Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Un Crăciun cu adevărat fericit, întru slujirea lui Hristos


La praznicul Înomenirii Logosului Dumnezeiesc am avut parte de multă bucurie, inclusiv prin colindele străbune.

Apoi am prânzit creștinește, având și un dar tradițional: o roată de caș bun-bun.

Nu am împărțit decât o parte din ea, căci în 26 decembrie 2020 am plecat în misiune, să bucurăm pe „Bunicuții noștri.” Din dărnicia dvs am făcut nu doar 3 pachete, ca data trecută, ci 10 pachete mari (a câte 3-4 plase și un sac). Unele le-am dat în zona Covasnei, dar nu i-am uitat nici pe cei din zona Neamțului sau a Bistriței (prin fiii duhovnicești veniți la praznic).

Conținutul pachetelor a cuprins: alimente, haine, plăpumi, perne, bani etc, în medie cam de 1.000 RON pe pachet.

Am pornit – tată și fiică – înspre Hunedoara, spre munți. În Simeria am văzut o bătrână (nu am aflat cum o cheamă), care cerșea smerită și tăcută lângă un magazin. Avea și cârjă în mână. I-am dat un pachet; bani nu a vrut să ia, spunând că ea are tot ce îi trebuie și să bucurăm pe alții, care au mai puțin ca ea. Câtă demnitate și noblețe!

Am ajuns la Crăciuneasa, la fosta carieră de dolomită (detalii în articolul de mai jos):

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/cum-traiesc-doua-femei-blocul-fantoma-munti-la-79-ani-crap-lemne-barbat-tanar-video-1_5fce6e505163ec4271a64a30/index.html?utm_source=ziarecom&utm_medium=https://adevarul.ro/locale/hunedoara/cum-traiesc-doua-femei-blocul-fantoma-munti-la-79-ani-crap-lemne-barbat-tanar-video-1_5fce6e505163ec4271a64a30/index.html&utm_campaign=CrossPromo#ziarecom

Doamna Ana nu era acasă, am găsit doar blocul pustiu.

Dar bucuria va fi la final. Apoi am vizitat-o pe doamna Ioana, oferindu-i din darurile aduse de departe. Ne-a însoțit autorul articolului de mai sus, reporterul Daniel din Hunedoara, un om de mare ispravă și cu multă iubire de semeni. Tot cu el ne-am dus apoi, pe înserat, prin pădure, la o bătrână pe nume Maria, căreia i-a ars casa anul trecut și acum locuiește cu fiul ei într-o biată bucătărioară, în pădure. Am și colindat-o și s-a bucurat mult.

Ne-am întors în Hunedoara, unde am găsit-o pe doamna Ana. Aceasta s-a mutat de curând la fiica ei, Maricica, acesteia din urmă decedându-i de curând soțul. De acum înainte cele două vor locui împreună în oraș, în apartamentul fiicei. Deci a scăpat bătrâna Ana de blocul cel părăginit. Le-am dat darurile și ne dorim să ne revedem sănătoși în primăvară.

Au mai rămas niște fonduri, cu care de la Crăciun încoace am mai ajutat local câteva familii, urmând să sprijinim și achitarea cheltuielilor lor de încălzire pe perioada iernii.

Vă mulțumim, în numele lui Hristos, tuturor, din țară și din diaspora și să vă răsplătească Dumnezeu înmiit!

În primăvară urmează, cu mila Domnului, runda a treia.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Mesajul nostru, pentru toți cei cu suflete de copii:

Cu recunoștință,

pr. Ciprian Staicu și Maria Staicu, călători

alături de preoteasa Ioana și de

toată obștea ortodoxă slujitoare a aproapelui