Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Campania „Sunt sănătos, mulțumesc Domnului!” – Episodul I

Preambul sau introducere

Este aproape miezul nopții, așa arată ceasul de pe birou, dar și ceasul istoriei. Mi-a venit o idee. Nu știu dacă este bună sau rea, dar dacă este de la Dumnezeu, va dăinui. Dacă nu, se va stinge. Doamne, facă-se voia Ta!

Ieri o doctoriță mi-a trimis un articol despre un subiect foarte straniu: un anumit efect numit nocebo (opusul lui placebo), prin care „dacă cineva pe care îl validezi cu încredere într un domeniu îți face un pronostic în acel domeniu te vei comporta ca și cum ceea ce spune e cert și indestructibil. Dacă un oncolog îți spune ca în 2 luni mori și tu crezi absolut în cuvântul lui, vei muri în 2 luni. Până la 47% dintr-o populație poate dezvolta efect nocebo.”

Adică, precum spune românul, de ce ți-e frică nu scapi, mai mult, chiar te poate omorî cu zile. Așa că, fiind slujitorul lui Hristos, m-am gândit că nu întâmplător a ajuns la mine această informație, așa că inițiez Campania „Sunt sănătos, mulțumesc Domnului!”, în această seară, după săvârșirea Deniei Acatistului Buneivestiri.

Ar mai fi de spus două lucruri aici: dacă cineva vrea să contribuie cu o mărturie, cu ceva ziditor, ortodox, vă rog să trimiteți mail la adresa ciprioan@yahoo.com. Vreau să subliniez că scopul acestei campanii este să ni-l dea jos pe satana din cârcă – s-a cam cocoțat la mulți în spinare și nu este bine. Nu voi sta să verific câți citesc episoadele acestei Campanii, nu rating-ul mă interesează (niciodată nu am făcut-o), ci să îi dăm una în țeastă vrăjmașului.

Episoadele sunt scurte și la obiect, sperăm. Dacă va da Domnul har poate strângem material să facem apoi o carte cu acest nume, să nu uităm în viitor că nu ne-am lăsat învinși nici de boală, nici de frică, nici de necredință. Frumos ar fi să aibă 365 de capitolașe (ca să fie fiecare zi din an pusă sub ocrotirea sau înrâurirea unui anume concept sau Sfânt sau orice este ziditor este mântuire). Doamne ajută!

Episodul I

La picioarele Maicii Domnului, dar și în brațele ei

Au fost mulți oameni care ar fi ajuns în iad fără mijlocirea Maicii Domnului. Ea este cea care ne iubește – dintre oameni – cel mai mult. Doar Fiul ei, Dumnezeu-Omul, o întrece în iubire, însă adesea la rugămințile Maicii Lui se milostivește spre cei care Lui îi întorc fața prin păcate și fărădelegi sau care nu se pocăiesc curat pentru păcatele lor și îi prinde așa ceasul morții. Mult poate rugăciunea Maicii spre îmblânzirea Stăpânului…

Cum să nu fii sănătos când ai o asemenea Mamă, care este Mama ortodocșilor? Cum să nu fii plin de nădejde, când ea este cu adevărat „podul care îi trece pe cei credincioși de pe pământ la cer?”

Pe mine Maica Domnului m-a salvat de 5 ori de la moarte (prin accidente), mi-a fost alături fără întrerupere și m-a mustrat cu blândețe – prin oameni, nu prin minuni – atunci când m-am arătat nevrednic de iubirea ei.

O fetiță orfană – caz real din Franța, la sfârșitul anilor΄90 ai secolului trecut – s-a rugat Maicii Domnului să fie și mama ei. I s-a arătat Preacurata în vis și i-a spus că acceptă cu bucurie, dar și cu o condiție: să fie și ea cu adevărat fetița ei (adică să trăiască ortodox, curat, ținând poruncile lui Dumnezeu).

Sfântul Paisie Aghioritul spunea că îi venea să sărute orice purta pe sine numele Maicii Domnului, chiar și o simplă bucată de hârtie. Se înțelege că nu ar fi putut arunca niciodată la gunoi o hârtiuță pe care era trecut, printre altele, și numele Fecioarei Maria.

Măicuță Sfântă, știm că te rogi pentru noi. Suntem siguri 100% de aceasta. Nu cerem neapărat vindecare de boli, ci vindecare de patimi, nu cerem viață trăită în desfătare, ci cruce și jertfă pentru iubirea Fiului tău. Ne supunem voii lui Dumnezeu, mai presus de orice pentru că știm că El ne iubește. Iar tu, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, ești cea mai frumoasă – din toate punctele de vedere – expresie întrupată și smerită a iubirii Lui.

Slavă lui Hristos pentru toate!

pr. Ciprian Staicu