Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Numai vești bune de la Sinaxa Ortodoxă (Roman, 23 februarie 2021)

Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrările Tale!

Iubiți frați și surori în Domnul,

Pentru că în aceste zile ați umplut cerul cu rugăciuni ortodoxe și Hristos le-a ascultat, mă simt dator să vă mulțumim din toată inima și să vă spun pe scurt ce s-a întâmplat azi la Sinaxa Ortodoxă. Acest articol nu este un mesaj oficial al Sinaxei, ci doar o mărturie de la fața locului, spre aducere la cunoștința dvs. Urmează ca fiecare dintre părinții prezenți să își informeze fiii duhovnicești despre alte detalii, spre lămurire, întărire în credință și pace plină de adevăr în Hristos.

Am început ziua cu Sfânta Liturghie, sub oblăduirea Sfântului Fotie cel Mare, cu mijlocirea Sfântului Policarp al Smirnei (pomenit azi) și în prezența Sfântului Apostol Sosipatru din Veria, a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou și a Sfântului Ierarh Ioan Maximovici (prin sfintele lor moaște, aduse spre întărire duhovnicească la slujbă și la Sinaxă).

Sinaxa Ortodoxă s-a desfășurat pe parcursul a 6 ore, discutându-se două probleme principale, câteva secundare și răspunzând și la întrebări trimise de mirenii ortodocși Sinaxei.

a) am discutat cu toții despre ce anume se cuvine să facem în cazul celor ce nu au fost întreit afundați în apa sfințită la Botez. Toți am spus, pe rând, cele ce știam, s-au citit texte patristice și canonice (urmează să mai aprofundăm acest subiect extrem de delicat, fiind o problemă necreată de noi în niciun caz), iar concluzia de până acum a fost că, fără a nega în vreun fel validitatea preoției ecumeniștilor, totuși batjocorirea de către aceștia a Tainei Botezului (prin folosirea metodei neortodoxe a stropirii sau a turnării apei) este foarte gravă, mai ales pentru clericii care fac așa, iar cei care au de pierdut sunt oamenii înșiși, fiind nerenăscuți din apă și din Duh. Botezul ortodox este numai prin întreita afundare, în numele Sfintei Treimi, ca moarte și înviere în Hristos. Abaterile ecumeniste sunt strict de sorgintea unui sinod ortodox, pentru a fi soluționate. Nădăjduim ca Sinodul B.O.R. să nu dea undă verde schimbării modului ortodox de a boteza, așa cum vedem că există presiuni astăzi.

b) în legătură cu erezia visarionistă: au fost ascultate cu răbdare mărturiile tuturor celor implicați direct sau indirect în recentele probleme apărute în țară și s-a hotărât întreruperea totală a oricăror slujbe săvârșite de preoți ortodocși în comuniune cu visarioniștii, până la dezicerea clară a acestora din urmă de opera, de învățătura și de idolatria față de ierodiaconul Visarion. A fost stabilită și o perioadă de câteva luni de încercare a sincerității și a lepădării totale a celor implicați în erezia visarionistă, încercându-se cu tact pastoral și cu răbdare aducerea acestora pe deplin în matca ortodoxă.

S-au abordat probleme legate de anumite evlavii personale păguboase, s-a recomandat punctual ferirea de ele și s-a stabilit un program de studiu sistematic al operelor pr. Visarion Iugulescu, pr. Nil Dorobanțu, pr. Arsenie Boca, pr. Teofil Părăianu etc, pentru a identifica toate abaterile lor de la credința ortodoxă și a face înțeleasă necesitatea feririi de cinstirea lor.

În urma promisiunii în fața Sinaxei a celor doi părinți – Ghervasie și Andrei – că întrerup orice comuniune cu ereticii visarioniști, eu am anunțat în Sinaxă reintrarea în comuniune bisericească cu ei, cu respectarea angajamentelor asumate.

Sinaxa s-a desfășurat cu mult sfat, în duh de pace, în prezența și sub oblăduirea Duhului Sfânt și s-a hotărât ca de acum înainte întâlnirile noastre să fie mult mai dese, precedate întotdeauna de Sfânta Liturghie – izvorul mărturisirii ortodoxe – iar toate problemele apărute să fie analizate și soluționate doar în Sinaxă.

În acest sens, acest articol este ultima luare a mea de poziție contra unor căderi din credință punctuale ale unora dintre noi. Mi-am făcut datoria cum am știut și mă bucur că Domnul ne-a ajutat să ne bucurăm de pacea Lui.

Sunt îndemnați mirenii să aibă o relație sănătoasă și rodnică cu preoții ortodocși, fără excese de nicio parte, zidindu-ne unii pe alții în adevăr, fiind uniți în același cuget al mărturisirii ortodoxe.

Vă rog să mă iertați dacă am mâhnit pe cineva și încă o dată vă mulțumesc pentru rodul rugăciunii pe care l-ați trimis la Sinaxa Ortodoxă.

Cu respect,

pr. Ciprian