Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Fericire și smerenie sau smerenie și fericire

„Zis-a Avva: Așadar, ca să fii fericit, află cine ești cu adevărat. Ca să ajungi la fericire încetează să îți mai compari viața ta cu vieților altora.

Ca să fii fericit, trebuie să Îl găsești pe Dumnezeu, dar și pe aproapele tău. Cu toate că pentru fericire nu există rețete magice, experiența vieții și înțelepciunea Sfinților ne sfătuiesc – ca să fim fericiți – să dobândim smerenie.

Smerenia va aduce echilibru și pace în inima noastră. Atunci fericirea poate să vină și în folosirea echilibrată sau cu discernământ a nefericirii noastre.”

 

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu