Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

17 Responses to Apelul părintelui Claudiu Buză, întru uimirea ecumeniștilor

 1. grigorie says:

  De la care Sfinti Parinti ai Biserici sau din ce canoane au luat unii ideea ca pentru dovedirea validitatii sau nevaliditatii “Tainelor” savarsite de eretici, cei inca necondamnati de un sinod ortodox, proba este stricarea sau nestrcarea aghiasmei?
  Au existat momente in istoria Bisericii in care au avut loc minuni pentru dovedirea dreptei credinte. Insa Sfinti Parinti in scrierile lor nu s-au axat pe invocarea de minuni in combaterea ereziilor, este si cazul Sfantului Vasile cel Mare care a fost mare factaor de minuni.
  A orienta pe cineva in dovedirea adevarului credintei punand accent pe cele ce depasesc legile firii este periculos din punct de vedere duhovnicesc, deoarece cei obisnuiti cu un asemenea criteriu in dovedirea creditei pot sa cada in fata unor false minuni, mai ales cei simpli in credinta.

 2. admin2 says:

  Întru această zi, cuvânt despre pocăinţă.

  Spunea un oarecare părinte, zicând ca în Tesalonic este o mănăstire de fecioare. Iar una dintre acestea, din lucrarea vrăjmașului, a vrut sa plece din mănăstire. Și, plecând, a cazut in desfranare, ca asa a amagit-o vrajmasul. Si, dupa ce a cazut in pacat, a petrecut, catava vreme in desfranare, apoi, iarasi, aducandu-si aminte de Dumnezeu, se gandea la pocainta. Si, pornindu-se sa vina spre manastirea din care era, dorea, din tot sufletul, sa se pocaiasca. Dar, ajungand acolo a cazut inaintea portii si a murit. Deci, a aratat Dumnezeu, unui episcop, moartea ei. Si a vazut episcopul pe Sfintii ingeri venind si luandu-i sufletul ei, iar pe draci, mergand in urma lor si certandu-se cu ei. Si Sfintii ingeri le-au zis: „Noua ne-a slujit atatia ani: al nostru este sufletul.” Iar, certandu-se ei multa vreme, ziceau dracii: „Si la manastire a mers cu lenevire, deci cum ziceti ca s-a pocait?” Si au raspuns ingerii si au zis: „Dumnezeu, vazandu-i gandul ei plecat, acum spre pocainta, macar ca n-a mai avut vreme de pocainta si de marturisire, din pricina mortii, i-a primit pocainta ei. Ca, a se pocai, statea in puterea ei, pe cand viata fiecaruia. Atottiitorul Dumnezeu o stapaneste.” Si, asa rusindandu-se, dracii au fugit. Pentru aceea, cu paza sa umblam si sa vietuim, ca nu stim in care ceas ne va lua pe noi moartea, care, faca Domnul, sa ne gaseasca in pocainta si cu pacatele marturisite.

  Întru această zi, învăţătură despre cele opt gânduri, din capetele Sfântului Nil.

  Vezi, fiule, ca opt sunt gandurile, din care pornesc toate rautatile: indracirea pantecelui, desfranarea, iubirea de arginti, mania, intristarea cea fara de vreme, trandavirea, slava desarta, mandria. Acestea se lupta cu toti oamenii. Iar tu, fiule, daca vrei sa biruiesti indracirea pantecelui, iubeste infranarea si ai frica de Dumnezeu. Si asa o vei birui. Daca vrei sa biruiesti desfranarea, iubeste flamanzirea si setea si privegherea si adu-ti aminte de moarte si niciodata sa nu vorbesti cu femei, si o vei birui. De vrei sa biruiesti iubirea de arginti, iubeste saracia si simplitatea. De vrei sa biruiesti mania, castiga-ti blandete si indelunga rabdare si adu-ti aminte de cate rautati au facut iudeii Domnului nostru Iisus Hristos, iar Iubitorul de oameni nu se manie asupra lor, ci, mai mult, se ruga pentru ei, zicand: „Parinte, iarta-le lor pacatul acesta, ca nu stiu ce fac.” Daca vrei sa biruiesti grija cea lumeasca, niciodata nu te ingriji de lucrurile vremelnice si, macar de te-ar batem sau te-ar necinsti, sau te-ar goni, nu te ingriji, nici nu te intrista, ci mai mult bucura-te si, numai atunci sa te intristezi, cand gresesti, dar si atunci, cu masura, ca sa nu cazi in deznadajduire si sa pieri. De voiesti sa biruiesti trandavia, fa putin lucru de mana, orice ar fi, si citeste dumnezeiestile carti si te roaga deseori. De vrei sa biruiesti desarta slava, sa nu iubesti laudele, nici cinstea, nici hainele cele bune, nici intaietatile, nici sederile mai sus, ci, mai mult, sa iubesti ca sa te ocarasca si sa te defaime si sa te necinsteasca, clevetindu-te, si sa te socotesti pe tine mai pacatos decat toti pacatosii. Daca vrei sa biruiesti mandria, orice vei face, sa nu zici, ca, din osteneala sau din barbatia ta, se face. Ci, ori de postesti, ori de priveghezi, ori, de te rogi, ori de te culci pe pamant, ori canti, ori slujesti, ori metanii multe faci, sa zici: „Nu dintru a mea sarguinta, si, din dumnezeiescul ajutor si sprijin, le fac.” Dumnezeului nostru slava, acum si pururea si in vecii vecilor! Amin.

 3. BALTAG LICĂ says:

  Deci cui slujești mai mult, cu aceia te vei însoți după adormire. Dacă vom sluji adevărului și numai adevărului, atunci ne vom însoți cu îngerii lui Dumnezeu.
  Învățătura despre cum învingem cele opt gânduri este minunată. De aceea este bine să citești din scrierile Sfinților Părinți, căci din ele luăm povețe pentru viața veșnică. Mulțumim pentru această minunată Cină. Vă mai așteptăm cu „merinde” și după ce veniți din Athos. Drum bun și liniștit !

  • admin2 says:

   Mulțumesc, mult iubite frate în Hristos Domnul!
   Cu binecuvântare, pr. Ciprian.

 4. Parascheva says:

  Sa dam Slava lui Dumnezeu in fiecare moment al vietii noastre !!!

 5. grigorie says:

  Acuzatia de stilism impotriva celor care nu recunosc validitatea “Tainelor” celor care au semnat in Creta acele documente eretice, se aseamana cu acel gen de manipulare folosita in trecut de eretici impotriva ortodocsilor. Astfel Arie ii acuza pe drept-credinciosi de modalism; pnevmatomahii il acuzau pe Sfantul Vasile cel Mare de apolinarism; Nestorie pe Sfantul Chiril al Alexandriei de apolinarism; monofizitii pe ortodocsi de nestorianism. Azi unii din antiecumenisti, o parte din ei fiind in comuniune cu ecumenisti chiar si dupa ce acestia din urma s-au dovedit a fi atasati fata de ceea ce au semnat in Creta, ii acuza de stilism pe antiecumenistii care nu recunosc validitatea “Tainelor” ecumenistilor, cu toate ca acestia, antiecumenistii, n-au adoptat calendarul vechi si nici nu i-a acuzat pe cei ce au semnat in Creta de erezie pentru schimbarea calendarului, petru ca asa ceva nu s-a intamplat.
  Stilisti n-au devenit schismatici pentru ca au sustinut ca cei vaditi eretici sunt cazuti din har, ci pentru ca identificand in mod eronat schimbarea calendarului in zona ereziei ca si consecinta i-a considerat pe nou-calendaristi lipsiti de har. Pe cand antiecumenistii punandu-i pe ecumenisti intre eretici,ca pe unii ce s-au lepadat de dreapta credinta, si in afara comuniunii cu Biserica, nu sunt in eroare.
  Cineva bine intentionat vazand aceasta enorma diferenta dintre antiecumenisti si stilisti, nu poate sa-i acuze de stilism pe antiecumenisti; o asemenea acuza nu poate fi adusa decat de cineva care n-a inteles aceasta diferenta ori de cineva care face voit confuzie pentru a manipula, insa atunci se aseamana prin atitudine cu ereticii mai sus mentionati.

 6. Iulia says:

  După ce ne-am îngrădit de ecumenism, mai facem rugaciuni împreună cu cei care nu s-au îngrădit, adică cu cei care consideră sinodul tâlharesc ca fiind unul ortodox, adică cu cei din consistoriu?
  Ce înseamnă când un preot sărută mâna unei mirence?

  • admin2 says:

   Bune întrebări.

  • Andrei says:

   https://azbyka.ru/otechnik/Serafim_Rouz/ne-ot-mira-sego-zhizn-i-uchenie-ieromonaha-serafima-rouza-platinskogo/12_1#sel=77:1,77:107

   Într-o zi, el (p. Serafim Rouz) a făcut o declarație uimitoare, … ca un trăsnet din senin. „Toate organizațiile bisericești, – a spus el – la urma urmei se vor închina lui antihrist.“
      A trebuit să fie explicate cuvintele lui. Părintele Serafim a spus că Bisericile, în virtutea faptului că acestea sunt organizații care vor trebui să se supuie unui singur lider mondial pentru a fi „recunoscute“ de ei pentru a exista in continuare.
   Sf. Ignatie (Briancianinov) – profet rus al secolului al XIX-lea – de asemenea, a vorbit despre modul în care toate instituțiile bisericești se vor inchina în mod inevitabil antihristului: „Judecând după spiritul timpului…, e foarte probabil că clădirea Bisericii, care demult se clatina, se va clatina groaznic si foarte repede. Nu există nimeni care să oprească. … Milostivul Dumnezeu va acoperi restul credincioșilor. Dar cei ce cred in El sunt putini, si din ce in ce se fac tot mai putini”.
   … Dacă toate organizațiile religioase au cadea înaintea lui antihrist, atunci nici aflarea intr-o jurisdicție „dreapta“ nu va salva pe nimeni. În 1978 p. Serafim a scris: „Noi simtim că semnele vremurilor tot mai mult ne arată ca se apropie „existenta de catacombe” (a Bisericii), indiferent de forma… Cu cât mai repede vom fi capabili să ne pregătim pentru acesta, cu atât mai bine. Fiecare mănăstire sau comunitate noi considerăm ca o parte din reteaua viitare de catacombe a luptătorilor pentru Ortodoxia adevărată, și, probabil, în acele zile (în cazul în care ele vor fi într-adevăr atât de critice) problema jurisdictiilor va fi una secundara.”

  • admin2 says:

   Amin.
   Lupta merge înainte.

 7. Irina says:

  Doamne ajută!..am ajuns în București pt o operație ortopedică și ieri fiind sărbătoare și cu o zi înaintea operației aș fi dorit să particip la o Sf.Liturghie cu un pr „ne…”..mi se parea imposibil,dar Dumnezeu a lucrat într’un chip minunat și așa am ajuns în comuniune cu pr. Claudiu..și minunea continuă..după terminarea Sf.Liturghii am fost chemată de urgență la clinică pt investigații suplimentare,în urma cărora d’l dr.m’a trimis acasă pt vreo..5 ani!..minunate sunt lucrurile Tale,DOAMNE!

  • ban says:

   Sa avem grija totusi, pr. Claudiu zicea el insusi ca spovedeste pe schismaticii si ereticii stilisti, ceea ce e comuniune cu ereticii, lucru interzis de sf. Canoane. Oare mai face in continuare asta?

   • admin2 says:

    Nu o face, doar a spus că își dorește pocăința lor și că întoarcerea lor este posibilă. Să nu ne mai legăm de orice spune sau ni se pare că spune cineva. Pr. Claudiu merită tot respectul. Este preot adevărat.