Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Atitudinea care va susține „ridicarea lui antihrist”

Traducere:

Atitudinea care va susține „ridicarea lui antihrist”

Extras din Ecleziologia ortodoxă, lecția 10:

Biserica înaintea înfruntării religiei lui antihrist

(de preot Peter Heers)

Aceasta este atitudinea religioasă care va susține ridicarea lui antihrist. Simbolismul este foarte sugestiv. Fiecare reprezentant aprinde o lumânare. Ei toți au lumina. Pentru ei, lumina este una pentru toate religiile.

Lumina nu este dată de creștini altora sau de alții creștinilor, ci fiecare aduce lumina într-un amplasament comun, care unește luminile împreună. Ei semnează pentru unirea tuturor religiilor în această lumină.

Vedem asta de asemenea prefigurat de recenta enciclică a papei Francisc, pe care patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a lăudat-o. Papa a semnat recent o declarație comună cu liderii clerici musulmani, care pretindea că (Același) Dumnezeu se află în spatele tuturor religiilor.

Nu este aceasta o negociere a lui Hristos și a Evangheliei Sale?

Domnul spune: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața, nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14, 6) și „toți câți au venit mai înainte de Mine sunt hoți și tâlhari, dar oile nu i-au ascultat.” (Ioan 10, 8) Și mai spune: „cel ce Mă urăște pe Mine, urăște și pe Tatăl Meu” (Ioan 15, 23), iar lista cu astfel de afirmații catafatice continuă și este lungă.

Așadar, este în mod precis o unicitate pe care ceremonia aceasta o pune la îndoială, o subestimează, unicitatea credinței în Iisus Hristos. Iar simbolismul nu este deloc de neglijat, el exprimă un gând, o viziune, o mentalitate și această unicitate pe care antihristul o va respinge.

Aceasta este atitudinea care va preceda ridicarea lui antihrist.

traducere din limba engleză de

prof. Patricia V.