Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Să ne pese…

„Să simțim (considerăm) răutatea celuilalt (modul pătimaș și răutăcios cu care acesta se comportă – n.trad.) ca pe o boală care îl chinuie și el suferă și nu poate să scape de ea. De aceea să îl privim pe aproapele nostru cu compasiune și să ne comportăm cu respect față de el, zicând în inima noastră cu simplitate rugăciunea: Doamne, Iisuse Hristoase…, pentru ca sufletul nostru să se întărească prin harul dumnezeiesc și să nu judecăm și să nu osândim pe nimeni. Pe toți să îi vedem ca pe niște sfinți. Toți purtăm înlăuntrul nostru același om vechi. Aproapele nostru, oricine ar fi el, este trup din trupul nostru, este fratele nostru.” (Sfântul Porfirie Kavsokalivitul)

Și un bonus:

„Dacă ceri ceva de la Dumnezeu și îți dă, să Îi spui un mulțumesc, dacă nu îți dă, să Îi spui o mie de mulțumesc. Știe El de ce rău te-a păzit…” (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Redacția