Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Noi îl iubim pe Sfântul Ilie Lăcătușu, făcătorul de minuni! Și îi mulțumim!


 

Cu evlavie nețărmurită și cu lacrimi de recunoștință,

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

prof. dr. Ioana-Alina Staicu

Maria Staicu (acum în vârstă de 11 ani,

darul Sfântului Ilie Lăcătușu)

Teodora (pruncă de un anișor)

 

Hristos a înviat !

9 Responses to Noi îl iubim pe Sfântul Ilie Lăcătușu, făcătorul de minuni! Și îi mulțumim!

 1. Gabriel says:

  Adevarat a înviat !
  Parinte Ciprian, am acasa carti Ortodoxe in care apar diferite imagini, de exemplu: Imaginea Sfintei Treimi in care Dumnezeu Tatal este aratat ca un om batrîn, In Ceaslov imi apar pe linga acestea si zodiile asa cum sunt prezentate la horoscop, piramida cu un ochi.. ce ar trebui sa fac cu ele?

  • admin2 says:

   Imaginea cu Tatăl bătrân a fost anatematizată de Sinodul VII Ecumenic. Deci ea trebuie înlăturată neapărat.
   Sf. Ioan Damaschin vorbește în Dogmatica lui de cele 12 zodii și arată că fiecare om are anumite înclinații de caracter, în funcție de perioada din an când se naște. Desigur, acestea nu sunt decisive, nu vorbim de destin, dar au o influență, care însă poate fi modelată prin credință și educație – dacă e o inclinație rea. De ex, cine este berbec este cu un caracter de obicei mai impulsiv etc. Altceva este horoscopul, folosit de vrăjitori. Acela este de aruncat la gunoi.
   Ochiul atotvăzător a fost un simbol creștin, apoi a fost preluat de masoni și transformat într-unul dintre simbolurile lor (din câte cunosc eu, poate greșesc; la masoni e mai degrabă ochiul lui Horus, deci e legat de religii păgâne). Așa că nu se cade să aruncați un Ceaslov, de exemplu. Dacă vă deranjează imaginea respectivă, pe o anumită pagină, decupați-o și păstrați cartea. Și rugați-vă din ea (vorbim de Ceaslov, desigur).
   Hotărârea vă aparține, conștiința dvs are ultimul cuvânt.
   Cu respect, pr. Ciprian.

   • Elena says:

    Sfant ? Nu cumva l-ati canonizat fara SINOD ?

    • admin2 says:

     Stimată doamnă Elena, Sfântul Ilie Lăcătușu este SFÂNT ! Misiunea Sinodului BOR este să recunoască, atunci când va voi Dumnezeu, această realitate.
     Când va fi această canonizare? Pr. Justin Pârvu spunea că ar fi o rușine să fie canonizați Sfinții închisorilor de cei de acum. Poate se mai schimbă niște personaje, să fie cineva vrednic să canonizeze așa oameni, scuze, OAMENI !
     Știați că, de exemplu, nu există absolut nici un act de canonizare în Ortodoxie al Împăraților Constantin și Elena? Iar asta nu este absolut nici o problemă. Noi îi cinstim. Chiar Catedrala patriarhală are hramul lor.
     Așa că să nu mai aruncăm cu vorbe… tari, dacă nici măcar nu știm să le mânuim…
     Și atenție la… bumeranguri.
     Pr. Ciprian

 2. Gabriel says:

  Multumesc Parinte, Dumnezeu sa va ajute !

 3. Aurel says:

  SFINTII TACUTI AI ROMANIEI.
  ULTIMA PRESCURA (documentar) Disparitia vechilor traditii romanesti in fata globalizarii.
  https://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2018/04/10/ultima-prescura-video-film-documentar-disparitia-vechilor-traditii-romanesti-in-fata-globalizarii/

 4. Gabriel says:

  Parinte Ciprian, am decis sa nu arung cartile, ci doar sa le decupez, am decupat si paginile cu zodii fiindca le socotesc ca fiind Inselatoare:

  Sfântul Vasile cel Mare zicând în lucrarea sa, Hexaimeron:
  „Omule nebun, ce legătură poate să aibă zodia de pe cer, cu naşterea ta pe pămînt? Niciodată nu are legătură steaua ta de pe cer cu naşterea ta. Ne-am făcut răi din cauza răutăţii noastre. Am dat voinţa noastră în mîna satanei, ne-a făcut răi de bunăvoie, nu de silă. Nu ne-a silit nici luna la rău, nici zodiile, nici constelaţiile cerului, ci răutatea noastră şi voia noastră proprie, iar aceasta aduce munca veşnică.”

  „Mai sunt şi astăzi oameni care dau vina pe lună şi pe zodii. Ei zic: eu n-aş fi aşa de rău dacă aş fi fost născut într-o zodie bună. Sau: e zodia mea, m-am născut în zodia Racului, trebuie să merg înapoi ca racul. Iar altul: m-am născut în zodia Taurului şi trebuie să fiu bătăuş. Sau altul: M-am născut în zodia Scorpiei şi trebuie să fiu viclean ca ea, şi să înţep pe alţii cu cuvântul. În sfârşit alţii: eu m-am născut în martie, sau zodia Peştelui, sau a Vărsătorului, Cumpenei şi de aceea sunt nehotărât. Ce nebunie!“(Părintele Cleopa).
  „Astrologia este știința ce se ocupă de studierea influențelor astrelor (soarele, planetele, stelele, constelațiile, etc) asupra vieții omenești și asupra destinului universului. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au căutat să facă o legătură între ceea ce vedeau pe cer și ceea ce li se întâmpla în viața de zi cu zi. Cercetările istorice atestă faptul că practicarea astrologiei avea o largă răspândire la popoarele păgâne: în Babilon, în Egipt, în Grecia și în Imperiul Roman, în India, în Persia, în China si Japonia. Această răspândire pe un teritoriu atât de întins justifică într-un fel amploarea revenirii practicilor astrologice în vremurile noastre. Astrologia este una din ușile prin care credințele păgâne intră în forță în societatea contemporană.” (Danion Vasile)
  „Există trei tipuri de astrologie: în primul (si cel mai vechi) planetele sunt considerate zeităti, în al doilea planetele sunt considerate obiecte ale căror emanatii impersonale influentează vietile oamenilor, iar în al treilea – astrologia simbolică – planetele se află într-o corespondentă magică cu oamenii, pe care îi influentează prin rezonantă. Pentru astrologi, zodiacul este o „centură” imaginară a cerului care include 12 constelatii, 12 semne astrologice despre care consideră că i-ar influenta pe oameni (Balantă, Săgetător, Fecioară, …)”
  Ghicitorii în stele sunt considerați închinători la idoli, ca unii ce confundă Creația cu Creatorul, iar râvna lor de a minți oamenii cu fel de fel de invenții astrologice cade sub blestemul lui Dumnezeu.
  „Iar voi să nu ascultaţi pe proorocii voştri, pe ghicitorii voştri, pe visătorii voştri, pe vrăjitorii voştri şi pe-ai voştrii cititori de stele care vă zic: „Nu veţi sluji regelui Babilonului”, Că aceştia vă prezic minciună, ca să vă depărteze din ţara voastră şi ca Eu să vă izgonesc, ca să pieriţi. Iar pe poporul care-şi va pleca grumazul sub jugul regelui Babilonului şi i se va supune, îl voi lăsa în pământul său şi-l va lucra şi va trăi pe el”.. (Ieremia 27, 9-11)

  Sfântul Ioan Damaschin, în Dogmatica sa, acuza credința în astrologie zicând:
  “Elinii spun că prin răsăritul, apusul şi prin conjuncţia acestor stele, a soarelui si a lunii, se conduc destinele noastre. Cu aceasta se ocupă astrologia. Dar noi (creştinii) susţinem că ele sunt semne de ploaie, de secetă, de frig, de căldură, de umezeală, de uscăciune, de vânturi şi de altele asemenea, dar nici într-un caz semne ale faptelor noastre, căci noi am fost făcuţi liberi de Creator şi suntem stăpânii faptelor noastre.”

  În Molitfele Sfântului Vasile cel Mare care se citesc persoanelor aflate sub puterea diavolului, una din rugăciuni zice așa: „Aşa, Dumnezeule, goneşte de la robul tău (N) toată lucrarea diavolului, toată vrajba, toată fermecătura, slujirea idolească, vrăjirea cu stelele, căutarea în stele…”

  • admin2 says:

   Fără îndoială, aveți dreptate.
   Tot ce ține de astrologie este condamnat de Biserică.