Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

96. Cât de mult ne iubesc Sfinții Îngeri pe noi, oamenii?

„Zis-a Avva cuiva așa:

– Să nu te mâhnești. Să îți faci rugăciunile, să Îi spui cuvinte dulci (frumoase) lui Hristos. Vei cere ceea ce dorești de la Dumnezeu ridicându-ți mintea spre El cu ajutorul sfinților îngeri („cine îmi va da mie aripi ca de porumbel, ca să zbor și să mă odihnesc?” conform Psalmul 54, 6).

Îngerii transmit sfințenie. Numai ei pot să Îl slăvească atât de mult pe Dumnezeu. Ei sunt lumini speciale, create de Lumina cea veșnică, care răspândesc Prima Lumină. Ei au însușirea de a slăvi pe Dumnezeu și însușirea de a sluji oamenilor („Cel ce face pe îngerii Săi duhuri și pe slujitorii Lui pară de foc” – Psalmul 103, 4).

„Îngerii oare nu sunt toți duhuri slujitoare, trimise ca să slujească, pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii?” (Evrei 1, 14)

La ei să te gândești și pe aceștia să îi chemi în ajutor. Când îi chemi, ei vin. Este firea lor să ne iubească. Și se bucură când îi chemăm. Au o asemenea sensibilitate încât și în purtarea lor de grijă față de om ei vor să facă numai ceea ce vrea omul (adică binele pe care acesta și-l dorește a-l înfăptui – n.trad.)

Îngerii îi răspund diavolului:

Omul acesta m-a chemat și aleargă cu bucurie să ne ajute. Să îi chemați, pentru că este ceva foarte sfânt a face așa. Iubirea lor față de noi este și vindecătoare.

Când îți faci seara rugăciunea ta, să și psalmodiezi, iar când inima ta se umple de iubire, să chemi marile puteri îngerești și cerești: pe Maica Domnului, pe heruvimi – și să îi implori din toată inima: lăsați puțin raiul și veniți puțin și lângă mine.

Îngerii Îl imită pe Stăpânul Dumnezeu în dăruirea de bunătăți. Prezența lor răspândește o fericire și o bucurie nespusă și eliberatoare.”

Din Jurnalul unui ascultător (ucenic)

Sursa – site http://trelogiannis.blogspot.com/

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu