Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

„A avea cuget ortodox” = vorbe; A FI ORTODOX = FAPTE care adeveresc sinceritatea vorbelor

Au sărit ca arși ereticii neo-ecumeniști români (mare pagubă!) aflați sub limbuția atotcuprinzătoare a inspiratorului lor, când au văzut că „leului” din Pireu i s-a dovedit prin fapte „calitatea” de lup îmbrăcat în piele de oaie.

Însă iată urmarea – DE AZI – a celor petrecute ieri în Grecia:

Pseudo-mitropolitul ecumenist și schismatic Serafim de Pireu a emis un comunicat oficial (aflat și la adresa: https://katanixi.gr/2019/12/13/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8e%cf%82-%ce%bf%cf%86%ce%b5%ce%b9%ce%bb%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84/). Ideile principale sunt:

a) schismaticul pseudo-mitropolit Serafim se laudă cu câte scrisori a trimis Sinodului Greciei împotriva schismei din Ucraina (acest argument este de fapt împotriva lui, căci una a scris, exact pe dos a făcut);

b) apoi se laudă cât de mult bine i-a făcut părintelui Anghelos Anghelakopoulos (fără a menționa că acela îi alcătuia scrisorile și studiile anti-ecumeniste – zeci la număr – și că l-a dat afară fără preaviz, probabil la comandă „de sus”; mai degrabă acest pseudo-mitropolit era citețul părintelui Anghelos decât ierarhul lui, căci doar citea – fără a pecetlui cu fapte ortodoxe – studiile acestuia);

c) apoi acuză pe membri și administratorii site-ului katanixi că sunt schismatici și face la propriu mișto de îngrădirea lor de erezie (asta o scrie, iată, un „cuget ortodox”, care niciodată nu s-a îngrădit, ci doar a papagalicit „ortodox”);

d) de 30 de ani cei doi schismatici greci – Serafim de Pireu și Ioannis de Langada – sunt prieteni (conform mărturiei primnului) și nu era să strice prietenia pentru o problemă „administrativă” ca cea din Ucraina; așa că au slujit împreună, fără să ia în seamă sminteala provocată ortodocșilor.

Pseudo-mitropolitul Serafim încheie comunicatul său cu argumentul că tot ce a făcut a fost „pentru unitatea Bisericii.” (uitând că el însuși declarase cu puține săptămâni în urmă că acceptarea schismei din Ucraina este ceva cel puțin nebunesc).

Dar asta este situația, fiecare se definește pe sine prin faptele sale!

Nu a întârziat nici răspunsul – AZI – celor de la katanixi (care de fapt dărâmă toată atitudinea pe care și-au însușit-o, din iconomie și bunăvoință, față de un lup despre care au crezut că va deveni miel, însă tot lup a rămas). Spicuim (sursa: https://katanixi.gr/2019/12/14/%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bd%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%83/):

1) mai întâi se demonstrează în mod patristic că cei care slujesc cu schismaticii devin și ei schismatici. Punct. Sunt aduse argumente ale Sfântului Teodor Studitul și ale Sfântului Marcu Eugenicul, care arată că este condamnabilă slujirea sau comuniunea cu schismatici, chiar și încă necondamnați;

2) situația aici este mult mai gravă, cu cât pseudo-mitropolitul de Langada a „slujit” cu oameni care nici măcar nu fuseseră vreodată hirotoniți cu adevărat, „capul” lor (Filaret) fiind caterisit și anathematizat înainte de a-și face „gruparea” devenită azi, prin secretarul lui de atunci, Epifanie (de care acum s-a despărțit oficial și l-a „afurisit” – ce duhuri au oamenii ăștia…), „biserică oficială”, specializată pe bătaie, snopeală, hulă, alungare etc etc.

3) cei de la katanixi (adică pr. Nicolae Manolis și ucenicii lui) au răbdat și trecut multe cu vederea – din iconomie – nădăjduind că vorbele tunătoare împotriva ereziei și a schismei ale ierarhului de la Pireu se vor transforma vreodată și în fapte. Acum este clar că faptele lui sunt schismatice și eretice, fiind „introdus” în lupta antiecumenistă pentru amăgirea celor naivi;

4) pseudo-ierarhul schismatic Serafim de Pireu spune că urmează „calea împărătească” a mărturisirii (mai sunt și pe la noi unii zic că fac la fel). Administratorii site-ului katanixi îi răspund că adevărata cale împărătească, cea patristică este alta decât ceea ce face el. Și arienii erau de mai multe nuanțe: anomieni, omiusieni, arieni – dar toți erau eretici. La fel și schismaticii ucraineni cu care au slujit schismaticii greci „cu cuget ortodox” – par a fi ortodocși, dar nu sunt altceva decât niște mireni care au ajuns să fie „protoși” la Liturghii grecești, iar pseudo-ierarhii greci „s-au împărtășit” din ceea ce a rezultat, nu cu Hristos euharistic, căci El nu coboară la epicleza mirenilor, ci doar la cea a clericilor. În schimb și-au asigurat – grecii – o caterisire bine meritată (la vremea pe care o va rândui Dumnezeu, în lipsa pocăinței lor)

În concluzie, cu mare bucurie vedem cum părinții din zona Tesalonicului revin – de nevoie, ca de voie bună – exact la argumentele și la atitudinea părinților aghioriți (după ce i-au batjocorit luni de zile, cum am pățit și noi din partea „filialei” românești a neo-ecumeniștilor). Urmează să își unească forțele toți grecii îngrădiți de erezie (chiar foarte curând, din mărturiile lor), iar noi putem să le urmăm exemplul. Iar cine vrea să rămână urlând ca lupul la lună, să o facă sănătos!

Adevăratul cuget ortodox este îngrădirea de erezie și ferirea de comuniunea cu ereticii. Altceva nu ne învață teologia patristică. Cei care se mulțumesc cu sofisme să ia aminte și să nu mai precupețească credința ca și cum ar fi la piață.

Hristos-Pruncul dumnezeiesc să ne bucure pe toți cei care Îl iubim jertfelnic!

Pr. Ciprian Staicu