Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Judecată sau nu? To be or not to be…

Am fost convocat în data de 10 ianuarie 2017, ora 10, să fiu judecat în Constitoriul Eparhial al Covasnei și Harghitei. Cine vrea și poate să îmi fie alături, bogdaproste.
Am vrut să aduc un singur martor al apărării. S-a oferit părintele Sava Lavriotul, care mi-a scris că athoniții sunt alături de mine.

pr-sava-si-pr-ciprian

Deci părintele Sava a acceptat să vină. Iată textul (traducerea este sub el)
pr-savaTraducerea:

„Sfântul Munte Athos

Data: 19.12.2016/ 01.01.2017
Către Preasfințitul Episcop Andrei
Sfânta Episcopie a Covasnei și Harghitei

Preasfințite,
Am primit și am acceptat invitația din partea preotului Ciprian-Ioan să-i fiu alături ca martor al apărării la Consistoriul Eparhial care se va desfășura marți, 10 ianuarie 2017, la ora 10 a.m., în orașul Miercurea-Ciuc.

Cu respect,
Gheronda Sava Lavriotul”

Am trimis Episcopiei scrisoarea părintelui Sava, iar răspunsul a fost halucinant, ca să nu îi spun altfel.

img1

Deci nu îl vor pe părintele Sava, vor să mă duc singur. Mă voi duce, cu Hristos de mânuță. Sau măcar de poala hainei Lui.

L-am întrebat pe un judecător, prieten de-al meu, ce părere are de adresa aceasta de refuzare a martorului. Răspunsul lui pe mail a fost:

”Ce importanță are unde locuiește martorul? Dacă faptele pretins a fi comise au fost în jurisdicția Episcopiei, de unde condiția ca martorul sau avocatul trebuie să aibă domiciliul în acel loc? Cred că singura condiție poate fi să nu fie ecumenist sau de altă religie, eretic…”

Iar în al doilea mail, domnul judecător mi-a scris:

”După cum mă așteptam, potrivit art. 91 din regulamentul instanțelor de judecată ale BOR singura condiție din regulament este ca martorul să fie ortodox, fără nici o îngrădire raportat la domiciliul în Episcopie.

Art.91
– Nu pot fi admişi, nici audiaţi ca martori, decât ortodocşii care întrunesc
condiţiile de moralitate, cerute de Sfintele Canoane şi legile ţării

Și în conformitate cu art.147 din acest Regulament:
Aprecierea calităţii martorilor este lăsată Consistoriului care va asculta, în caz de
îndoială, pe reprezentanţii acuzării şi ai apărării.
Respingerea unui martor va fi motivată şi motivele se vor trece în procesul-verbal al
anchetei sau în minuta instanţei.”

Deci, cu Dumnezeu înainte.

pr. Ciprian-Ioan Staicu