Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Sistemul social de credite… ce o fi?

Traducere și transcriere:

„Până în 2020 fiecare cetățean chinez va avea un scor socio-comportamental bazat pe conduita socială, care va semnala inclusiv traversarea neregulamentară a străzii.

[Traversați ilegal. Înapoi!]

[Pasagerii care călătoresc fără bilet, se comportă necorespunzător sau fumează în locuri publice vor fi pedepsiți conform regulamentului, iar abaterile vor fi înregistrate la ICIS (Individual Credit Information System). Pentru a evita un istoric de încredere negativ, vă rugăm să respectați regulile.]

A te juca prea mult jocuri video, a consuma prea mult fast-food, alcool, a suna un prieten cu un scor social scăzut, chiar a avea un prieten virtual cu un scor social scăzut, a găzdui știri false online, a critica guvernul, a vizita website-uri neautorizate, a plimba câinele fără lesă, (toate acestea vor fi semnalate de către sistem, n. trad.).

În China, cetățenii cu un nivel scăzut de încredere socială vor fi privați de a călători cu autobuzul, cu trenul sau cu avionul. [Acum, posibilitatea mea de mișcare este limitată, nu pot călători cu trenuri de mare viteză sau cu avionul.

Să-ți arăt: folosim aplicația aceasta pentru a rezerva un bilet. Spune că aplicația a eșuat în a rezerva biletul pentru că accesul meu la curse de mare viteză este restricționat.] [Eu nu pot cumpăra liber, copilul meu nu poate merge la o școala privată, pare că ești controlat de Listă ori de timp.]

Pentru 6,7 milioane de cetățeni chinezi este deja interzis să cumpere astfel de bilete deși sistemul nici nu a fost încă bine implementat. Comportamentul corespunzător este de asemenea recompensat cu beneficii verzi: împrumuturi reduse, acces rapid la universități și locuri de muncă, acces V.I.P., ori viteze de internet sporite.

Întregul sistem va fi supravegheat de aproximativ 400 de milioane de camere video cu software de recunoaștere facială. Camerele îi înregistrează (pe cei care traversează necorespunzător, n. trad.) și îi afișează, spre a-i rușina în mod public, pe ecranele stradale din apropiere.

Se va ajunge într-un final la o localizare geografică în timp real prin telefonul mobil, iar scorurile tuturor se vor actualiza permanent, în funcție de comportamentul cetățenilor.Totul este în final înregistrat într-o bază de date centrală.

Conform guvernului chinez, „dacă încrederea s-a pierdut într-un loc, se impun restricții peste tot”. Ei spun că cei considerați nedemni de încredere vor fi incapabili să se miște măcar un pas. [Scopul nostru este să ne asigurăm că dacă oamenii își țin promisiunile, pot să meargă oriunde în lume, iar dacă le încalcă, nu se vor putea mișca niciun centimetru.]

Când îi întrebi pe chinezi despre încrederea socială majoritatea spun: [E grozavă.] [Cred că este un lucru bun, îi face pe oameni mai cinstiți.] [Cred că ar trebui să existe mai multe astfel de sisteme]. Se prea poate (să spună astfel, n. trad.), pentru că funcționând ei chiar sub acest sistem social de încredere, vor fi pedepsiți pentru criticarea sistemului.

Sistemul social de încredere nu este doar despre a avea grijă cum te comporți, ci și despre a urmări și contoriza comportamentul celorlalți. Așadar, prizonieri păzind alți prizonieri. Guvernul chinez chiar a dublat recompensa pentru cei care denunță publicarea ilegală de pornografie.

[Nu merg azi la muncă. Voi căuta materiale compromițătoare pentru a raporta pe cineva dezagreabil. Sunt bani de făcut cu raportarea lor, de ce să muncesc până la moarte?!].

Într-o singură zonă a Beijing-ului sunt în misiune acum 120.000 de informatori plătiți. Pe măsură de sistemul social de încredere încadrează tot mai mulți răufăcători, toți acei musulmani din centrele de reeducare chineze vor avea din ce în ce mai mult companie.

Cui îi pasă totuși ce se întâmplă în China? Dar credeți că un sistem de încredere socială nu se poate implementa și aici? Mai gândiți-vă, pentru că deja este, grație Sillicon Valley (cartier din San Francisco, vârf al tehnologiei de peste ocean, n. trad.).

Oamenii pierd acele platforme publice în care-și fac auzite părerile, iar meritul oamenilor de a fi demni de încredere deja a fost clasificat de către giganții mass-media în funcție de postările pe care aceștia le fac.

Oamenilor deja li se refuză conturi bancare ori să-și crească veniturile din exprimarea unor idei controversate. [Sillicon Valley deja practică asta: dacă oamenii au păreri politice ”greșite” nu pot avea un website, cont pe rețele de socializare, nu pot folosi servicii de e-mail, nu pot avea un blog, nu poți avea un cont Google pentru că ești prea în vârstă, postările de pe Facebook o dovedesc. Nu-i același lucru?]

Imaginează-ți că mergi la cumpărături cu cardul tău de credit și apoi, pentru că undeva într-un birou din San Francisco s-a găsit ceva ce tu ai postat ca fiind nepotrivit, tranzacția este respinsă. De fapt, uită despre a încerca să plătești, microcip-ul tău implantat va fi blocat, așa că nu vei putea nici măcar să intri în magazin. Acesta este viitorul nostru colectiv. Pentru crima de a gândi greșit, oamenii vor fi discreditați de către propria familie și ostracizați de societate, practic pentru faptul de a fi conservatori.

Deja trăim în sistemul de încredere social. În timp ce critică China pentru sistemul lor, America pregătește simultan un sistem identic chiar în curtea lor. Și chiar de sunt corporațiile mari sau guvernanții cei care orchestrează totul, nu este nicio diferență.”

traducere din limba engleză de

prof. Patricia Vărzaru