Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Părinte, ce-i cu osul acesta? Ia-l de aici și du-te acasă!

Preoteasa avea cancer la sân și a fost operată. De îndată ce a fost extirpată tumoarea, i s-a încredințat părintelui Evanghelos o mostră din aceasta pentru a o duce la examenul de biopsie și să aducă cât mai repede rezultatele. După primirea rezultatului, doctorii i-au spus că bolnava nu mai are nici șase luni de trăit. De îndată ce a auzit această veste, fiica părintelui Evanghelos a leșinat, iar el însuși s-a pierdut cu firea. Auzi, a spus el, să spună așa deodată vestea aceasta unui copil, să îl șocheze!

În brațe el ține însă o bucățică din sfintele moaște ale Sfântului Pantelimon (o părticică din mâna lui), pe care a adus-o cu el și se roagă.

Au scos-o pe preoteasă din sala de operație. Cu multă emoție, părintele Evanghelos pune pe bandajele care acoperă pieptul operat al soției lui, bucățica din mâna Sfântului Pantelimon și se roagă în genunchi lângă ea. La un moment dat intră chirurgul, purtând încă masca pe față. Vede toată această scenă și începe să strige:
– Părinte, ce-i cu osul acesta? Ia-l de aici și du-te acasă!

Amețit, bietul părinte ia repede sfintele moaște și încearcă să găsească ușa, să iasă repede. Însă, cu toată amețeala lui, o aude pe asistentă cum îl cheamă pe doctor la telefon, pentru că îl căuta urgent soția lui.

După-masă se oprește o mașină în fața casei preotului și cu uimire părintele Evanghelos îl vede pe doctor cum coboară din mașină. Măi, ce să fie asta?! se gândește preotul, doctorul acesta mă urmărește și acasă! Cu groază, însă, vede cum coboară din mașină și un tânăr deformat la față. Gura i s-a strâmbat într-o parte spre ureche. Preotul a rămas mut de uimire.
– Părinte, i-a spus doctorul, mai ai osul acela? Te rog să mă ierți, m-am înfuriat, însă în clipa în care eu te alungam din salon, m-a sunat soția mea și mi-a spus că fiul nostru, care în acel moment dădea examene, a pățit dintr-o dată această pareză pe care o vezi. Am înțeles că eu eram de vină și de aceea te rog foarte mult să ne citești o rugăciune. Adresa dumitale de aici din sat am luat-o de la preoteasa ta.
– Fiilor, cu bucurie vă voi citi. Haideți în micuțul paraclis. Fiule, te rog, ține în mână sfintele moaște ale Sfântului Pantelimon și îngenunchează.
”Pun epitrahilul peste capul tânărului și încep să citesc o rugăciune. În timp ce citesc, aud: crac, crac. Mă gândesc: oare ce se întâmplă? Am terminat apoi rugăciunea și, când copilul s-a ridicat, ce să vezi? Gura copilului se întorsese la locul ei! Tatăl și fiul se aruncă asupra mea, îmbrățișându-mă.
– Părinte, cum să îți mulțumim?
– Nu îmi mulțumiți mie, fiilor, ci lui Dumnezeu și Sfântului Pantelimon.”
De atunci mult timp au tot venit cei doi – tată și fiu – să se închine în acel paraclis și să aducă ulei pentru candela Sfântului Pantelimon. În ceea ce o privește pe preoteasă, deja au trecut mai mult de 20 de ani de când este cu desăvârșire sănătoasă, fără să facă absolut nici un tratament. Și-a crescut copiii și trăiește în satul acela, având grijă de paraclisul în care sunt foarte multe sfinte moaște. cu toate că părintele Evanghelos nu mai este acolo, a trecut la Domnul. De multe ori îi spunea doctorul părintelui Evanghelos: Părinte, ceea ce ar trebui noi să facem noi medicii în asemenea situații ar fi să ne ardem cărțile, căci puterea lui Dumnezeu este mai mare decât tot ceea ce învățăm noi din ele.

Sursă: cartea Culegere de întâmplări din viața minunată a părintelui Evanghelos Halkidis, paroh al bisericii Sfântul Vasile cel Mare din Langada, Editura Stupul ortodox, Thesalonic.

traducere din limba greacă de
pr. Ciprian Staicu

77 Responses to Părinte, ce-i cu osul acesta? Ia-l de aici și du-te acasă!

 1. Angelica says:

  Multumim, Parinte. Minunata povestire. Sa-i ocroteasca Bunul Dumnezeu si toti sfintii Lui pe toti cei bolnavi, sufleteste si trupeste. Si pe noi toti sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca. Iar pe Sfintia voastra sa va tina tare in fata tavalugului ecumenist, sa ne putem tine si noi de dvs, pana la limanul cel bun. Iertati!

 2. admin2 says:

  Doamna doctor, sunteți o bibliotecă… cu suflet!
  Mulțumim.

 3. Lucian Pop says:

  Da, minunată povestire! Domnul să ne ajute și nouă păcătoșilor, care ajungem pe mâna criminalilor de doctori care fac trafic de organe, așa-zisele transplanturi.

 4. AV. IULIA TIPA says:

  Preotii, calugarii au posibilitatea legala de a se adresa instantelor de judecata pentru a se constata lipsa de competenta a BOR in ceea ce priveste manifestarea autoritatii canonice, respectiv luarea masurilor disciplinare sau de alta natura impotriva lor.
  Pana in prezent instantele au respins cererile preotilor invocandu-se principiul autonomiei BOR de care acesta s-a prevalat (pe principiul stat in stat). Dar cererile respinse vizau aspecte care priveau fondul cauzei si nu imposibilitatea BOR de a lua masuri impotriva preotilor, monahilor etc.
  Pentru ca autoritatea canonica sa fie exercitata ea trebuie insa anterior sa fie recunoscuta de statul roman in conformitate cu dispozitiile art 49 alin 3 din Legea 489/2006, cu modificari.Principiul autonomiei cultelor vizeaza aspecte care tin de organizare, administrare, conducere , etape care sunt ulterioare procedurii prevazute de dispozitiile art. 49 alin.2 si 3 din Legea 489/2006 cu modificarile ulterioare.
  Pentru a se intelege: sunt 2 etape.
  -prima etapa care vizeaza procedura prevazuta de art. 49 alin.2 si 3 ( aprobare prin hotarare de guvern)
  – a doua etapa in care putem vorbi de autonomie.
  Instanta va fi sesizata cu aspecte care vizeaza prima etapa (deci nu aspecte care tin de fondul cauzei), mai exact lipsa urmarii de catre BOR a procedurii instituita de legea 489/2006 si pe cale de consecinta imposibilitatea exercitarii autoritatii canonice.
  Aceasta dincolo de POSIBILITATEA FORMULARII plangerilor penale/denunturi atat de catre preoti, calugari cat si de orice credincios.

 5. marius says:

  Parinte duhovnic va rog sa o pomeniti si pe Eliza (Elisabeth) Cotioras 20 ani, bolnava de cancer (metastaza la plamani) tratamentul e foarte scump. Poate reusim sa-i trimitem o sticluta cu mir de la Sf Nectarie si o icoana.

  • admin2 says:

   Unde?

   • Marius Sebastian says:

    E eleva la un liceu (cred ca la Liceul de Arta ) din Sfantu Gheorghe, clasa 11-a, deci 17 ani nu 20. E de loc din jud Bacau, sta la pat de o luna cu dureri mari. Cosmin Iosub cel care a organizat marsul cu steagul de 100 m, duce o campanie de strangere de fonduri. Tratamentul il face acasa, medicamentele le cumpara din Turcia, si costa 5516 euro pentru 3 saptamani. Nu stiu cat de receptivi vor fi la propunerea mea, pentru ca lui Cosmin i-am propus aceast ajutor prin noiembrie dar nu am primit nici un raspuns. Eu ma ofer sa-i trimit o icoana. Bani nu am, si se pare ca si ei au probleme mari sa adune cei 5500 de euro ptr urmatorul tratament cu perfuzii.

    • admin2 says:

     Voi încerca și eu să o vizitez cu Sfinții tămăduitori, care pot mai multe decât doctorii obișnuiți.

 6. Simona says:

  Multumim Parinte!
  Mari sint minunile Domnului,a Preacuratei si a tuturor Sfintilor!
  Ma bucur ca Dumnezeu mai daruieste o cununa( Pr.T.Zisis.).
  Duhul Mîngîietor sa fie peste dvs.si toti participantii vrednici la Sinaxa din Grecia!
  Doamne ajuta.

  • admin2 says:

   Troparul Sf. Pantelimon, cântat cred că de marele protopsalt Vasilikos.
   Podobia ”De frumusețea fecioriei tale..”

 7. Marius Gogonea says:

  Aproape ca mi-au dat lacrimile. Asa sunt sfintii lui Dumnezeu. Se lipesc de multe ori, cu totdinadinsul, peste necredinta, delasarea si slabiciunile noastre. Rugam pe Bunul Dumnezeu, sa lumineze cu Harul Sau poporul nostru, si asemenea unor copii, sa redescoperim a pretui Margaritarul nepretuit al Ortodoxiei. „Crucii Tale ne inchinam, Stapane, si Sfanta Invierea Ta o laudam si o marim!” Sa ne traiti Parinte. Hristos si Maica Domnului, impreuna cu toti Sfintii. sa va poarte in smerita lupta de rezistenta Ortodoxa!

 8. Kmi says:

  corectare la sursa citata: pag. 314-315

 9. Claudiu says:

  Parinte Ciprian, ce parere aveti despre ultimul articol al Monahului Teodot?..

  https://monahulteodot.wordpress.com/2017/03/18/mai-mergem-sau-nu-la-biserica-dupa-creta-minunea-p-justin/

 10. Vasilica says:

  Monahul Teodot ne indeamna sa mergem la Biserica la Sfanta Liturghie.
  https://monahulteodot.wordpress.com/2017/03/18/mai-mergem-sau-nu-la-biserica-dupa-creta-minunea-p-justin/

  • admin2 says:

   De acord cu părintele Teodot.
   Din start nu mi-a plăcut distincția pomenitor-nepomenitor; nici nu mi-am asumat-o.
   În Biserică vorbim de ortodocși, iar cei care nu sunt din Biserică sau nu sunt în cugetul ei se numesc eretici. Alte distincții nu își au rostul.
   Însă să luăm aminte: să nu ne împărtășim cu ecumeniștii vădiți, că nu ne va fi spre mântuire.
   De harul lui Dumnezeu nu ne putem apropia oricum.
   Să ne apărăm credința, să o mărturisim. Sunt din ce în ce mai mulți preoți care se trezesc și nu se mai lasă târâți spre erezie. Și nădăjduim să ne dea Dumnezeu și ierarhi mărturisitori.
   Pr. Ciprian

   • Preotul Tudor says:

    Sfantul Grigorie Palama (+1340)

    “ Cei ce sunt in Biserica lui Hristos apartin adevarului, iar cati nu apartin adevarului, nu sunt nici in Biserica lui Hristos.”

   • o soră says:

    Cu binecuvîntarea Monahului Macarie de Cutlumuş, de la Catisma Sfîntului Nicolae (Plana), Sfîntul Munte Athos, nepomenitor şi aflat sub prigoană, vă trimit urgent un fragment din articolul intitulat „Sinoade tîlhăreşti”, ce a fost afişat pe data de 16 martie a.c., pe pagina sa de facebook:
    „A 39-a epistolă a Cuviosului Theodor Studitul către Egumenul Theofilos.
    Dacă, totuşi, cuvioşenia ta este nedumerită cum de nu ţi-am vorbit despre asta înainte de jefuirea mănăstirii, ci dimpotrivă, chiar noi, la mănăstirea din Studion pomeneam Episcopii de Constantinopol, află că îi pomeneam atîta timp cît nu avesese loc Sinodul şi nici nu fusese trîmbiţată sinodal dogma cea vicleană şi anatema. Iar înainte de a exista o astfel de clară mărturisire şi acceptare a Ereziei din partea Episcopilor, nu era prudent să ne rupem cu totul de necanonici, ci numai să evităm a ne afla, în mod evident şi public, în comuniune bisericească cu aceştia, în timp ce îi pomeneam, har iconomiei, pe timp nelimitat. Însă, din momentul în care blasfemia Eretică a devenit clară şi evidentă şi consacrată Sinodal, trebuie şi tu, ca şi de altfel toţi Ortodocşii, să vă feriţi cu îndrăzneală (francheţă) de orice comuniune bisericească cu cei de rea-credinţă şi să nu pomeniţi niciunul dintre cei ce au participat la Sinod sau sunt într-un cuget cu deciziile acestuia… Deoarece Sfîntul Gură-de-Aur îi numeşte vrăjmaşi ai lui Dumnezeu nu numai pe eretici, ci şi pe cei ce se află în comuniune bisericească cu aceştia.”
    În zilele următoare voi încerca să traduc cît mai multe dintre ziditoarele sale articole, în care „pune degetul pe rană” întru rezolvarea nedumeririlor legate de nepomenire şi de acribia cu care trebuie să fie aceasta practicată în conformitate cu învaţăturile Sfinţilor Părinţi şi cu deciziile Sfintelor Sinoade

 11. elena adriana says:

  IERTATI….Eu am inteles de la parintele Sava ..ca nu e bine sa mai mergem la SFANTA LITURGHIE unde se pomeneste un episcop eretic pentru ca inseamna ca avem aceeasi credinta cu el.AM INTELES GRESIT???si PS LONGHIN i-a rugat pe parinti care pomenesc sa nu-l mai viziteze ca nu vor sluji impreuna????PAI ATUNCI DE CE S-A MAI INCETAT POMENIREA???Ne spuneti ce ne-a spus si par .Macarie ..in predica din DUMINICA ORTDOXIEI ..????in care pur si simplu anuleaza ..tot au facut parintii marturisitori de pana acum???este de neinteles cum ne trimiteti la biserica .”.dar sa nu ne impartasim cu ecumenisti vaditi.”.Stiti vreun episcop…nevadit????Asta o sa spuneti si la sinaxa din Grecia???

  • admin2 says:

   Ceea ce este de făcut în primul rând este misiune ortodoxă antiecumenistă. Cât mai mult.
   Eu mi-am pecetluit cu propria viață mărturisirea de până acum și merg înainte.
   Mă doare că lupta s-a mutat pe net, ceea ce este ca mărul putred.
   Aștept cu nădejde să ne spuneți punctual ce ați făcut dvs până acum pentru păstrarea dreptei credințe, să luăm și noi exemplul cel bun. Mulțumim frumos.
   Pr. Ciprian

 12. Claudia says:

  Se tot spune ca o parte din arhiereii nostri sunt masoni.
  Mason = eretic.
  Deci cei care sunt masoni, erau eretici si inainte de Creta si erau pomeniti la toate liturghiile iar oamenii se impartaseau la liturghii la care erau pomeniti episcopi eretici si nimeni nu le cerea sa nu se mai impartaseasca acolo.
  E corect?
  In concluzie…daca preotul care savarseste liturghia este ANTIecumenist dar pomeneste un episcop eretic(acum toti sunt si semnatari in Creta), crestinii care stiu de Creta se pot impartasi la acest preot sau nu?

  • Claudia says:

   Vremuri tare incalcite traim …
   “Dreapta Credinţă în scrierile Sfinţilor Părinţi- Sfântul Theodor Studitul, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Amfilohie de Iconium”; traducere din limba greacă veche de pr. Marcel Hancheș- Bucureşti, Editura Sophia 2006, volumul 1.

   “Dar dacă [preotul ] pomeneşte vreun episcop eretic, chiar dacă [preotul] are vieţuire fericită, chiar dacă e ortodox, trebuie să ne depărtăm de dumnezeiasca împărtăşanie; dar când e vorba de masa de obşte de vreme ce doar acolo [la liturghie], din frică, îl pomeneşte [pe episcopul eretic] -, ar putea fi acceptat [acel preot] să binecuvînteze şi să cânte cu noi, dar numai dacă nu a slujit, nici nu a avut conştient părtăşie nici cu eretic, nici cu episcopul său, nici cu vreun altul [de acest fel] ” pag. 59-60

   “ […] Sunt unii monahi care par că se ţin de dreapta credinţă şi au răbdat multe prigoniri pentru adevăr, dar care mănâncă împreună cu ereticii şi cu cei ce fac pogorăminte [ereticilor] şi sunt de părere că acest lucru este indiferent şi că de un oarecare părinte li s-a legiuit să păzească [doar] acestea trei: să nu fie binecuvântaţi de eretici, să nu cânte împreună cu mai marii lor şi să se depărteze de împărtăşirea pâinii lor.

   În legătură cu cele rânduite de Sfinţii Părinţi trebuie spus că nici a petrece, nici a mânca, nici a cânta împreună, nici a avea vreo părtăşie cu ei nu am primit, ci “Vai !” se rostește asupra celor care au părtășie cu ei, fie şi doar la mâncare sau băutură sau [simplă] relaţie. Aşa încât învăţător străin şi în afara propovăduirii [evanghelice] este cel ce zice acelea, oricine ar fi între oameni.” Pag. 152-153

   “ Şi mi-ai spus că te-ai temut să-i spui preotului tău să nu-l pomenească pe ereziarh la liturghie. Ce să-ţi spun acum despre acest lucru nu văd, decât că întinare are împărtăşania din singurul fapt că îl pomeneşte [pe ereziarh], chiar dacă ortodox ar fi cel ce face Sfânta Liturghie.” Pag. 159

  • admin2 says:

   Prima dată trebuie trezită conștiința și în funcție de rezultat se ia și atitudinea potrivită.
   Situația este acum foarte gravă, însă nădejde avem. Și lucrăm cu răbdare, că altfel nu se poate.
   A ne împărtăși cu cei cu cuget eretic vădit nu este spre mântuire.
   Nu este important doar a ne împărtăși, ci și cum, unde, de ce și pentru ce ne împărtășim.
   Hristos este Viață și ne dă viață. Ce facem noi cu ceea ce primim de la El sau mai exact unde Îl punem pe El Însuși? În altarul inimii noastre, ca Domn al vieții noastre, așa cum I se cuvine sau altundeva?
   Răspunsul și-l dă fiecare.
   Pr. Ciprian.

  • admin2 says:

   Să ne opunem îngrădirii libertăților noastre, să fim uniți și să ne implicăm în inițiativele concrete și coerente ale celor care știu cum să abordeze toate vicleniile sistemului antihristic.

   • admin2 says:

    Frica se biruie făcând pe loc exact ceea ce ea ne spune să nu facem.
    Mă iertați, nu sunt în țară și nu am prea trecut pe la net.
    Pr. Ciprian

 13. Ella says:

  Dar daca,in aprilie,se va pune anatema pe ierarhii care au semnat in Creta,oare nu va fi pacat sa fie pomeniti la slujbe?Adica nu vor deveni atunci,iertati-mi va rog expresia,”eretici cu acte in regulă”? Nu vor fi ei atunci in rând cu arienii si nestorienii? Pai mai e voie sa fie pomeniti atunci la slujbe?
  Mie nu mi se pare gresit ca un preot sa nu mai pomeneasca arhiereul banuit de erezie,ce cred ca e gresit acum e reactia lor,a arhiereilor de a-i caterisi atât de urât,de mișelește,pe acesti vrednici preoti. Nu fac decat sa-si dea singuri foc la valiză. Iertati.

 14. Carmen says:

  Doamne ajută! Cei care ne rugăm acasă,că sa nu fim în comuniune cu preoții ecumeniști greșim? Unde sa mergi la biserica daca peste tot sunt pomeniți semnatarii din Creta și nimeni nu vorbește de acest sinod tâlhăresc ? Și dacă dintre participanții la Biserica încearcă cineva sa vorbească i de închide gura și e dat afară din biserică… Eu nu știu dacă e mai bine să te rogi acasă sau sa mergi la Biserica. Un răspuns clar nu ne da nimeni.. Mergem sau nu mergem ? Doamne ajută!

  • admin2 says:

   Important este să nu renunțăm noi de bunăvoie a merge la biserica de care aparținem, ci să facem misiune – să facem cunoscută situația reală de după adunarea eretică cretană – până când efectiv ne dau afară din biserică. De abia atunci, cu cununa celui prigonit, suntem mai cu adevărat ÎN BISERICĂ. Și apoi ne apropiem de cei care duc lupta antiecumenistă și nu ne lasă Dumnezeu. Aceasta este sigur.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 15. Carmen says:

  Doamne ajută! Au apărut atâtea articole prin care ni de spunea că e mai bine să ne rugăm acasă decât să fim în comuniune cu preoții care nu s-au îngrădit de erezie și acum..
  are dreptate monahul Teodor ? Era mai bine să mergem în bisericile unde preoții nu spuneau nimic de frica?! Să strigi”nevrednic” la pomenirea ierarhului nu de mai poate..
  Au avut grijă și de asta.

  Deci ce sa facem?

  • admin2 says:

   Misiune, cât mai multă. Cu curaj. Acum aveți și Broșura pe care am scris-o cu echipa.
   Și Dumnezeu va rândui cele de folos.

 16. Mihaela Duțu says:

  Mulțumesc în nume personal domnului Alexandru pentru postarea celor 2 vol. Furtuna din camera mea.

 17. Mihaela Duțu says:

  Rectific ….furtuna din cămara mea,

 18. Florina says:

  https://youtu.be/Yn9biZj6O44 film făcut de greci: Viața Sfântului Pantelimon….E un Mare Tămăduitor! Sa se roage pt.noi!

 19. Florina says:

  Sfinte Pantelimon ridica,o pe Eliza din patul durerii!

 20. IOAN says:

  Peste tot părtașii la erezie se împărtășesc spre osândă veșnică și apoi ce e mai rău că deja ești osăndit pe veci ? Se impune obligatoriu ca Sinaxa Ortodoxă să oprească batjocura ecumenistă și să dea ANATEMA cu nume și prenume toți EPISCOPII care au semnat la Creta pentru a opri definitiv sângerarea Ortodoxiei. Astfel !… nimeni nu va mai avea vreo scuză că nu a știut ADEVĂRUL

  • admin2 says:

   Să lucreze Duhul Sfânt. Pentru rugăciunile smerite ale poporului lui Dumnezeu!

 21. Alexandru says:

  Doamne ajuta!
  Daca unii drepti vor sa faca bine norodului, cum isi selecteaza partea de norod pe care considera ei ca trebuie sa o ajute? Binele nu cumva se face in vazul lumii? Farisei si carturari vor fi intotdeauna. De frica judecatii lor trebuie facut binele pe ascuns? Ce se intampla cu cei care ar vrea sa fie si ei ajutati dar nu fac parte din grupul ales al norodului? Daca acum se zice ca este prigoana, cand va veni adevarata prigoana, ce va fi, lepadare?
  Sunt total dezamagit de unele lucruri pe care le aflu, mai bine nu le aflu, ca mai rau imi face ceea ce stiu si ma „obliga” sa si judec.
  Mai exista macar un exemplu de om care se jertfeste pentru dreptate pana la capat? Nu fac referire la nicio persoana. Imi exprim doar unele ganduri.
  Dumnezeu cu mila.

 22. Cobjug Stefan says:

  https://www.youtube.com/watch?v=fBDHvfbjPF8 / . parintele Calistrat despre frigurile ecumenismului.

  • admin2 says:

   Nu am ascultat chiar tot, din lipsă de vreme, însă a lua în derâdere subiectul – trădarea cretană – nu se încadrează nici în duhul Scripturii, nici în cel al Sf. Ioan Evanghelistul, în sensul că părintele Calistrat spune adevărul, însă… pe jumătate. Ceea ce la judecată sigur nu este spre mântuire.
   Acum Biserica se pregătește să îl înfrunte pe antihrist. Asta nu se face cu capetele plecate, ci la nevoie chiar și cu pieptul gol, în care însă bate inima pentru Hristos. Și numai pentru El !

 23. Schiteanul says:

  Manca-va-r Raiul !

 24. Adrian says:

  E un Sfânt Mare Tămăduitor!!!!

 25. Adrian says:

  E frumoasa rugăciunea și omul prinde nădejde după ce o citește. Nu mai știu ce Sfânt (iertați!) ne spune că la o icoana (care dorim) sa punem ulei și să aprindem candela (daca se poate să ardă tot timpul) și cu ulei din candela sa ne ungem pe frunte și mâini. Cred că Sfantul Serafim de Sarov ne da sfatul acesta…. Sf.Mc.Pantelimon sa ne ajute și să ne întărească în boli și necaz! Doamne ajuta!

 26. admin2 says:

  Să mergem la sinaxa de la Thesalonic, toți cei care putem.
  Slavă lui Dumnezeu!
  Pr. Ciprian

 27. admin2 says:

  Amin.

 28. Un studiu lămuritor despre greșeala ortodocșilor de a rămâne în comuniune cu ereticii ecumeniști. A se citi în întregime!
  https://ortodoxiamarturisitoare.wordpress.com/2017/03/26/invatatura-bisericii-despre-partasia-cu-ereticii-ramanerea-in-comuniune-cu-ecumenistii-argumente-si-contraargumente/

 29. Gabriel says:

  Biblioteca digitală. Descărcaţi cărţile acum cât mai avem acces liber la internet.

  „Păstraţi cărţile vechi, fiindcă va veni timpul şi veţi avea nevoie de ele, pentru că cele noi vor fi schimbate” – sfat dat de duhovnici din secolul trecut

  Am adăugat de curând în biblioteca portalului câteva cărţi in format PDF ce merită să le aveţi fiecare dintre voi.
  Puteţi descărca:
  Sfântul Ioan Damaschin Descoperire cu amănuntul a pravoslavnicii credinţe – Tălmăcită din limba ellinească de Gherontie Ieromonahul şi Ierod. Grigorie din Sfânta Mănăstire Neamţ şi tipărită la Iaşi în anul de la Hristos 1806
  Cazanii 1929
  Molitfelnic 1834
  Pidalion 1841
  Apostol 1974
  Evanghelie 1983
  Penticostar 1936
  Tipic Bisericesc 1976
  Triodul 1946
  Panahida 1948
  Octoihul – Canoanele Maicii Domnului 1816
  Psaltirea din Biblia lui Şerban Cantacuzino (1688)
  Minei Decembrie 1927
  Minei Noiembrie 1927
  Minei Octombrie 1929
  Minei Septembrie 1929
  Minei August 1929
  Minei Iulie 1928
  Minei Iunie 1927
  Minei Mai 1928
  Minei Aprilie 1929
  Minei Martie 1930
  Minei Februarie 1929
  Minei Ianuarie 1926
  şi nu numai…

  Rugăm pe cei ce au în variantă electronică un Liturghier dinainte de 1974 şi/sau un Ceaslov, să ne contacteze. Mulţumim!

  NOTA: La cărţile de pe Google Drive, ce depăşesc 80mb daţi click pe „Descărcaţi” apoi pe „Descărcaţi oricum”

  http://www.glasulstramosesc.ro/dir/

  • marius says:

   Multumesc. Trebuie descarcate multe lucruri pentru ca vor fi sterse de pe internet. Eu am descarcat cateva carti bisericesti vechi (sunt in chirilica) sec XVIII-XIX, din arhiva digitala a bibliotecii din Cluj.

 30. Angelica says:

  Iata o poezie foarte frumoasa, gasita pe site-ul Glasul Stramosesc….

  Sa nu va temeti!

  În lupta care astăzi o purtați
  Luați-vă la trântă cu cei răi,
  Să nu vă temeți, nici să vă plecați,
  Hristos a rânduit să fiți ostașii Săi !

  Că și pe El L-au judecat mai marii
  Acelor ce slujeau în sinagogi
  L-au așezat alături cu tâlharii
  Cum bine spus-au vrednicii prooroci!

  Și dacă Lui i-au împletit cununa
  Din spini cei mai bine ascuțiți
  Și împotriva voastră vor grăi minciuna
  Că sunt vicleni și ucigași de sfinți !

  Dar Domnul a dorit să vă despartă
  Drept bob de grâu, ales dintre neghină
  Din care să frământe o plămadă,
  Prescura în Potirul de Lumină !

  Să nu vă temeți ce le veți răspunde,
  Căci Domnul cu tăcerea i-a învins
  Tot iadul de-mpotrivă l-ar asmute
  În fapte și-n cuvânt nu veți fi prinși !

  Că nevăzut s-au contopit cu voi
  De dincolo, din ceata cea de sfinți
  Martiri care au băut paharul
  De grele și amare suferinți !

  Să nu vă temeți, nici să vă plecați
  Luati-vă cu diavolul la trântă
  Că biruindu-l astfel să intrați
  Încununați, pe poarta cea mai strâmtă!

  Eliana

 31. daniel vla says:

  Parinte, cum va fi cu Grecia pana la urma? La sinaxa? Va veti duce cu un grup de credinciosi? Vor mai fi grupuri din tara care vor merge?

  • admin2 says:

   Eu oricum mergeam în Athos în perioada aceea, așa că merg cu un grup mic de fii duhovnicești.
   Știu că sunt și alte grupuri mici. În rest, nu m-am ocupat de organizare, sunt plecat acum nițel din țară.
   Pr. Ciprian

 32. ban says:

  Parinte, pe ”astradrom”, la comentarii, cineva zice ca dupa oprirea pomenirii, v-ati rebotezat fetita. E adevarat sau sunt inventii? Iertati.

 33. alexandru says:

  Parinte, va rog, clarificati va rog situatia de aici http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/03/parintele-eftimie-mitra-previne-asupra.html?m=1#comment-form unde se zice la comentarii ca ati fost caterisit pentru rebotezare. Iertare de deranj

 34. ion says:

  Am citit pe saccsiv ca MS Chirila este reprezentantul pleromei din Romania care nu accepta sinodul din Creta.Suntem foarte multi care nu acceptam si cu totii ne intrebam cine-i da dreptul sa se erijeze in reprezentantul nostru.Va rugam parinte Staicu, sa mentionati in numele nostru ca refuzam sa-l avem ca reprezentant pe MS Chirila pentru ca nu suntem convinsi ca ne reprezinta cu onestitate pe toti….

  • admin2 says:

   Am fost plecat din țară. Azi am revenit. Timp de net nu am avut, din cauza îndatoririlor pastorale.
   Eu cred că problema reprezentării, la noi românii, este una fără perspectivă de soluționare care să mulțumească pe toți, pentru că am cam pierdut simțul datoriei unității. Mie mi se pare un text foarte bun și îl susțin întru totul. Domnul Mihai a muncit mult în toate aceste luni, așa că să lăsăm deoparte cele omenești și să ne concentrăm pe lupta directă cu erezia ecumenistă.
   Pr. Ciprian

 35. ion says:

  Numai ca MS Chirila nu lupta in mod real impotriva ereziei ecumeniste …

 36. Florina says:

  Azi e Sfanta Maria Egipteanca care prin trăirea ei cea sfântă L-A cunoscut pe Dumnezeu!

 37. ion says:

  Nu este vorba de a judeca, ci de a vedea. Si asta se vede si acum.Nu poti duce o lupta reala cu ecumenismul daca nu sunt eradicate elementele tradatoare care se erijeaza in mari luptatori si tradeaza adevaratii marturisitori si luptatori pentru HRISTOS…
  Frumos spus:
  „Soluția în fața injustițiilor e una singură: eroismul. Să nu taci, să vorbești, să lupți, să te afli în treabă. (Să nu-ți vezi de treburile tale, ci de treaba dreptății, care-i adevărata treabă a fiecăruia). „

 38. Florina says:

  Da,e un Sfânt Mare Mucenicul Pantelimon! Mie îmi place și Sf.Ioan Rusul …undeva am citit o minune deosebita. ..O pereche tânără (soț și soție) așteptau de 8 ani copii … Soția ii promite Sfântului Ioan că dacă vă mijlocii la Domnul sa aibă un copil aivva da la raclă lui verighetele de căsătorie….Soția si-a împlinit făgăduința fata de Sfântul Ioan și nu după mult timp rămâne însărcinată.Intre timp apare ispita prin soțul ei care o critica pt că a dat verighetele.Naste ,fara complicații a,un băiat frumos insa medicii ai anunță pe părinți că va trebui sa fie operat la mânuță pt că are o poziție”ciudata” și să nu rămână cu ea asa.Cand medicii au tot sucit mânuță au rămas uimiți deoarece bebelușul ținea (in mana) strâns cele două verighete.O minune ce nu poate fi uitata!

 39. Florina says:

  Sfântul Pantelimon, Sfântul Ioan Rusul cu toți Sfinții sa va ajute pe 4aprilie și nu numai , întotdeauna! Sa va rugați și pt noi!