Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

36. Eliberarea de ego

Zis-a Avva: Știi cât de izbăvitor (eliberator) este să îți destrami imaginea pe care o ai despre tine? Să faci bucățele idolul tău și să îți calci în picioare „profilul”?

Să te dezvălui așa cum ești, fără să te rușinezi că se vor vedea semnele singurătății tale, stigmatele patimilor tale?

Știi ce bine este să lași departe armele „ego”-ului, pe masa uitării și neînarmat să te abandonezi în realitatea vieții?

Știi ce eliberator este să îți simți libertatea de a nu fi cineva, să nu trebuiască să dovedești nimic nimănui?

Ce bine este să fii anonim, neatins de laudă și nepătimaș, neschimbat în fața unei acuzații nedrepte. Este minunat să fii ceea ce ești și nu ceea ce alții au vrut sau și-au închipuit despre propriile tale nevoi.

Ce frumos este să ajungi la ceea ce spune Sfântul Isaac Sirul, cuvânt care mă cutremură mereu: „ca și cum nu ai existat niciodată…”

Este important, crucial să înveți în cele din urmă că lauda și acuzația sunt de fapt aceeași temniță

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu