Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

38. Părintele Athanasie Mitilineul despre frica de Dumnezeu

Frica de (lui) Dumnezeu este substratul sau fundamentul dezvoltării virtuților. Este cel mai important element al educației copiilor. Primul lucru pe care trebuie ca părinții să îl predea copiilor lor este frica de Dumnezeu.

Și când spunem frică, nu ne referim la teama bolnăvicioasă pe care de multe ori părinți, fie din neștiință, fie din neatenție o sădesc în copiii lor. Ne referim la frica drept dragoste, ca respect desăvârșit, ca trezvie, ca să nu încălcăm voia lui Dumnezeu, poruncile Lui. O asemenea frică conduce la iubirea lui Dumnezeu, este viață, este mireasmă a paradisului, este pregustare a Împărăției cerurilor.

✞ Gheronda Athanasie Mitilineul

Sursa – site http://trelogiannis.blogspot.com/

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu