Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Preoție, nu minciună

Dovada că ne pregătim pentru ceva important pentru Biserica lui Hristos sunt ispitele care vin. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Și să fie anathematizat cu toată puterea Duhului Sfânt ecumenismul și sinodul tâlhăresc din Creta la Sinaxa de la Thesalonic !

Cât despre cei care comentează fără să își dea numele, ce să le spui? Doamne, ajută-i să afle cum îi cheamă!

Voi răspunde succint la câteva acuzații recente, știind că vor urma probabil și altele. Dar fiecare va răspunde pentru faptele sale. Așadar:

1. Nu consider că nu ar mai fi har în BOR, eu sunt preot al BOR, iar caterisirea mea este nulă. Vom fi siguri de aceasta cu toții la Judecată.

2. Câtă vreme am fost consilier cultural mi-am făcut misiunea ca și acum, mărturisind adevărul și răbdând prigoana directă din partea ÎPS Ioan Selejan. Mi s-a propus chiar postul de director al Editurii Institutului Biblic al BOR, să fiu în preajma patriarhului, să fiu preot în București, dar am refuzat, cu binecuvântarea Pr. Justin Pârvu (dacă aș fi acceptat, arhiepiscopul Ioan ar fi fost ”ajutat” să ajungă mitropolit al Clujului – acestea se întâmplau imediat după moartea mitrop. Bartolomeu Anania).

3. Nu am rebotezat pe nimeni, pentru că nu există rebotezare, ci doar Botez adevărat sau fals. Fiica mea și a soției mele s-a născut în Grecia, în 2007 și a fost ”botezată” până la gât prin afundare, iar de la gât în sus prin stropire. Pe vremea aceea nu știam așa de multe despre acrivia botezului ortodox, dar în ultimii ani, văzând suferințele duhovnicești ale copilului, după consultări îndelungi cu părinți din Sf. Munte și din România, am săvârșit botezul Mariei după toată rânduiala Sfinților Părinți. Botezul ei era datoria preotului grec care a fost chemat să îl săvârșească. Nu are nici o legătură cu Creta, întreruperea pomenirii etc. Ca tată vreau ca să se mântuie copilul meu.

4. Am săvârșit în ultimii ani Taina Mirungerii doar pentru persoane ortodoxe care au avut anumite căderi – protestantism, yoga, masonerie etc – și am săvârșit rânduiala reprimirii la Ortodoxie a celor căzuți în erezie. Nimic deosebit, doar ce ne învață Sfinții Părinți.

5. De curând am cunoscut o persoană din București care mi-a spus că nu crede că a fost botezată prin întreită afundare și că ar vrea să o botez eu. Am sfătuit-o să cerceteze cu atenție problema, să fie sigură, căci nu vreau să îmi fac vreun păcat care să îmi atragă caterisirea pe drept. Ea s-a interesat și a aflat că a fost botezată așa cum se cuvine, deci toată discuția despre botez s-a încheiat.

6. Nu sunt schismatic, nu sunt eretic, nu sunt batjocoritor al celor sfinte.

7. Sunt preot ortodox, fiu duhovnicesc al Episcopiei Covasnei și Harghitei și nădăjduiesc să îmi duc crucea până la sfârșitul vieții, murind în credința străbunilor mei ortodocși și, cu rugăciunile dvs, să mă mântuiesc.

Blagosloviți și iertați !

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

PS – dacă vreți să știți care au fost ”acuzațiile” la adresa mea, citiți pe site-ul Astradrom. Că tot veni vorba, prof. Cristian Marc este din câte știu eu – de fapt o femeie – care se ascunde în spatele acestui pseudonim, așa cum părintele Eftimie Mitra se ascunde și trage sforile din umbră în tot ce face Astradrom-ul, cu toate că episcopul lui i-a interzis clar acest lucru. Dacă eu greșesc și prof. Marc există și este purtător de cuvânt al Astradrom, îi rog frumos pe administratorii site-ului Astradrom să pună spre edificare, cu acordul lui, desigur, pe site-ul lor poza și CV-ul lui, precum și copia (datată înainte de prima oară când a semnat un comunicat Astradrom) după împuternicirea ca membru să fie purtătorul lor de cuvânt. Din câte știu președinta Asociației Astradrom – adică femeia menționată mai sus – este plecată la muncă din țară. Ea mi-a spus personal acest lucru, telefonic. Atunci am aflat de la ea și despre obiceiul folosirii de pseudonime. Dacă eu am înțeles greșit, atunci îmi cer scuze, nu am vrut să jignesc pe cineva, ci doar să mă feresc de minciuni. Copiile după documente pot clarifica situația. Faptul că pe acest site este trecut la legături linkul spre site-ul Astradrom spune multe despre disponibilitatea și sinceritatea noastră. Nădăjduim să ducem împreună, curat și sincer, aceeași luptă, că este destul de lucru în via Domnului.

37 Responses to Preoție, nu minciună

 1. Alexandru says:

  Doamne ajuta! Multumim ca v-ati pierdut timpul in incercarea de a lunisti apele tulburate dar, se pare ca este in zadar cu cei de la astradrom, fiind chititi pe dezbinare. Nu este exclus sa lucreze chiar pentru maghiarii extremisti care doresc ruperea Transilvaniei.
  Domnul sa va ocroteasca in incercarile dumneavoastra de a apara unitatea Bisericii!

  • admin2 says:

   Frate, așa e la noi: acuzăm că ăia sunt cu rușii, ăilalți cu ungurii, unii cu chinezii, iar alții cu extratereștrii. Important este să nu scape nimeni. Vai, vai!
   În concluzie, este nevoie de rugăciune, că Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 2. Andrei says:

  Putere parinte, ma doare ce citesc pe Astradrom, li s-a pus pata pe „nepomenitori”. Bine ati facut ca ati pomenit si de pr. Mitra, imi pare rau dar cred ca nu are ganduri bune. Doamne ajuta

 3. Anca Avram says:

  Doamne ajuta! Ultima data cand am vorbit cu d-voastra la telefon a fost prin iulie 2016, e adevarat ca am plecat din tara la munca, asta nu e o rusine!!! Imi amintesc ca v-am spus si faptul ca nu voi mai putea tine legatura direct cu d-voastra decat prin e-mail-ul asociatie.
  Dar de unde si pana unde ati ajuns sa spuneti ca, eu v-am spus de pseudonime, nevorbind despre asa ceva!!! Parinte Ciprian, cred ca exagerati in privinta asta si inca f mult!
  Rog nu ma acuzati de lucruri pe care vi le imaginati sau poate strecurate in mintea d-vostra de catre vramasul. Cred ca, v-am aparat si sustinut in tot ce ati facut drept si corect in lupta impotriva „Sinodului” din Creta si inca vrem sa facem acest lucru, doar in momentul in care ve-ti fi cel care ati fost.
  In spatele Astradom nu e nimeni care sa-l „manevre”, suntem o echipa de tineri care am fost in ASCOR si ulterior am infintat Astradrom.
  Daca doriti sa luati legatura cu Cristian Marc, oricand va putem pune in legatura cu el!
  Faptul ca ne consultam cu mai multi preoti nu semnifica ca suntem „manevrati”.

  Anca Avram – presedinte Astradrom

  • admin2 says:

   În calitate de președintă înseamnă că vă asumați cele apărute pe site, indiferent de cine sunt semnate. Sunt niște mizerii, cărora le-am răspuns. Dumnezeu să vă ierte! O spun cu puterea harului care lucrează prin nevrednicia mea, pentru că sunt preot ortodox. Dacă nu m-ați fi acuzat de neortodoxie, nici nu îmi băteam capul. Dar, în spiritul Patericului, am fost nevoit să o fac. Pseudonime, oameni fără nume, martori falși – asta prezentați cititorilor.
   Doamne ajută la cele bune!
   Pr. Ciprian

   • Mihai says:

    Întâi de toate voi cere scuze Părintelui Ciprian, insa as vrea săi dau o replica acestei doamne Avram de la astradrom Bihor
    – Stimata doamna dar chiar nu va este așa un pic rușine?!, Ați luato pe urma blogurilor vasale precum ,,cuvântul ortodox” și ,, teologie patristică”, ?, Am văzut o mizerie de articol pe care ați făcut și sincer mă uimit de câtă penibilitate sa dat dovadă pe acel blog, și vizavii de i.p.s Serafim de Pireu și Pr Vulcănescu și că dece Pr Vulcănescu nu încetează pomenirea episcopului pireului, ei bine stimata doamna aflați că ips al Pireului nu a intrat în horă cu ereticii de tot soiul, mă refer aici la sectarii și papistasi precum au facuto și o fac iereziarhii apostati atît de la noi cât și de la ei s.a.m.d, insa singura excepție este că ai pomenește
    În concluzie, în loc să vă ocupați cu tot felul de baliverne și cu bazaconii, mai degrabă vați apuca sa ai treziți la realitate pe bihoreni și ardeleni in general căci proveniți dintr-o zonă a țării ce PUTE de secte și de tot felul de rătăciți, si am mai observat că nu prea vedeți ceea ce face drincek prin Bihor, acum nu că celelalte zone ar fi mai breze, insa ceea ce se petrece în acea zonă a țării este jale, va spuneam eu mai multe, dar suntem în Postul SF Pastii și încă o data rog pe Pr Ciprian sa mă scuze pt ieșirile astea

    • admin2 says:

     Și cu asta subiectul e încheiat. Avem de lucru în via Domnului. Nu e vreme de gâlcevi.
     Pr. Ciprian

  • Alexandru says:

   Rusine! doamna presedinte, mai ales pentru tupeul cu care elevii dvs. ataca preotii crestini. Cu totii va incadrati la perfectie in CAPITOLUL XVII al protocoalelor „inteleptilor sionului”, al carui titlu (de capitol) este [Baroul. Inraurirea preotilor crestini. Libertatea constiintei. Regele jidanilor patriarh si papa. Mijloace de lupta impotriva Bisericii de astazi. Problemele presei contemporane. Organizarea politiei. Politia voluntara. Spionajul dupa modelul aceluia al societatii jidovesti. Abuzurile de putere.]
   „… Ne-am ingrijit deja sa discreditam clasa preotilor crestini si sa le dezorganizam astfel misiunea, care ne-ar putea astazi stanjeni mult. Inraurirea ei asupra poporului scade din zi in zi. Astazi libertatea constiintei e pretutindeni proclamata. Prin urmare nu mai e decat un anumit numar de ani care ne desparte de ruina desavarsita a religiei crestine; celelalte religii le vom darama si mai usor, dar e inca prea devreme sa vorbim despre aceasta. Vom aseza puterea bisericeasca si preotimea, in niste cadre atat de stramte, incat inraurirea lor va fi nula fata de aceea pe care au avut-o altadata…”

   • admin2 says:

    A fi creștin înseamnă a fi ostaș al lui Hristos. Iar misiunea lui este să apere curată credința în Hristos. Cu orice preț. Și fără a călca… pe cadavre. Sau chiar pe oameni vii.
    Aici se despart apele.
    Să dea Domnul să fim toți de partea adevărului!
    Pr. Ciprian

 4. român says:

  Nu inteleg de ce mă bagi si pe mine in galceava ta.
  Cu drag, Eftimie.

  • admin2 says:

   Pentru că sunteți inițiatorul. Hai să nu ne mai ascundem după deget.
   Post cu folos!
   Pr. Ciprian

 5. Ada Deleanu says:

  In sfera blogurilor/site-urilor ortodoxe, sa ne referim doar la astea,(unele cu forate mare rating) la multe dintre ele nu se stie numele administratorilor si nici nu cred sa fi avut cinevapretentia ca acestia sa isi dea datele personale(+ poza!) pe site/blog. Nu e site de prezentare a unei facultati/universitati sau institutie publica.
  Fanteziile referitoare la nume si altele sunt nesemnificative, mesajul e motorul. Lumea ramane cu continutul unui articol, nu cu semnatura de la sfarsit, nu? Numele nu sunt asa importante, eu sa fiu in locul vostru nu as face agitatie pt nimic.

  • admin2 says:

   În Ortodoxie numele reprezintă persoana. Cu toate că este un spațiu virtual, noi ținem la caracterul unic personal al fiecăruia.

 6. român says:

  Bine părinte, fie cum spui tu.
  Te iert.
  Noapte bună.
  Eftimie

  • admin2 says:

   Să ia aminte și fiii dvs duhovnicești că mă numiți ”părinte.”
   Noapte bună, părinte Eftimie.

 7. Andreea says:

  De ce enoriașii nu v-au urmat, cu excepția cativa, enorm de putini?

  • admin2 says:

   Sunt mai mulți ca niciodată, slavă Domnului! Iar bucuria slujirii preoțești este imensă.
   Mă iertați, expresia ”enorm de puțini” nu este specifică limbii române. Probabil că din grabă a fost folosită eronat.
   Doamne ajută!
   Pr. Ciprian

 8. Simona says:

  Parinte drag,cu durere am citit explicatiile dvs.date viperelor care doar ies sa.si imprastie veninul,apoi intra repede in cuiburi la intuneric.
  Noi va dorim sanatate,tarie,putere si intelepciune in lupta din 4 aprilie.
  Nu va lasati intimidat de lingãii ecumenistilor,mai ales de cei care au renuntat la apararea Sfintelor canoane,inconstienti ca de fapt renunta la viata vesnica.
  Dumnezeu si Maica Domnului sa va pazeasca de vrajmasii vazuti si nevazuti si sa va binecuvinteze, impreuna cu familia!
  Amin.

 9. Dorin Farcas says:

  Vad ca insistati mult sa vi se spună „părinte”.
  -Din smerenie?
  -După modelul din pateric?

  • admin2 says:

   Din dragoste față de adevăr pentru a fi în acord cu realitatea, domnule Dorin Fărcaș.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 10. Ada Deleanu says:

  Caracterul unic, personal ramane, exista, se imprima in orice facem, chiar daca nu ne strigam numele. Mai mult decat numele (fie el si de sfant) conteaza cum traim, faptele noastre, sinceritatea cu noi si mai ales fata de Dumnezeu, ce vietuire avem, ce model suntem /nu suntem pentru cei din jurul nostru etc. Nu numele ne mantuieste.

  • admin2 says:

   Când cineva spune rugăciunea Doamne Iisuse…, pronunțarea numelui Lui Îl face pe El Însuși prezent în cel care se roagă. Deci numele are mare valoare pentru mântuire, iar în sensul absolut, NUMELE LUI HRISTOS ESTE SINGURUL CARE MÂNTUIEȘTE.

 11. admin2 says:

  Mulțumesc.
  Vă răspund doar la ce e important acum.
  Nu a fost rebotezare, ci botez ortodox, unic și irepetabil. Problemele nu erau altele decât cele pe care le întâmpină un om nebotezat obișnuit. A se citi ce spune Sf. Marcu Ascetul în Filocalia, volumul I, despre botez.
  Nu aș îndrăzni să fac altfel decât învață Sfinții Părinți, căci țin la mântuire.
  Sfătuitorii mei pentru a lua această grea decizie, au fost, printre alții: părintele Justin Pârvu, părintele Iulian Prodromitul, părintele Sava Lavriotul și alții.
  Doamne ajută.
  Pr. Ciprian

 12. admin2 says:

  Am uitat ceva:
  A se citi cartea ”Mărturisesc un singur Botez” a părintelui Gheorghe Metallinos. Este edificatoare pe acest subiect.
  Una dintre concluziile ei: Botezul care nu este făcut prin întreită afundare (TOTALĂ) nu este botez deloc.
  Deci nu există în Ortodoxie, rebotezare, ci există Botez ca naștere din apă și din duh sau alte practici, fără nici o valoare mântuitoare pentru candidatul la botez, însă aducătoare de osândă pentru clericul care batjocorește Taina de intrare în Biserica lui Hristos.
  Cu respect, pr. Ciprian.

 13. Florina says:

  @Dorin nu te supăra pe mine dar nu am văzut în nici un comentariu ca Părintele Ciprian sa insiste să i se spuna PĂRINTE.Fara sa vrei ai observat greșit … Iartă-ma că te-am corect! Post ușor și cu folos!

 14. Cristina says:

  Părinte îmi iertați îndrăzneala dar va rog sa puneți la inima cuvintele părintelui Sofronie: „Nimănui, nimănui pe pământ sa nu îngăduiți sa înjosească viziunea creștină! Păziți plinătatea viziunii drept-slăvitoare!” si ale lui Valeriu Gafencu
  „Nu va faceți iluzii despre om. Iubiți-l. Da! Iubiți-l! Dar nu va faceți iluzii despre el, caci cine își face iluzii despre om suferă amar. Unul singur este desăvârșit! Unul singur este Bun! Unul singur este curat! Hristos-Dumnezeu. Oamenii, toți sunt păcătoși. Ne-a fost dat un dar sfânt, mărgăritar neprețuit: Iubirea. Trăiți iubirea.”

 15. Parascheva says:

  108 psalmul lui David
  Dumnezeule, lauda mea să nu o taci! Că gura păcătosului şi gura vicleanului asupra mea s-a deschis,
  2 grăit-au împotriva mea cu limbă vicleană şi cu cuvinte de urîciune m-au înconjurat şi au dat război mie în zadar.
  3 În loc sa ma iubeasca ,mă pârau ,si eu ma rugam
  4 Şi au pus asupra mea rele în loc de bune şi ură în loc de îndrăgirea mea.

  20 Şi Tu, Doamne, Doamne, fă cu mine pentru Numele Tău, căci bună este mila Ta.
  21 Izbăveşte-mă, căci sărac şi sărman sînt eu şi inima mea s-a tulburat înlăuntrul meu.
  22 Ca umbra, cînd se abate ea, m-am risipit, scuturatu-m-am ca lăcustele.
  23 Genunchii mei au slăbit de post şi carnea mea s-a schimbat de lipsa untdelemnului.
  24 Şi m-am făcut ocară lor; m-au văzut şi au clătinat capetele lor.
  25 Ajută-mi, Doamne, Dumnezeul meu, şi mă mîntuieşte, după mila Ta!
  26 Să cunoască ei că e mîna Ta aceasta şi Tu, Doamne, ai făcut.
  27 Blestema-vor ei, şi Tu vei blagoslovi. Cei ce se ridică asupră-mi să se ruşineze, iar robul Tău se va veseli.
  28 Îmbracă-se în ruşine cei ce mă pîrăsc, şi să se învelească ca şi cu un veşmînt cu ruşinea lor.
  29 Mărturisi-mă-voi Domnului foarte în rostul meu şi în mijlocul multora Îl voi lăuda,
  30 căci a stat de-a dreapta săracului, ca să mîntuiască de cei ce gonesc sufletul meu.

 16. Razvan says:

  Parinte Ciprian,

  E foarte bine ca ai clarificat pozitia sfintiei tale in legatura cu problemele ce ti s-au pus in fata. Dar, punctul 2 nu avea ce sa caute in aceasta expunere. In afara de faptul ca ai incercat sa arati cat de prigonit ai fost de P.S. Ioan (desi nu vad unde e prigoana: ai fost consilier cultural, ai fost propus sa avansezi la Bucuresti…) nu vad ce legatura are cu subiectul. Incearca sa nu te mai indreptatesti in fata oamenilor, pentru ca asta arata starea de inselare in care te afli, arata slava desarta din care vrei sa te alimentezi. Nu conteaza daca oamenii iti recunosc sau nu caterisirea, sfintia ta ii dai socoteala numai lui Dumnezeu pentru ceea ce faci. Nu uita: daca cineva iti da o palma, intoarce-i si celalalt obraz (nu da si sfintia ta o palma cum ai facut in Post Scriptum), daca cineva iti ia haina, da-i si camasa (nu ii lua si sfintia ta haina lui cum ai facut in Post Scriptum). Post cu folos in continuare si iertati.

  • admin2 says:

   Am să mă conformez.
   Iertați.

  • BALTAG LICĂ says:

   Ușor de spus, foarte greu de împlinit, mai ales că i s-a luat Părintelui sursa de existență a familiei sale. Este asemănător cazul cu un surghiun. Și Hristos a spus Apostolilor Săi despre oameni așa: Că dacă N-aș fi venit și n-aș fi făcut atâtea minuni în mijlocul lor, păcat n-ar fi avut, dar pentru că am făcut toate acestea, nu vor avea cuvânt de îndreptare la Marea Judecată. Deci și Hristos a spus ce a făcut, Și-a evocat faptele Sale. Aș a făcut și Părintele Staicu, nimic altceva. A spus ce i s-a oferit și ce n-a fost de acord să accepte pentru a vedea noi toți dacă au existat cu adevărat motive de caterisire sau nu. Din cele pe care ni le-a relatat observăm că a ales să facă ascultare de Părintele Justin pentru a evita să se compromită mai târziu. N-a lăsat sămânța cea rea a obținerii de înalte funcții în BOR să încolțească în sufletul său. De ce credeți că preoții adevărați fug de funcțiile cele mai înalte? Pentru că vor trebui să le facă față tuturor presiunilor ce vor veni „la pachet” odată cu acele slujbe(posturi). Iar când cineva gustă din ospățul unui asemenea post înalt din ierarhia bisericească, cu greu va accepta să nu mai servească bucatele alese ale ospățului asigurat de acel post. Numai că va fi obligat să „înghită” și vrute
   și nevrute. Puțini reușesc să se lipsească de așa bucate alese, făcând pasul înapoi, cei mai mulți însă acceptă și bunele dar și relele. Și a făcut bine că n-a acceptat acel post. I-ar fi fost mult mai greu să iasă din acel post, pentru că începi să te acomodezi cu o anumită stare socială, cu un anumit „nume” . Cu mult mai ușor este a fi cel mai mic dintre oameni de pe o poziție de simplu slujitor, față de a fi cel mai mic dintre oameni de pe poziția pe care a refuzat-o. L-ați mustrat degeaba, denotând că mustrându-l n-ați făcut altceva decât să-L mustrați pe Hristos că a avut curajul să-și arate faptele Sale înaintea Apostolilor Săi. Toți însă greșim, chiar dacă uneori credem că facem fapte bune, ca dv. domnule Răzvan – un pic cam „năzdrăvan”. Mă iertați, dar nu pot evita rimele atunci când se arată. Doamne ajută !

   • admin2 says:

    Mulțumesc.
    Domnul să vă binecuvânteze pe toți!
    Iar pe dușmani să îi binecuvânteze DUBLU !
    Pr. Ciprian

 17. Mihai says:

  Buna ziua si Doamne ajuta Pr. Ciprian,

  Doresc sa va cer parerea despre o taina a bisericii noastre ortodoxe care nu s-a facut conform canoanelor Sfintilor Parinti.

  Va rog sa-mi spuneti cum pot lua legatura cu dv. pe privat (un numar de telefon).

  Multumesc si mantuire la toata lumea.