțeleagă, bine, cine nu, asta e.

 13. IonIon says:

  Nu am dorit sa jignesc. Am vrut doar sa spun ca ce face el nu are legatura cu religia ci este doar o actiune concertata avand ca scop strangerea de prozeliti in vederea obtinerii unor foloase materiale. Aceasta inseamna ca l-am jignit?Poate ca oamenii au dreptul sa afle toate opiniile. Poate vor vedea tiparul ,ca doar nu el a inventat modelul acesta de teapa si se vor feri in viitor

  • admin2 says:

   Dvs puteți confirma că mai multe mesaje ale dvs care erau pline de acuze la adresa lui Vasile le-am blocat, lăsându-l doar pe acesta. Scopul meu nu este denigrarea lui, ci păstrarea luptei pentru dreapta credință pe un făgaș normal, decent, bun, plăcut lui Dumnezeu. Iar dacă eu o iau razna, sunt părinți care mă ceartă și eu încerc să mă schimb.
   Nu este greu pentru nimeni să recunoască faptul că a greșit atunci când pune în cumpănă faptele sale cu voia lui Dumnezeu.

  • Florin says:

   Toate detaliile sunt in cartea lui. Este autobiografia lui. Sa-mi asum eu ce afirma el despre el insusi? E un nonsens…

   • admin2 says:

    Nu i-am citit cartea, am încercat să abordez fiecare om cu inima deschisă, fără vreo umbră de bănuială.
    Chiar discutam cu Vasile la telefon acum câteva luni și el tot aducea vorba despre ”academie”. La un moment dat l-am întrebat ce fel de studii militare are, gândindu-mă că e vorba de o academie în acest sens. De abia atunci – ca un naiv – am aflat că el îi spunea închisorii academie. Asta nu m-a deranjat. Dar a fost așa hazliu, pe seama mea.
    Domnul să ne lumineze pe toți!
    Pr. Ciprian

 14. gheorghi says:

  Papismul este „Biserica”?
  Exista crestini in afara Ortodoxiei?
  Exista „taine” in afara Ortodoxiei? Sint valide practicile ne-Ortodoxe?
  Este Biserica Orotodoxa acea UNA – unica – biserica traitoare continuu de la Hristos incoace ori s-a „format” ulterior, ca si „altele”?
  Este Biserica Ortodoxa aceea „soborniceasca” ori este doar turma care asculta orbeste de ierarhul vremelnic „dand doparte” Traditia si invatatura lui Hristos caci… „sint alte vremuri?
  Este „iconomia” regula sau exceptie?
  Este canonic sa dai ne-Ortodoxului pe Hristos, prin impartasanie?
  Este canonic sa dai taina cununiei ne-Ortodoxului?
  Este canonic sa se roage crestinul (Ortodoxul) cu cei de alta credinta oriunde dar mai cu seama in Casa Domnului – Biserica Ortodoxa?
  Daca nici cei „chemati” (sa primeasca botezul – „iesiti cei chemati!) nu sint bineveniti sa ramana la Liturghie, poate cel care nici nuare de gand sa se boteze sa ramana si sa si inhate impartasania?
  ===========================
  Nu cred ca trebuie sa fii preot ca sa poti raspunde la aceste intrebari, sint elementare pentru oricine „are legatura” cu Biserica – doar cea Ortodoxa.
  Daca raspunsurile sint cinstite si fara rastalmaciri „moderniste” – sa nu spun „cretane” – atunci nu are sens vreo confruntare, nici de idei, nici de persoane.
  Mirenii nu sint chiar asa de prosti cum se sugereaza de multi dintre preotii care nu au dorinta sa se expuna in fata „superiorilor” si aduc o tesatura de citate peste care tronc! – faceti ascultare!, rugati0va, … Pace tuturor!
  PE CINE SA [MAI] ASCULTAM daca toti Episopii BOR au semnat documentele clar anti-Ortodoxe?
  Cine mart5uriseste „da”pe hartie si semneaza asta…. iar apoi vorbeste si spune ca „nu”… are o problema.
  MAi sint si altii care am facut scoli, mai sint si masterate, doctorate, cursuri… stim limbi straine si citim cursiv printre documentele din Creta….
  Stim sa legam doua vorbe si sa citim o pagina de carte fara sa ne ia cu ameteala.
  As paria ca nu multi mireni – cat de pacatosi si desfranati se poarta „cu lumea”… – sint atat de „contaminati” sufleteste de erezii cum sint chiar cei titrati de catre papistasi si sectanmti in Apus… sa nu spun de cei care se simt „acasa” printre ne-crestini si chiar anti-hristi, cum sint masonii.
  (Desigur, procentual, nu numeric.)
  Nu e bine ca sub „acuzatia” ca nu ar avea mirenii discernamant duhovnicesc s-ar gasi Adevarul doar la Preoti si Episcopi.
  Asa credea si Vulpila (Wulfilla), credea si Arie, credeau episcopii franci care au introdus Filioque… si asa cred toti Papii – ca ei stiu tot si ce stiu este binele absolut.
  Popor ne-dus la biserica, adica ne-catehizat…. ce sa creada? Pe cine?
  A uza de autoritate formala cand cea deontologica este chestionabila este doar dovada nesigurantei, as zice chiar ca e o forma sentimental-abuziva.
  Sa va ajute Dumnezeu sa va lamuriti ca nu saccsiv este problema ci lepadare apostatica – prin semnarea documentelor, a fost sfidata porunca „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si din toata puterea ta.” si …
  „Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona.”

  • admin2 says:

   Adevărul se vădește prin oricine, indiferent de rang. Eu nu fac apologia vreunei misiuni speciale, ci mă doare sufletul că preoții tremură, că mirenii sunt deznădăjduiți și multe alte probleme cărora încerc să le fac față zi de zi.
   Dar în nici un caz nu pot trece cu vederea amestecarea minciunii cu adevărul, a manipulării cu misiunea ortodoxă. Așa ceva nu este plăcut lui Dumnezeu și de aceea am tras un mic semnal de alarmă, cu respectul cuvenit și cu bun simț. Dar trebuie să ai ochi ca să vezi.

 15. Claudiu says:

  Acum niste zile am abordat un preot in legatura cu sinodul din Creta. Era atat de speriat de perspectiva/consecintele discutiei incat ma punea pe mine sa-i povestesc ce s-a intamplat acolo. Se facea ca nu stie. Majoritatea preotilor nu sunt pregatiti sa piarda nimic din cele aranjate pe lumea asta. Ii inteleg pentru ca este cumplit de greu. Cei care condamna de pe margine cu usurinta nu stiu ce spun. Asa ca, parinte Ciprian, dvs. care ati suferit cea mai mare pierdere, aveti tot respectul nostru. Suna sec..stiu..nu am inspiratie, dar trebuie sa scriu ceva.
  Imi pare rau de tot ca v-a deranjat ceva la saccsiv. Si-mi pare iarasi foarte rau daca el e suparat pe dvs, din vreun motiv. Site-ul lui e plin de informatii foarte bune, iar eu am ajuns pe pagina dvs. datorita lui. Comentariile de pe pagina lui le trec cu vederea si ma rezum la informatiile pe care le ofera, care de multe ori sunt foarte bune.
  Dvs, parinte, duceti o alt fel de lupta, la alt nivel.
  Nici nu inteleg unde va intersectati.

  Sunt cam obosit ca sa fiu si elocvent, dar doresc liniste si pace tuturor. Din tot sufletul!
  Doamne Ajuta!

 16. costel says:

  Cu iertare parinte Ciprian, dar ce trebuie sa intelegem: dumneavoastra va puneti viata in joc iar Vasile Vieru „martirizeaza doar tastatura”? Va rog un raspuns clar, nu ceva de genul „fiecare intelege ce vrea”, vorba dumneavoastra, da-ul sa fie da si nu-ul sa fie nu. Multumesc.
  Doamne ajuta-ne, Doamne iarta-ne si izbaveste-ne de cel rau!

 17. Pąʍvo says:

  Sezand avva Pimen, s-a batut Paisie cu fratele sau pana ce a curs sange din capetele lor si nimic nu le-a grait batranul. Deci a intrat avva Anuv si vazandu-i, a zis lui avva Pimen : pentru ce ai lasat pe frati de s-au batut si nimic nu le-ai zis ? Raspuns-a avva Pimen : frati sunt si iarasi se impaca. Zis-a avva Anuv : ce este aceasta ? Ai vazut ca asa au facut si zici ca iarasi se impaca ? I-a zis lui avva Pimen : pune in inima ta ca nu am fost aici inauntru.

 18. Adriana G says:

  Cele 7 sfinte Taine ale bisericii:
  1).Botezul,
  2) Mirungerea,
  3) Pocainta;
  4) Impartasirea;
  5) PREOTIA
  6) Nunta
  7) Maslul.
  Parinte Ciprian, sarut mana sfintiei voastre pentru ca e mana prin care curge harul, mana care-L tine pe Hristos cel inviat in sfantul potir la fiecare sfanta liturghie; mana care sfinteste firea lucrurilor, dezleaga pacate, aduce cerul pe pamant prin semnul sfintei cruci si ridica pamantul la cer inaintea Domnului prin fiecare sfanta rugaciune. Sarut mana sfintiei voastre care ridica sufletul puncului afundat in apele botezului si-L infatiseaza Preasfintei Treimi spre a-si primi binecuvantarea; sarut mana care ma impartaseste cu Hristos Euharistic ca arvuna a mantuirii mele; sarut mana care deschide Imparatia Cerului pentru noi, cei pierduti, sarut mana care aduce mangaierea Maicii Domnului pe crestetele noastre…Va sarut mana sfanta pentru ca in ea sta puterea PREOTIEI lui Hristos Care v-a chemat la aceasta dumnezeiasca si infricosatoare taina inca dinainte de a va naste…Binecuvantati , Parinte…
  (…si, iertati-ma ca nu stiu ce inseamana, in acest context, saccsiv.)

 19. florentina says:

  DUMNEZEU SA-L AJUTE PE VASILE SI PE NOI PE TOTI CACI FARA DUMNEZEU NU PUTEM NICI MACAR CLIPI….

 20. Daniel says:

  Părinte nu vreau să acuz pe nimeni, însă am câteva nelămuriri. Poate că sunt eu prea simplu la minte dar nu prea am înțeles faza cu prigonitorul, din mesajul Sfinției voastre se înțelege că este analog fratelui Vasile…poate n-am înțeles eu bine? În acest caz, pe cine prigonește fratele Vasile?

  Apoi bine ar fi oare dacă cineva ar publica discuțiile private cu cineva, doar ca să arate că acel om este supus unor ispite. Ați încercat mai înainte ceea ce ne învață Mântuitorul despre un frate care greșește? „De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.”(Matei 18, 15-17)

  Apoi mai este un lucru, ați spus că ați scris acest mesaj la insistențele ucenicilor. sau al credincioșilor(căci altfel de ce ar fi trebuit să vă lăsați convins?) Dar întrebarea este, și nu are legătură neapărat cu mesajul de față, dacă ucenicii sau credincioșii care v-au convins, v-ar cere să faceți vreo nelegiuire, ați face-o?

  • admin2 says:

   Clipul cu prigonitorul avea ca sens reliefarea psihologiei celui care face pe victima mereu.
   În rest, fiecare să ne vedem lungimea ”plapumei”.
   Să vă dea Dumnezeu mântuire!

 21. Horia says:

  vreti cumva sa afle lumea cum ii denigrati pe parintii din Moldova? Pe parintele Matei Vulcanescu? Sa va puneti intrebarea cine a inceput primul dezbinarea! De dezbinarea asta nu profita decat ecumenistii si dracul! Deci, iata locul cui il faceti!

  • admin2 says:

   Nici n-aș folosi numele vrăjmașului, darămite să ”îi fac loc.”
   Domnul să vă dea mântuire!

 22. Aurora says:

  Parinte, nu saccsiv este problema, ci d-ta ! Nu-ti vezi barna din ochiul d-tale, ci paiul lui Saccsiv. Mandria e la d-ta cat casa. Se vede chiar din titulatura cu care semnezi : „pr. dr. Cipr.I. S….”. La ce-ti trebuie sa scoti in evidenta ca esti doctor in teologie ? La ce-i trebuie preotului un asemenea adaos, cand stiut este ca el e doctor sufletesc si nu mai are nevoie de alte adaosuri lumesti ? Lasa-i pe academicieni si pe alti stiutori a toate sa-si gramadeasca titluri si para-titluri, iar daca ai dobandit prin studii stralucite (cum banuiesc) si titlul de dr., nu-l mai pune la cartea de vizita, pt. ca faci de la inceput impresia ca tii sa ti se recunoasca meritele, adica sa fii apreciat de lume. Arhiepiscop dr. Teodosie Petrescu, alt doctor !!! Cercetat penal, sarmanul ! Pacat de doctoratul lui si de toate ostenelile lui ! Eu mult ma intristez pt. necazul prin care trece, dar cel mai mult ma doare ca nu s-a dezis macar el de summit-ul din Creta. Deci sa revin la razboiul pe care il duci cu Saccsiv. D-ta n-ai fost cinstit fata de el inca de nla inceput si l-ai muscat cat ai putut, desi el te-a promovat pe blog cu mult entuziasm. Munca lui de aproape un deceniu a intors pe multi din bezna. Cunosc eretici care au venit la dreapta credinta dupa ce au stat o vreme pe blogul lui si, desigur, i-au ramas loiali. Nu vad ceva rau ca face apel la cititori sa contribuie si ei cu picatura lor pt. intretinerea blogului si a portalului. Prin indemnul lui s-au strans fonduri pt. multi necajiti care erau in pragul evacuarii din case, neputand sa-si mai achite facturile la banci, la lumina si pt. cei care au trecut prin operatii grele si pt. multe altele. Dvs. ati uitat cand a facut apel la noi in repetate randuri sa venim in ajutorul preotilor proaspat caterisiti de ereziarhi, deci si pt. dvs. si sa ne gandim ca odata ramasi fara parohie nu veti mai avea cu ce sa va intretineti familiile. Ne-a spus : ”fratilor, sa ne rugam pt. par. Staicu, Buza, Grigorie, Macarie si toti ceilalti , dar sa ii ajutam si cu bani, caci le va fi foarte greu de acum inainte”. Dar dvs. uitati desigur aceste lucruri care tin de nobletea lui si vreti doar sa aflati precis din ce traieste el, din ce traieste Gabriel, daca au servici, daca le place munca, sa dea cu sapa, sa spele podele etc. Sigur ca niciunul din ei nu s-ar da in laturi de vreo munca, pt. ca munca nu-i injoseste, ci ii inalta, dar daca se vor duce, cum vreti dvs. la cazma, venind acasa rupti de oboseala le va mai arde de blog ? Vor mai avea putere si timp sa posteze articolele pe care noi le citim zilnic pe nerasuflate ? Imi pare rau sa v-o spun, dar daca nu era Sacsiv, dvs. nu erati cunoscut la ora actuala. Se pare ca sunteti mai degraba judecator decat parinte si nu razbate niciun pic de dragoste din cele cuvintele dv. Ar fi cazul sa-i cereti iertare lui Saccsiv pt. toate atacurile de pana acum si sa va veniti in fire, caci nu ne e de folos niciunuia sa ne duelam, ci sa ne iubim si sa ne sprijinim intre noi toti care ducem lupta impotriva Fiarei ecumeniste.

  • admin2 says:

   Vă răspund că sunt dator numai lui Hristos pentru toate cele bune.
   Dumnezeu să vă dea mântuire!

  • Constantin 1 says:

   Saccsiv nu este si nu va fi niciodata unicul aparator al ortodoxiei.

   Articolele de pe blogul saccsiv in mare proportie nu sunt originale, sunt luate din alte surse atat din romania cat si din strainatate (vigilantcitizen, infowars etc), saccsiv doar comentand si formand opinii – care evident sunt ale sale si nu trebuiesc neaparat luate ca adevar – trebuiesc luate ca adevar doar daca corespund cu realitatile.

   Ce folos ca are mii de vizite si a salvat pe multi, daca ii duce pe un drum gresit ? Nu spun ca ii duce pe un drum gresit, dar spun ca cu cat are mai multi vizitatori cu atat trebuie sa fie mai responsabil : cui i s-a dat mult, mult i se va cere !

   Ce folos ca saccsiv in 2016 sa ziceam a salvat 100 de credinciosi, daca saccsiv in 2017 o ia pe un drum gresit , pe acelasi drum gresit o pot lua si cei 100 de credinciosi salvati de saccsiv..sau 90 dintre ei. Nu spun ca saccsiv a luat-o pe un drum gresit neaparat, dar nu pot sa nu sesizez anumite nereguli !

   Cunosc o multume de bloguri ortodoxe de calitate insa cu un numar mic de vizitatori. Nu cantitatea conteaza ci calitatea !

   „Pescuirea” de care vorbeste saccsiv pe site ul „ortodoxinfo.ro” trebuie sa fie din lac in barca , nu din lac in put!

   Mandria a facut pe multi sa cada! Daca saccsiv e mandru, va cadea,mai devreme sau mai tarziu, si odata cu el, vor cadea si altii „salvati” de el.

   Maica domnului sa-l apere pe saccsiv si sa-l lumineze sa-si vada lungul nasului, sa il intelepteasca, astfel incat saccsiv sa aiba mai multa smerenie !

   Parintel Ciprian pomeniti-ma si pe mine pacatosul Constantin!
   Hristos cu noi!

 23. Mihai Marian says:

  Saitul saccsiv este cel mai bun sait parerea mea…..de acolo m am luminat mult….insa are si unele greseli grave……

  • admin2 says:

   O părere echilibrată, care are ochi și pentru cele bune și pentru cele rele.
   Eu cu respect m-am apropiat de fratele Vasile, cu bucurie i-am răspuns la apelul de prietenie inițiat de el și am aflat doar după luni de zile că a avut un trecut mai tulbure. Însă problema este modul de apărare a dreptei credințe. Aici trebuie să fim mai exacți și mai preciși ca și chirurgii, că e vorba de sufletele noastre ale tuturor.
   Discernământ, răbdare și rugăciune!

 24. tibi says:

  pt. Vasile si nu numai….
  „”confuzia noastră tocmai de aici provine, din faptul că tot mai mult suntem aplecaţi spre învăţarea celorlalţi şi ne străduim nu numai să-i convingem de ideile noastre, dar şi să le demonstrăm prin diferite argumente şi să-i facem să-şi schimbe convingerile lor”
  (Ne vorbesc Stareţii de la Optina, Editura Egumeniţa, 2007, pp. 223-224)

 25. Adrian says:

  Aveți ispite Părinte Ciprian pt că lupta e pt Adevar și ne ajută pe noi mirenii. .. Dumnezeu să vă întărească în continuare să duceți lupta cea bună….Nu vă lăsați intimidat…
  P.S.Longhin Jar va primit la Banceni cu brațele deschise și va poarta in sfințitele lui rugăciuni . Doamne ajuta!

 26. Av. George P. says:

  Nu mai intrați deloc pe site-ul lui saccsiv. E un agent securist, un intrus în blogosfera ortodoxă trimis cu misiunea de a învrăjbi pe ortodocși, de a dezbina și de a pângări sufletele oamenilor prin mesaje instigatoare la ură și scandal. El crede că activismul lui internautic îi acoperă / vindecă viclenia, frustrarea, slava deșartă, impostura și incultura duhovnicească, făcând pe despătimitul și iluminatul care-și permite să-i muștruluiască (împreună cu acoliții lui, la fel de întunecați) pe toți care nu sunt încolonați în urma lui.

  El aplică totdeauna tehnica felinarului pentru a „pescui” idei noi, dar şi acoliți noi, dornici de afirmare prin calomnierea altora care nu gândesc ca ei, de la vlădică până la opincă.

  Suntem convinși cu toții că Mântuitorul Hristos are dreptate deplină și când a spus: „cine scoate sabia de sabie va pieri”, „cu măsura cu care măsori vei fi și tu măsurat”, căci Mântuitorul Însuși cheamă pe toți oamenii la pocăință, așteptând cu răbdare îndreptarea lor, dar își va și curăța ogorul Său la vremea hotărâtă, iar neghina o va arunca în foc.

 27. Marius Gogonea says:

  Domnita Aurora! Treceti pe aici sa ziditi ori sa darimati? Va rog sa ma iertati insa, modelul imperativ pe care il folositi in expunerea de mai sus in nici un caz nu radiaza smerenie. Titlul de „Doctor” pe care Parintele Ciprian il expune in anumite circumstante, chiar este necesar. In fond, lupta aceasta nu poate fi dusa numai din spatele carului cu boi de unde, personal si cel dintai pacatos. sint eu, nevrednicul. Gen expresia dumneavoastra: „Imi pare rau sa v-o spun, dar daca nu era sacsiv, dvs. nu erati cunoscut la ora actuala.”, o auzim destul de des la copiii „rautaciosi” de la gradinita, este nerealista si folosita speculativ. Daca intr-adevar avem convingerea, constiinta ca trebuie sa ne iubim aproapele, s-o facem incepind cu si langa Adevarul Iisus Hristos, s-o facem alaturi de toti acesti Parinti ce dovedesc prin fapta si marturisire ca slujesc in primul rind Lui, Mantuitorului Hristos.

 28. kosma says:

  Nu sade bine Parinte Ciprian.
  Tocmai acum cand era timpul sa ne rugam pentru tara?
  Apoi ii bai , ca multi sunt cernuti, dar putin raman.

  • admin2 says:

   Nu băgați seama. Hai să ne rugăm pentru țară. Dar mai ales pentru ȚARA de sus (și nu e neapărat Țara Oașului).

 29. Carmen says:

  Doamne ajuta! In aceste vremuri tulburi e nevoie sa fim uniti.. Lupta cu ecumenismul e grea ..si nu foloseste nimanui „batalia” in comentarii… Important e sa luptam impotriva ecumenismului , nu unii contra altora.. Am cunoscut preoti din ambele ” tabere” si cred ca se respecta unii pe altii, tin unii la altii ,lupta si se sprijina unii pe altii.. Eu asta am vazut si vreau sa vad… Avem nevoie de preotii antiecumenisti .. si dansii au nevoie de noi ,de sprijinul nostru,al mirenilor. Sa luptam impreuna uniti in rugaciune . Doamne ajuta!

 30. Teodor Stela (crestinul orthodox ) says:

  Parinte Ciprian daca insasi Parintele Arsenie Boca a indurat prigoana defaima si batjocura de la cei care slujeau fiara rosie cum puteti crede dvstra ca acei care lovesc si hulesc astazi pe Sfantul Parinte Arsenie Boca nu sunt si prigonitorii dvstra ?
  Parinte Ciprian slugile fiarei lucreaza cu o viclenie inimaginabila si sunt asemeni ca si stapinul lor pe care il slujesc adica tatal minciunii .
  Ca reper in aceasta lupta care se da intre Bine si rau puteti a va lua modul cum oamenii sunt racolati sau formatati pentru a i intoarce impotriva casnicilor lui DUMNEZEU SI APOI IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU .Este o lucrare antihristica prin a se pierde suflete .
  Astfel fiara zbiara cu scrisnire impotriva Sfantului Parinte Arsenie Boca care este Ingerul ROMANIEI .
  Insa Biruinta nu este a prigonitorului care a vandut pe HRISTOS si care stie doar a biciui Ci este a aceluia care rabda pentru HRISTOS si care TRAIESTE PRIN HRISTOS ESTE ORTHODOX
  HRISTOS A INVIAT ,

 31. Parascheva says:

  „Blestemul” Cuviosului Paisie Aghioritul

  Să vă dau și eu acum un ”blestem”. Dumnezeu să vă umple inima de bunătatea și de multa Sa dragoste până ce o să ”înnebuniți”, ca să vă plece mintea de pe pământ și să vă aflați încă de pe acum lângă El, în Cer.

  Să înnebuniți cu nebunia cea dumnezeiască a dragostei lui Dumnezeu! Să vă aprindă Dumnezeu inimile voastre cu dragostea Sa! Să nu mă mai siliți altă dată să vă mai dau și un al doilea, pentru că ”blestemul” meu (cel bun) prinde, fiindcă iese din inima mea.

  Când te doare sufletul pentru un om care are smerenie și cu toată inima sa îți cere să te rogi, de pildă, pentru o patimă ce îl chinuie și-i spui: ”Nu te teme, te vei face mai bun”, îi dai o astfel de binecuvântare dumnezeiască. Ea are multă dragoste și durere, de aceea prinde. Lucrul acesta este plăcut lui Dumnezeu și de aceea El împlinește binecuvântarea. Adică singura durere ce o simte cineva pentru altul este o binecuvântare.

  Extras din Cuviosul Paisie Aghioritul “Cu durere şi cu dragoste pentru omul contemporan”, Editura Evanghelismos, 2003, p.101-110

 32. Dan Vladean says:

  Vad ca multe dintre comantariile de la acest articol sunt ale unor comentatori fideli ai lui SACCSIV. Acesti comentatori ataca toate articolele care demasca adevarata fata a extremistului Vasile Vieru cu comentarii prin care sa dea o aparenta ca SACCSIV ar fi o victima si un adevarat aparator al ortodoxiei. Cine il cunoaste stie cine este.
  Stiati care este adevaratul motiv pentru care a facut puscarie si de ce a fost eliberat?
  A facut puscarie pentru inselaciune si a fost eliberat sa duca credinciosii ortodocsi in extreme si astfel sa compromita lupta de aparare a ortodoxiei dusa de preotii si teologii echilibrati.
  Tot prin inselaciune isi intretine si blogurile. Preotii care refuza sa il finanteze sunt criticati in articolele lui si comentatorii sunt instigati impotriva acestora.
  Asa s-a intamplat cu pr Gheorghe Anitulesei, cu pr Mihai Valica, cu pr Eftimie Mitra, cu pr Mihai Aldea, dar si cu altii printre care si sfintia voastra.
  Cat timp l-ati finantat v-a apreciat, iar cand ati oprit finantarea v-a defaimat intre comentatorii lui fideli pe care ii stie instiga cu dibacie…

  • Pąʍvo says:

   Se putea sa nu pui si tu un vreasc la focul barfelor ? Oamenii au caractere diferite. Vasile a fost mult timp ateu, a trecut prin multe nebunii care i-au afectat putin discernamantul. Totusi, partea buna este ca a iesit din intuneric inspre lumina si trebuie inteles asa cum este. Toti avem defecte, neputinte – dar cel mai important in momentul de fata este sa fim uniti intru Hristos Domnul, Cel ce este Calea, Adevarul si Viata. (Ioan 14, 6)
   In aceste vremuri trebuie sa fim mai rabdatori, iertatori si mai intelepti – lapadand clevetirile celor ce iubesc dezbinarea.

 33. Dorina says:

  Sora Aurora si toti cei care v-ati format „duhovniceste” pe saccsiv, oare ati avut binecuvantarea duhovnicilor vostri sa intrati acolo si ati spus la spovedanie ce hrana duhovniceasca sorbiti pe nerasuflate de acolo in locul Sfintilor Parinti, a Sf. Scripturi sau a unei auditii pline de balsam cu marii nostri duhovnici? Stiti de cate ori ati blamat pe cei care atrageau atentia ca acolo nu este duh ortodox? Stiti ca acolo apar doar comentariile favorabile ideilor promovate de saccsiv iar ceilalti sunt desfiintati?

  Oare dupa informatii otravite trebuia sa alergam sau dupa ultimele cuvinte si ultima binecuvantare de la marii nostri duhovnici?

  Pentru un om format cat de cat duhivniceste
  este foarte greu sa digere cele de pe saccsiv in timp ce ceilalti cad in capcana.

  Asteptam de mult un semnal de atentionare din partea unui parinte si imi pare rau ca a venit atat de tarziu. Trebuie sa ne rugam pentru ca numai Dumnezeu poate sa faca lumina acolo unde este intuneric.

 34. cititor says:

  ATENTIE LA AVERTISMENTUL DE MAI SUS!
  Av. George Pana: „Nu mai intrați deloc pe site-ul lui saccsiv. E UN AGENT SECURIST, un intrus în blogosfera ortodoxă TRIMIS CU MISIUNEA DE A INVRAJBI PE ORTODOCSI, de a dezbina și de a pângări sufletele oamenilor prin mesaje instigatoare la ură și scandal. El crede că activismul lui internautic îi acoperă / vindecă viclenia, frustrarea, slava deșartă, impostura și incultura duhovnicească, făcând pe despătimitul și iluminatul care-și permite să-i muștruluiască (împreună cu acoliții lui, la fel de întunecați) pe toți care nu sunt încolonați în urma lui.”
  Acest avertisment este demn de luat in seama. „Intamplator” , stiu ca asta este realitatea.

 35. Constantin says:

  In primul rand felicitari parinte Ciprian ca v-ati lasat convins sa abordati tema aceasta atat de delicata de a separa adevarul de minciuna si ca ati facut-o fara sa denigrati, fara sa desfiintati persoana, ci aratand atat pe cele bune cat si pe cele rele, pe cat e cu putinta. Daca ar fi fost de neglijat cele rele si nu ar fi daunatoare mantuirii vreau sa cred ca nu ati fi scris articolul de fata.

  Bine ati zis: Cine are ochi de văzut și minte de înțeles, să ia aminte.
  Dar patimile nu ne lasa sa vedem. Din pacate vad din comentarii ca multi au inteles gresit articolul ca pe un atac la persoana. De aceea voi spune pe scurt si concluziile mele dupa cativa ani de urmarit acest blog.

  Asa cum spune si parintele Ciprian, are principalul merit de a aborda si promova multe subiecte interesante. As adauga spre clarificare: de a scoate la lumina lucrarile raului in lume, de a aduce in atentia tuturor semnele timpului, dar si de a trimite catre Sfintii Parinti spre mantuire.

  Pe de alta parte, modul de abordare, limbajul folosit, jignirile si victimizarea dupa cum a aratat parintele Ciprian NU sunt in duhul Sfintilor Parinti ci arata patimile, lipsa de discernamant si lipsa dragostei, lucru extrem de periculos, deoarece ii sminteste pe cei slabi. Scopul NU scuza mijloacele, iar mijloacele neadecvate departeaza de la scop! Dupa cum am aflat si eu ratacitul mai tarziu, atitudinea asta de detinatorul adevarului printre rataciti, de „superman al ortodoxiei” nu aduce roade bune. Nu ti-e permis sa dai omului cu adevarul in cap. Cine se inalta, se va smeri!

  Nu intamplator curatirea de patimi e prima etapa in viata duhovniceasca! Asa ca sa fim cu mare atentie carui duh ne expunem, sa cercam duhurile … ca sa nu ajungem ca fecioarele cele nebune.

  Mantuire tuturor!

 36. ionutis says:

  Doamne ajuta! Vin si eu cu o ipoteza, pe langa faptul ca formeaza oameni, bazele de date a celor ce-l viziteaza (email-uri/IP-uri) unde se duc? Nu cumva vor fi ”predate” in caz de revolutie/revolta nationala etc? Nu stim scopul lui pe net, oculta mondiala are si arme de dreapta. Asa ca atentie mare!

  • admin2 says:

   Odată cu apariția comunismului în lume, încet-încet s-a năruit încrederea între oameni și trădarea a devenit o ”modă.” Din cele scrise și trăite de mărturisitorii din închisorile comuniste aflăm că încrederea în cei apropiați le-a fost zdruncinată prin folosirea acestora ca trădători împotriva lor. Deci acum numai Hristos ne poate feri, călăuzi, ajuta. El să fie centrul vieții noastre și să îi cerem discernământ pentru a putea deosebi duhurile celor cu care intrăm în contact.
   Doamne ajută.
   Pr. Ciprian

  • admin2 says:

   Sunt alături de părintele Pamvo și de obștea de la Rădeni, în lupta împotriva ereziei ecumenismului și îi îndemn pe români să își apere păstorii sufletești cu adevărat ortodocși.
   Pr. Ciprian Staicu

 37. nimic nu sunt says:
 38. catalin says:

  Faptul că un om se destăinuie şi-şi povesteşte cu sinceritate păcatele mie mi se pare o chestie de apreciat. Puţini au curajul unor astfel de mărturisiri. E doar părerea mea, dar cred că doar un om răutăcios ar putea să condamne un om pe seama păcatelor pe care şi le-a mărturisit de bună-voie. „Cine e fără de păcat să arunce primul piatra.”
  I-aş întreba pe cei care critică unde e romanul vieţii lor, cu păcatele lor, mărturisite public.

  Doamne ajută !

 39. mishi says:

  Catalin* Ar putea fi o chestie de apreciat, dacă nu ar fi una de sfidare.

  • admin2 says:

   Pace în suflet, pace în inimă, pace în cuvinte, pace în lume.
   Totul în Hristos.
   Toți cădem, e vai de noi, dar ne putem ridica din căderile noastre doar împreună.

 40. Adrian says:

  Macar nu lucreaza cu securitatea.

 41. marinela says:

  Tare va mai grabiti toti sa aruncati cu piatra,dar citi sinteti fara pata din cei acuzatori?!Fiti mai blinzi cu critica si mai darnici cu iertarea aproapelui.Incepe postul mare,hai sa ne iertam si sa punem inceput bun,fara ura si patima asupra celui de linga noi,care poate e mai vulnerabil la unele patimi.Sa fim noi exemplu bun si apoi sa pretindem celui de linga noi asijderea.Parinte drag,fiti un bun exemplu pt noi in smerenie si intelepciune,ca sinteti pastor de suflete,nu va bagati in polemici fara rost,ca nu e sanatos pt suflet si nici ziditor.Am ramas consternata la citirea acestui articol,caci am sperat sincer la o repacificare intre sfintia voastra si Vasile,dar vad ca s-a adincit si mai mult conflictul mediatic,pacat!Ma rog la Dumnezeu sa va lumineze si sa va aduca la impacare pe amindoi,ca Dumnezeu nu iubeste ura si dezbinarea.Iertati-ma ,dar am simtit impulsul sa va scriu aceasta,ca m-a intristat gestul dvs.Doamne miluieste-ne pe toti!

  • admin2 says:

   Doamna Marinela, site-ul saccsiv nu este ortodox. Informații despre Ortodoxie nu înseamnă Ortodoxie în cuget. Este doar un portal pentru cei dornici de scandal. Nu vă afiliați lui.
   Părintele Eftimie și cu mine -și nu suntem singurii – încercăm să ne ferim – ca unii care am pățit-o – de influența acestui om (Vasile) lipsit de discernământ și onestitate.
   Nu este nici o ceartă între noi. Domnul Vasile Vieru nu este pe linia ortodoxă.
   Mă bucur că nu vreți tulburare. Așa că, fiind omul care v-am spovedit (din câte mi-aduc aminte), luați cuvintele de mai sus ca și glasul duhovnicului, de la Hristos, spre mântuirea dvs.
   Doamne ajută.
   Pr. Ciprian

 42. Daniela says:

  Buna seara!
  Pr.Ciprian cu toata dragostea intru Hristos va marturisesc ca bine ati facut sa va expuneti parerea cu privire la domnul Vasile Vieru am sa va motivez si de ce:
  1.Pt ca sunteti un preot marturisitor al lui Hristos.
  2.Pt ca e nevoie de bunatate si iubire ca sa intelegem Calea,Adevarul si Viata adica pe Hristos.
  3.Pt ca prin cuvinte putem inalta un om la Dumnezeu sau il putem cobora in iad..asa spunea un Sfant parinte cu privire la cuvinte ele au rasunet si dainuie pana la Judecata de Apoi.
  Eu va multumesc din tot sufletul pt faptul ca desi prigoana si crucea caterisirii dumneavoastra o duceti in tacere nu va inraiti si da-ti curs unor oameni care nu au o directie duhovniceasca clara (asta nu inseamna ca eu sunt mai breaza decat restul).
  Va marturisesc voua celor care cititi acest blog ca prigoana si suferinta pe nedrept aduce multe daruri duhovnicesti celui incercat de Domnul.Eu parinte sunt un copil al unui astfel de preot caterisit pt „nesupunere” preot care acum este trecut la cele Vesnice si cu ingaduinta si iubirea lui Dumnezeu sa aiba parte de un loc in Imparatia Lui.
  Nu este usor sa fi copil al uni preot caterisit, haituit, ponegrit, marginalizat, executat de societate, cum este atat de greu de dus in inima preotului acest lucru.
  Asa ca dragii mei eu nu am sa va spun ce i-am scris lui Vasile Vieru ce comentarii nu a publicat din cate eu am scris…ci atat va spun:
  Nu judeca un Preot indiferent de ce pacate are este un Pacat foarte mare sa judeci in general dar sa judeci un Preot este strigator la Cer.
  Nu ai de unde sa stii ce traieste un slujitor al Domnului in momentul Sf Liturghi, nu ai de unde sa stii ce simte cand imbraca Vesmintele Preotesti, nu ai de unde sa stii ce vede simte traieste cand Sfantul Duh Pogoara peste Darurile aduse Domnului…cand Painea si Vinul se transforma in Cinstit Sfant Trup si Sangele Hristosului Nostru comun.
  Sunt lucruri care pe noi credinciosii ne depasesc intelegerea ne depasesc simtamintele asa ca Pr. Ciprian va rog sa ma iertati daca v-am suparat cu acest comentariu sau daca cumva din neglijenta sau din nestapanirea patimilor si pornirilor rautacioase am atacat pe cineva…eu vreau sa simtiti ca Dumnezeu va pregateste loc frumos acolo in Imparatia Lui pt toata suferinta sufleteasca fizica morala mentala pe care o indurati acum.Tatal meu a patiti la fel am fost langa el si stiu ce inseamna aceste lucruri.Vb toti putem spune dar suferinta adanca in suflet numai Dumnezeu o stie.
  Dumnezeu sa va intareasca si pe noi toti sa ne ierte ca mari si cei dintai pacatosi suntem in fata lui Dumnezeu!

  • admin2 says:

   Domnul sa vă binecuvânteze. Mulțumim de gândurile frumoase și ziditoare.
   Poate vreodată vorbim și la telefon, să îmi povestiți despre tatăl dvs, dacă a fost prigonit pe nedrept de ”autorități.”
   Pr. Ciprian (0740788876)

   • admin2 says:

    Era o vreme când comentariile puse pe site Sinodul tâlhăresc apăreau imediat. Acum, după ce am pus un comentariu care a așteptat moderarea câteva ore, în final a fost scos. Aflasem despre schimbarea administratorului, dar m-am convins abia azi.
    Deci, saccsiv, ortodoxinfo și sinodul tâlhăresc – locuri de ”întâlnire” cu Vasile Vieru.
    Nu recomand informarea ortodocșilor de pe surse de acest gen. Să ne păzim mintea de manipulare.
    Cu respect pentru toți iubitorii Adevărului, pr. Ciprian Staicu.

    • Daniela says:

     Cu mare drag Parinte Ciprian o sa ne auzim!Eu nu sunt vrednica si nici smerita suficient ca sa aduc argumente pro sau contra unui om (zidit de Domnul la fel ca mine).
     Am vrut doar sa aduc in discutie adevarata prigoana si jertfa pe care un Preot Marturisitor o face direct in fata lui Hristos- caterisirea…cate dragi frati si surori intru Hristos aceasta nu este ca si cum ti-ai pierdut un job ca si cum esti demis din functia de director ci esti
     „demis ,exclus, scos fin uz ” nemaifiindu-ti dat voie sa faci Sf.Liturghie care este Apa Vie este insusi viata unui Preot…aerul pt care a fost el zidit din nastere ca sa slujeasca Domnului.
     Bineinteles ca Harul nu il ia nici un Arhiereu preotului caterisit ba mai mult ii asigura suferinta care il inalta pe trepte duhovnicesti plus siguranta ca va devenii martir pt aparea lui Hristos.
     Deci! Vedeti diferenta dintre o discutie despre un om (ca noi toti) care greseste si un preot care aparent greseste ca preot pt ca nu se supune intinarii lui Hristos pt ca el preotul este si om poate gresii ca om dar ca preot niciodata pt ca preotul este in omul pe care Domnul la ales ca slujitor separat clar de insusi Hristos in doua Preotul si Omul.Sunt niste taine care numai daca le sti le poti intelege nu te poti trage tu de „bracinari” cu un preot nu se cade asa ceva daca ai un duhovnic este clar ca trebuie sa sti aceste lucruri pt ca el duhovnicul te-a invatat,daca am avea ochi si urechi curate am vedea toti la fel cine vorbeste adevarul cine il distorsioneaza intentionat da mai intai trebuie sa fim curati prin spovedanie si impartasanie ( asta daca o meritam).Altfel putem vorbii zile luni ani sa ne prinda razboiul ca noi tot la fel vom fi nu e important ce a facut X sau Y este cel mai important cum traim noi ziua de azi cum ne curatam sufletul cum avem grija la cele rostite la fapte la lucruri la ganduri pt ca doar asa putem devenii un popor Marturisitor al lui Hristos pt ca in fata lui Hristos nu mergem murdari nu ne primeste nimeni asa…putem noi sa tot marturisim pagini intregi pe un blog si sa nu practicam noi insine ceea ce spunem putem sa isterizam o natiune cu informatii sau cel mai bine cum spunea Pr.Arsenie Papacioc si multi alti Sfinti Parinti Sa cautam pacea nu dreptatea!
     In concluzie sa refletam fiecare in camaruta noastra daca ce citim noi ne ajuta sau ne intineaza inima daca ce spunem ne inalta sau ne punem propria sentinta pe frunte, haideti Romani sa ne iubim unii pe altii si intr-un „Gand sa Marturisim Pe Tatal Pe Fiul si Pe Sfantul Duh”!
     Cine are Minte sa I-a Aminte!

 43. Dorina says:

  Apa vie

  Undeva când seara tace,
  Lângă Dumnezeu se aşează
  Un pribeag smerit ce plânge.
  …Din iubire lăcrimează.

  Plânge pentru cel pierdut,
  Ce-n adânc nu are pace.
  Pentru sufletul căzut,
  Ce-n amar de umbre zace.

  Pentru cel ce-i suferind
  Şi-n durerea lui suspină.
  Pentr-un suflet prigonit,
  Fără rost şi nicio vină.

  Pentru un orfan străin
  Lipsit de îmbrăţişare.
  Pentru un bătrân uitat
  Singur pe a sa cărare.

  Pe faţa lui Hristos
  Curg lacrimi de apă vie.
  Un pribeag, creştin, smerit,
  L-a rugat pe Dumnezeu,
  Lumea s-o mai ție.

  • admin2 says:

   În ”misiune”, domnule Ion?
   Am mai răspuns la acest atac într-un alt mesaj de azi, dar nu vreau să vă las ”orfan”; așa că vă ofer plăcinta ”a la saccsiv”. Nu este ”de post” și nu mâncați din ea, este otrăvită cu dezinformarea și înșelăciunea ”informării corecte ortodoxe”:
   Azi am citit pe unul din blogurile lui Vasile Vieru, alias saccsiv, paragrafele de mai jos; aluzia la mine este o mizerie, de aceea nici nu am făcut articol aici pe site, dar fiind plină de minciuni, sunt dator să spun adevărul (aceasta nu înseamnă că este vreun război între mărturistori, pentru simplu fapt că Vasile Vieru face parte din altă categorie umană):
   ”Intr-o discutie telefonica, din toamna, cu preotul Ciprian Ioan Staicu, acesta insista ca absolut toti (de la Bogdan Stanciu si pana la Gabriel Gioacas) indiferent de cat de implicati ar fi in asociatii anti avort sau presa independenta, trebuie musai ca mai intai sa munceasca la cartofi sau aiurea si abia pe urma, facultativ si in timpul liber, sa se ocupe de lupta anti sistem sau de informare corecta a celor cu totul dezinformati de uriasul aparat propagandistic al mass-media. M-am straduit sa-i explic ca e fundamental gresit ce zice el, dar degeaba.
   Si din nefericire, mult prea multi gandesc aidoma respectivului preot.”
   Nu i-am mai pus diacriticele, așa era în original.
   Acum adevărul:
   Vasile m-a sunat și mi-a cerut 500 lei pentru rechizitele fiului lui. I-am trimis. Peste câteva zile, m-a sunat că Gabriel G. are mari probleme financiare, îi mor copiii de foame și să îl ajut și pe el. Pe vremea aceea eu nu știam care este trecutul lui Vasile. Culmea, nu?
   I-am spus că nu mai am momentan bani, dar, dacă chiar nu are ce să mănânce, de ce nu se duce Gabriel câteva zile – era în septembrie – să lucreze ca zilier undeva? Măcar scoate banii pentru hrana familiei. M-am exprimat cu tot respectul. I-am spus că și eu am muncit orice, de la scris cărți la cărat pământ, făcut betoane, placat pereți, cărat bolțari etc. Orice a fost nevoie!
   La faza asta, Vasile a sărit în sus.. și în final am aflat și MARELE ADEVĂR: el, Vasile, și Gabriel sunt principalii – dar mai ales el, Vasile – mărturisitori ai Ortodoxiei.
   Slavă Ție, Doamne!
   Pentru astfel de ”mărturisitori”? Nu, ci pentru că mi-ai deschis ochii la timp și am scăpat ieftin de marele duet.
   Cât despre iubiții cititori români, fiecare face ce vrea cu bănuții lui. Dar nu uitați că Vasile Vieru insistă să fie ajutat. Și va insista, căci așa este … la locul de muncă!
   Doamne, apără-ne!
   Pr. Ciprian

 44. ionion says:

  Buna ziua Parinte. Nu sunt in ” misiune” . Asa cum v-am spus si in commenturile anteriorare sunt socat de obraznicia si tupeul pe care il are vasile. Am intrat acum multi ani in zona de internet ortodoxa dupa ce am suferit o piedere sia am cautat ajutor . Am citit sit-ul „razbnoi intru cuvant ” pe vremea in care aveau articole interesante si implinitoare ( poate mai au si acum dar nu mai simt eu la fel) . Si am vazut blogul lui vasile de la inceput. I-am vazut derapajele si de cativa ani mizeriile paranoide pe care le scrie. Nu tiu daca este doar nebun sau simuleaza nebunia incarcand sa fure bani de la oameni care se lasa influentati de autoritatea lui . Pana la urma sectele asa incep. Nu am studii teologice dar bunul simt ma face sa cred ca este un individ care incearca sa-si intemeieze o secta considerand ca adevarul lui este mai bun decat adevarul altora. Sau nu considera nimic . vrea doar banii , asa se justifica jocul asta alunecos pe care il face. V-am trimis link-ul deoarece am crezut ca nu va uitati pe mizeriile pe care le posteaza si voiam sa stiti ce a scris.
  In ceea ce priveste ce v-am scris , nu va cer sa postati , informatia este doar pentru dumneavostra . Dar va accept scuzele. Cu stima ,

  • admin2 says:

   Am răspuns la mizeria lui, ducând-o cu fărașul acolo unde îi este locul. La pubela istoriei.
   Vedeți la comentarii.