Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Mascarada de proces de care am avut parte la Miercurea-Ciuc (10 ianuarie 2017)

DSC09265Hristos a înviat!
Vă întâmpin pe toți cu acest salut pascal, pentru că el exprimă exact starea mea sufletească. Îmi cer iertare pentru întârziere, dar am ajuns acasă de la București numai azi-noapte la ora 12. Voi încerca să fiu cât mai succint, ca nimeni să nu piardă prea multă vreme citind o relatare foarte lungă.

Înainte de orice, vreau să mulțumesc din toată inima mea de păcătos și nevrednic celor care s-au rugat pentru mine. Din câte știu, au fost cel puțin 1.000 de ortodocși, din țară și din diaspora, români și de alte neamuri. S-a format o conștiință ortodoxă lucrătoare, care este exact ceea ce ne trebuie nouă de acum înainte, căci lupta cu erezia va fi lungă și grea, dar încununată de biruință, pentru că lui Hristos slujim, nimănui altcuiva.

În fața Consistoriului Eparhial m-am temut de un singur lucru: de mine însumi, de patimile și de neputințele mele. Însă, cu toate că ”judecătorii”, cunoscându-mă de multă vreme, au încercat constant să mă întărâte, să găsească un argument în favoarea acuzațiilor lor, eu am intrat la judecată cu pace în suflet și am ieșit cu o nespusă fericire, lucru datorat exclusiv lui Hristos și rugăciunilor celor mulți și smeriți.

Așadar, în dimineața zilei de 10 ianuarie 2017, după ce am slujit, alături de Gheron Sava Lavriotul, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, am plecat, alături de câțiva fii duhovnicești, la Miercurea-Ciuc, pentru ”judecata” de la ora 10 (care în final nu s-a deosebit prea mult de… știrile de la ora 17 de la ProTv).
Afară era -30 grade C. Am ajuns cu bine, la ora 10 fără un minut și am filmat o scurtă introducere, în afara spațiului Episcopiei, care este prezentată mai jos.

Am intrat în curte; ne aștepta un preot consilier (nu voi da nume, pentru că îi compătimesc sincer pe toți cei care au fost obligați, într-un fel sau altul, să participe la mascarada ce a urmat). Ne-a spus că doar eu pot intra, iar părintele Sava și ceilalți ortodocși să meargă la catedrala episcopală (aflată la vreo 500 m depărtare de Episcopie). Pe fața consilierului se citea tema, rușinea, întărâtarea etc. Domnul să îl miluiască și pe el!
Am intrat, cu Hristos, la ”judecată.” Mă aștepta completul (3 preoți), acuzatorul, grefierul și doi membri supleanți, în total 7 preoți, toți din Episcopia Covasnei și Harghitei. După rostirea rugăciunii ”Împărate ceresc”, s-a dat citire acuzațiilor. Le-am spus din start că s-a săvârșit ilegalitatea ca prin citația pentru proces nr. 1687 din 12 decembrie 2016 (pe care eu am primit doar în data de 29 decembrie 2016), nu s-au specificat care sunt acuzațiile, le aud acum clar pentru prima oară și am fost privat de pregătirea dreptului la apărare. Puteam să mă ridic atunci și să plec, însă, din respect pentru frații preoți, am zis să mai stau (și am stat în total peste două ore și jumătate).
Apoi mi s-a dat cuvântul. Am prezentat o întâmpinare foarte bine documentată, la alcătuirea căreia m-au ajutat doi judecători și un avocat. O atașez în format word și pdf mai jos.

Intampinare

Intampinare

În esență, prin ea resping acest simulacru de proces, arătând ilegalitățile comise prin modul lui de convocare și organizare, referindu-mă și la articole din Codul Penal. Ei (de fapt ierarhul Andrei) au crezut că, devreme ce statul nu intervine în procesele bisericești, acestea se pot organiza și pe șest. Problemele majore erau: antepronunțarea ierarhului, lipsa acuzațiilor trimise dinainte, refuzul de avea apărare etc. Citiți, dacă aveți răbdare, mai jos.
Cu toate că Regulamentul Instanțelor de Judecată ale B.O.R. stipulează clar că este interzisă întreruperea acuzatului în timp ce își prezintă pledoaria (întâmpinarea), am fost în repetate rânduri întrerupt. Le-am primit pe toate cu răbdare, rugându-l pe președintele Consistoriului (al cărui nume îl voi menționa: pr. Măciucă Ioan-Ovidiu din Covasna) să își facă datoria și să fie disciplină și ordine în timpul procesului. Concluzia mea finală despre sfinția sa a fost că nu a reușit să își facă datoria, manifestând 90% din timp muțenie, nicidecum atitudine de președinte al Consistoriului.

Cel mai interesant a fost că membrii Consistoriului în mai multe rânduri s-au certat între ei, nu s-au lăsat să vorbească, unul s-a ridicat chiar în picioare ca să poată spune ceva; era culmea: în loc să ”se ia” de mine, ei se certau între ei, iar eu, în locul președintelui, încercam să îi împac și să îi rog să se lase reciproc să vorbească. Unul dintre ei a început să plângă, altul se întreba cu voce tare după două ore când poate să meargă acasă.

Preasfințite Andrei, eu știu că Episcopia noastră, a Covasnei și Harghitei, nu are neapărat numai niște oameni bine pregătiți, dar chiar în halul acesta să constituiți un Consistoriu, numai ca să îmi oferiți mie toate argumentele ca la o instanță superioară să se anuleze ”munca” subalternilor dvs, care nu au avut habar că se află totuși la un proces, nu în piață? Mai lipsea niște pop-corn și un film cu Luis de Funnes și măcar nu pierdeam nici unul dintre noi aproape trei ceasuri din viață ca să satisfacem orgoliul celui care a spus: ”Atâta vreme cât eu sunt episcop în Covasna și Harghita, părintele Ciprian Staicu nu va mai fi preot.”
Cu greu am reușit să trec la următorul punct al apărării, rugând Consistoriul să îl lase pe părintele Sava, care a venit de la 2.000 de km depărtare, care a trimis scrisoare de intenție în termen legal, ca să îmi fie apărător sau avocat sau expert consilier. Nici vorbă! Dacă nu locuiește în Covasna și Harghita și nu este preot, nu se poate. Unde scrie asta în Regulament? Nicăieri, dar nu-i bai, așa am hotărât noi!

Mapa articole anti Creta

Am depus la dosar mapa aceasta, cu 179 de pagini, a cărei variantă pdf o aveți atașată mai sus, cuprinzând peste 60 de documente care arată gravitatea problemei pseudo-sinodului din Creta, din cauza căruia eu am întrerupt pomenirea ierarhului eretic ecumenist. În final am scris următorul lucru – inspirație de moment (îl aveți atașat și ca poză):

20170110_000413
”Cinstiți părinți,
M-am prezentat înaintea acestui Consistoriu Eparhial pentru a vă prezenta argumentele necesare în vederea întreruperii pomenirii și de către sfințiile voastre a ierarhului ecumenist Andrei al Covasnei și Harghitei.
Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!” (datat și semnat)
Bieții de ei, au rămas mască! Iertați expresia.
Am încercat să relatez câteva din titlurile din respectiva mapă, cu această ocazie spunând și câte ceva despre ce s-a întâmplat în Creta. Am fost întrerupt și mi s-a spus că nu îi interesează, eu am fost chemat acolo pentru altceva. Vă spun eu pentru ce: să mă bată la cap, să mă scoată din sărite (ei știu că sunt cam vulcanic) și să găsească ASTFEL dovezi pentru acuzarea mea. Dar pacea lui Hristos a fost – cu rugăciunile voastre ale tuturor – sublimă, unică. Niciodată nu am mai simțit așa ceva. Mă gândisem să îmi pun în față o foaie pe care să scriu ”taci”, adică nu te tulbura. Minunea a fost că nici măcar nu am simțit tendința de a mă tulbura. Toate acestea pentru că Hristos era acolo, cu mine și Îi mulțumesc din toată ființa mea.

La un moment dat un ”judecător” a folosit expresia ”noi și voi” (”noi” era Consistoriul, iar ”voi” eram eu). Și am luat cuvântul: iată că recunoașteți că, deși sunt singur în fața voastră, mai este Cineva cu mine: este Hristos cu Care m-am împărtășit azi-dimineață la Sfânta Liturghie, căci oprirea mea de la slujire decretată cu o lună în urmă a fost ilegală, anticanonică, iar ”nerespectarea” ei era datoria mea sfânta față de Hristos.
Apoi un ”judecător” a început să vorbească despre copiii lui, despre preotese, despre prefect, iar la interpelarea mea la adresa președintelui Consistoriului de ce discutăm lucruri care nu sunt la subiect, nu mi s-a răspuns.
M-au acuzat că am încălcat Sfintele Canoane. Le-am spus să îmi dea un exemplu. N-au putut. Un părinte a spus că are trecut pe foaie un canon. Am insistat să aducă cineva un Pidalion, că doar o fi având o Episcopie ortodoxă și așa ceva, nu? Răspunsul: pauză. Când nu aveau răspuns, schimbau subiectul. Doamne, dă-le minte!

Am fost acuzat că sunt trădător de țară, de neam, că nu am ascultat de duhovnicul meu, nici de preoteasă. Le-am spus celor prezenți că duhovnicul meu – ieromonahul Iulian Prodromitul – a întrerupt pomenirea ereticului patriarh ecumenic Bartolomeu, alături de toată obștea Schitului Prodromu, precum și faptul că mi-a dat Dumnezeu o soție numai datorită căreia, în anumite momente personale de slăbiciune, totuși nu am dat înapoi. Eu ce să fac dacă în alte familii de preoți ”cântă găina”? Soția mea este trup și suflet alături de mine, iar lupta pe care o ducem este cot la cot. Le doresc tuturor preoților căsătoriți asemenea soții, pentru a se putea mântui!

DSC09270
Să nu uit: Regulamentul de judecată pe care eu l-am avut la îndemână se pare că nu era ultima ediție, apărută cred în 2015, dar totuși a fost valabil mulți ani, fiind emis tot de Sinodul B.O.R. Așa că articolele atacate de mine în întâmpinare nu aveau exact același număr ca în varianta cea nouă, de care eu nu aveam cunoștință, luând de pe internet tot Regulamentul în format pdf, singurul disponibil. Ceea ce nu înseamnă că argumentele legale și canonice nu mai sunt valabile, după cum a insistat acuzarea. Nici măcar nu au vrut să caute pe loc corespondența numărului articolului invocat, ci au aruncat ”la gunoi” toată apărarea mea.

Am insistat, în repetate rânduri, să fie primit, măcar cinci minute, părintele Sava. Refuzul a fost total. Consecința: părintele Sava este hotărât să meargă până la capăt, în spiritul legii, pentru ca cei care au încălcat clar articole CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), articole din Constituția României și din Codul de procedură penală să își primească răsplata conform legii. Dar asupra acestui fapt vom reveni în curând.

M-au întrebat dacă recunosc Sinodul BOR, Regulamentul lui de organizare, autoritatea bisericească etc. Am răspuns că recunosc orice ÎN MĂSURA în care acestea sunt continuatoare și se supun învățăturii Bisericii lui Hristos, dogmelor Sfinților Părinți și Sfintelor Canoane. Am subliniat acest aspect: ”în măsura în care.”
Grefierul nota doar când vorbeau acuzatorii, cuvintele și argumentele mele nu. L-am întrebat de ce și mi-a spus că nu poate scrie atât de mult de mână, că îl doare mâna. No comment!
În final, după ce în mod repetat am încercat să îi fac să se împace, să se lase reciproc să vorbească (atmosfera din ”sala de judecată” m-a făcut să cred că li se promisese vreun ”premiu” pentru cine va fi mai activ sau poate au primit amenințări că au de pierdut dacă nu sunt foarte incisivi contra mea), urându-le sănătate și bucurie, m-am ridicat să plec. M-au pus să semnez procesul verbal al ședinței. Am întrebat dacă am dreptul la o copie și mi s-a spus că voi primi doar decizia. Am subliniat faptul că, în tăcere, am observat ”modul” de redactare a celor discutate de către grefier și NU am semnat nimic. Împăcat, fericit și fără nici o supărare contra cuiva, i-am lăsat să delibereze, subliniind că am pretenția să îmi fie trimisă hotărârea NU pe mail, ci prin poștă, cu aviz de primire.

DSC09264
Am ieșit, m-am întâlnit cu frații mei înghețați de frig (părintele Sava venise în România în haine subțirele), apoi am filmat lângă Episcopie cele de mai jos (cu un … regizor bun, dar și prieten adevărat).

Părintele Sava a insistat să fie primit, dar consilierul ”responsabil cu ordinea” ne-a condus frumos iar afară din Episcopie.

Ne-am întors la Sf. Gheorghe, dezghețându-ne pe drum. Am luat două mărturii ”la cald”, apoi am plecat cu părintele Sava la București.

Mărturia 1:

Mărturia 2:

Ieri, 11 ianuarie 2017, l-am condus pe părintele Sava la aeroportul Otopeni și a plecat în Grecia. Urma ca ieri seară s-a aibă conferință antiecumenistă la Katerini, tur de forță pentru un om plin de iubire, care are Duhul lui Hristos în el. Deși îi spusesem dinainte că poate ar fi bine să nu vină la proces, mi-a răspuns că este datoria lui să fie alături de fratele lui aflat la nevoie și că ajutorul nu trebuie redus la vorbe, ci manifestat în fapte.
La proces i-am anunțat pe ”judecători” că din ziua de 10 ianuarie 2017 mai este un preot din Episcopia noastră care a întrerupt pomenirea. Au rămas șocați. Să le dea Dumnezeu înțelepciune și pocăință!
Eu rămân în Episcopia Covasnei și Harghitei, nu îl recunosc pe pseudo-episcopul eretic Andrei și mă rog lui Dumnezeu ca acest trădător al Bisericii să fie judecat și să avem parte de un păstor adevărat (să îi dea Dumnezeu pocăință, iar dacă se opune până la capăt adevărului Bisericii, își va lua plata sa).

Actualul posesor al titlului de întâi-stătător al Episcopiei noastre a declarat public, la radio, cu peste un an de zile în urmă că el nu este doar episcopul românilor ortodocși din Covasna și Harghita, ci și … al greco-catolicilor. Această afirmație ar trebui să fie deajuns pentru caterisirea lui imediată de către Sfântul Sinod, ca unul care are un duh papistășesc, ecumenist, deci eretic și ”călăuzește” turma, din iadul în care el se află, spre același iad.
Lupta merge înainte, este nevoie ca starea aceasta de rugăciune să devină permanentă, căci nu noi salvăm ceva, ci Hristos biruiește tot răul. Noi trebuie doar să ne ferim a-L trăda.
Părintele Sava, ca reprezentant al părinților athoniți antiecumeniști venit la ”procesul” meu, vă transmite tuturor că Athosul este alături de români și că toți preoții care se vor ridica împotriva panereziei ecumeniste vor avea parte de sprijinul real al nevoitorilor din Grădina Maicii Domnului. Cu astfel de prieteni, cui îi mai pasă de dușmani?

Tuturor, dă-ne, Doamne, pocăință și să Te iubim curat, ortodox, până la moarte!
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Cu multă prețuire în Hristos și cu metanie adâncă,
pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

87 Responses to Mascarada de proces de care am avut parte la Miercurea-Ciuc (10 ianuarie 2017)

 1. Mihaela Popa says:

  Hristos în mijlocul nostru!
  Acești „judecatori’, sunt conștienți bieții de ei ca nu au cu ce sa va învinuiasca.Trebuie sa le fie tare greu sa tina adevărul dosit. Sa ii ajute Dumnezeu sa mărturiseasca adevărul.

  Va dorim multa sănătate și ne bucuram de dumneavoastră!
  Rugați-vă și pentru noi, păcătoșii.

 2. Parascheva says:

  Doamne ajuta!
  Cuvinte nu am, doar lacrimi de tristete dar si de bucurie ! De bucurie ca avem un pastor curat si drept inaintea lui Dumnezeu !!
  Lacrimi si tristete pentru cei ce v-au osandit ….

  Ps 48,12. Şi omul, în cinste fiind, n-a priceput; alăturatu-s-a dobitoacelor celor fără de minte şi s-a asemănat lor.
  13. Această cale le este sminteală lor şi celor ce vor găsi de bune spusele lor.
  Amin!

 3. Mihaela Duțu says:

  Așteptam cu sufletul la gură sa ne dați vești….acum este de prisos să spun altceva decăt: cu noi este Dumnezeu,ințelegeți neamuri…..

  Doamne ajuta și binecuvăntați parinte!

 4. luminita costachi says:

  minciuni,minciuni,minciuni, fara sfarsit…….Rusine sa iti fie….

  • admin2 says:

   Nu știu dacă vă referiți la mine sau la acuzatorii mei.
   În mine nu este nimic din tatăl minciunii.
   Cu respect, pr. Ciprian

   • Mihai says:

    Lasatio părinte, nu mai are rost că sa vă pierdeți vremea cu astfel de rătăciți precum aceasta Luminița, o vorba veche din popor spune, fiecare cum asi așterne așa doarme, în cazul de fata depinde de fiecare dacă vrea sau nu a se mântui, de-acum încolo va trebui sa ne așteptăm la ce este mai rău, și eu personal va consider in momentul de față un Pr Vasilie Novikov de romania, deci iată că se procedează întocmai după modelul Ana și Caiafa la indigo

    • admin2 says:

     Mai am mult până la măsura trăirii și mărturiei lui, însă să avem parte cu toții de binecuvântarea lui cerească. A fost un mare mărturisitor, un slujitor adevărat al lui Hristos, iar acum în ceruri cred că este mare între sfinți. Eu mă lupt cu neputințele mele, am nevoie de sprijinul tuturor, fiind sluga tuturor (dar nu a ecumeniștilor, Doamne ferește).
     Pr. Ciprian

 5. elena says:

  Adevarat a Inviat parinte.Ma bucur ca ati iesit intreg de acolo la cita ura au ecumenistii pe marturisitori!!!Rusine sa le fie ca nu l-au lasat pe p.Sava la judecata.Va dati seama ca p.Sava este un parinte Marturisitor Mare, iar de intra ii puneau cu botul pe labe.(Scuzati expresia).Va dorim multa putere de marturisire si sa luptati pina la sfirsit!!! Sarut mina parinte

  • admin2 says:

   Mulțumesc pentru mijlocirea voastră înaintea Tronului dumnezeiesc.
   Să ne revedem cu pace, cu voia Domnului!

 6. pr.mihai says:

  Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
  Mă bucur pentru modul în care ați procedat cu cosistoriu.Mă bucur că pr.sava si fii duhovncesti v-au fost aproape!
  Lupta continuă cu harul si binecuvântarea lui Hristos si a Maicii Domnului si a tuturor sfintilor!

  • admin2 says:

   Hristos biruie. Noi suntem doar slujitorii Lui umili! Slavă Lui!
   Mulțumesc pentru rugăciuni. Domnul să vă răsplătească!
   pr. Ciprian

 7. Daniela Caragacian says:

  Hristos este Calea, Adevarul si Viata!
  „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate,
  că a lor este Împărăţia Cerurilor” (Matei 5, 10)
  Noi suntem alături de Sfinția Voastră!

 8. Dumitru Ursu says:

  ”Cei ce aţi umblat pe calea cea strâmtă şi cu chinuri; toţi care în viaţă crucea ca jugul aţi luat şi Mie aţi urmat cu credinţă; veniţi de luaţi darurile, care am gătit vouă, şi cununile cereşti.”

 9. Alexandru says:

  Adevarat a inviat !

  Ma bucur mult pentru Sfintia Voastra !

 10. Nicu says:

  Doamne ajuta! Ma bucur ca parintele cu ajutorul Bunului Dumnezeu a iesit cu bine de la ancheta. Am o intrebare pt pr Ciprian. Parinte Ciprian ati reusit sa traduceti cartea parintelui Zisis ( Reaua ascultare si sfanta neascultare)? Daca reusiti va rog sa o faceti publica ca avem nevoie de asa o carte. Iertati pt indrazneala. Doamne ajuta!

 11. Nicolae Radu says:

  Adevărat a Înviat! Procesul a fost exact aşa cum mă aşteptam, adică de formă. N-au argumente teologice în faţa noastră, decât veşnica învinuire – schisma, de parcă noi am fi responsabili de ea şi nu ierarhii semnatari la Creta. Sunt foarte bucuros că v-a susţinut şi părintele Sava. Aveţi o familie frumoasă, dragă părinte. Dumnezeu să ajute! Vă susţin în tot ceea ce faceţi! Doamne-ajută!

 12. Cristina Iuliana says:

  Ne-ati facut bucurie mare parinte! Degeaba sunt o mana de neispraviti impotriva Sfintiei voastre,care se mai si balbaie si nici macar nu pot face un amarat de proces uniti. Hristos a fost si este cu oricine care Il iubeste curat si marturiseste Adevarul. Si cu siguranta va va da putere in continuare! Maica Domnului sa va acopere familia binecuvantata!

 13. Rodica says:

  Slava lui Dumnezeu pentru toate si mai ales pentru faptul ca v-a ajutat la acest”proces” Parinte! Cat despre faptul ca macar de bun simt,nu poti inchide usa unui strain atunci cand bate la usa ta,am ramas fara cuvinte cand am citit despre cat de rauvoitori au fost cu un oaspete sosit tocmai de la atatia km. Rusine sa le fie celor care nu si-au facut datoria de gazde!!! Ma iertati,dar am vrut sa scriu despre indignarea mea in legatura cu acest lucru! Bunul Dumnezeu sa va dea multa sanatate Parinte!

 14. Cristina Iuliana says:

  ”Atunci când discuți cu ereticii, nu pleca de la premisa ca poți să îi convingi să își schimbe convingerile, căci nu stai în fața unor oameni, ci dialoghezi cu satana, care nu se lasă convins de nimic, ci se eschivează continuu, nebăgând în seamă nici un argument.” (Sfântul Grigorie de Nyssa)
  Fix asta s-a petrecut….era de asteptat!

 15. Matiu Cosmin says:

  Parinte, preotii ca si D-vs vor lua locul ingerilor cazuti din cetele superioare de ingeri.
  Nu va lasati, lovesc cu piciorul in tepusa

  Dumnezeu sa va intareasca pana la sfarsit.

 16. Dumerit says:

  Adevarat a inviat!
  Slava tie Doamne!
  Sper sa va urmeze exemplul si alti preoti.
  Hristos sa va intareasca pe dvs. si familia dvs. pe mai departe!
  Asa este, cand ai pe Hristos cu (in) tine si asa prieteni, de cine sa te mai infricosezi?

 17. Nicolae says:

  Pr.Sava stie ca pacatul nu este doar raul pe care-l faci ci si binele pe care puteai sa-l faci si nu l-ai facut.A venit 1500 de km pt a fi tinut la -30 de grade. Sublim gestul.Dumnezeu nu ramine niciodata dator!
  Acesta nu a fost un proces.Aceasta a fost o executie.S-a institutionalizat in BOR regula ca daca nu îl iubesti si marturisesti in egala masura pe Hristos si pe papa, sau pe papa si pe Hristos, vei fi caterisit.
  Noi ramînem doar cu Domnul Iisus Hristos.
  Multumim parinte pt marturia data.
  „Fiecare să se cerceteze pe sine, căci cugetul singur îi va spune unde se termină „fericita şi pururea pomenita ascultare”, cum dulce o numeşte Ioan Scararul, şi unde începe nefericita şi pururea osândita laşitate.”
  Belsug de har si bogata mila!

 18. Martyrik Appeal says:

  Ce pot sa spun cand totul e atat de limpede si de curat?

  Nimic nu bucura mai mult, nimic nu dovedeste mai mult existenta unui Dumnezeu al iubirii, nimic nu tradeaza mai mult prezenta Lui in noi, nimic nu ne face mai puternici, nimic nu preface mai mult simple gesturi in minuni dumnezeiesti, nimic nu lumineaza mai mult din noi, nimic nu vindeca mai mult rani, nimic nu invie mai mult, nimic nu o face precum o lupta castigata prin iubire, fara ura, fara patima, fara rautate, fara nimic urat, ci cu discernamantul ei dumnezeiesc care stie cand trebuie sa ma manii, cand sa ma smeresc, cand sa ard, cand sa tac, cand sa vorbesc, cand sa lovesc, cand sa vindec, cand sa smintesc precum Hristos pe cei ce-l urasc.
  Bine, frumosul, iubirea Lui sminteste inimi straine de El. Iubirea l-a facut pe Hristos schismatic printre cei ce il urau. Hristos sminteste in lumea asta straina de El. Ortodoxia sminteste inimi ce ascund in ele raul si viclenia.

  Si nu ma refer la iubirea pamantenilor, ci iubirea pe care ti-o imprumuta Hristos pentru lupta ta, iubirea Lui din noi, iubire cu care Il iubim inapoi cand suntem goi, iubire cu care iubim ce e a Lui, iubirea cu care Il marturisim, iubirea cu care ne luptam si murim pentru El, iubirea cu care iubim darul Lui pentru noi – Ortodoxia.

  Parinte Ciprian, o victorie frumoasa, curata, in Duh curat, in numele lui Hristos si pentru Ortodoxie! Fara vorbe urate, fara vorbe ce rusineaza si alunga ingeri curati de langa noi, ci senin, curajos, cuminte, limpede, adica ortodox, adica cu Hristos!

  Ati stat drept, cu demnitate pentru Hristos!
  Slava lui Hristos cel judecat pe nedrept pe 10 ianuarie la Miercurea-Ciuc! Judecat impreuna cu preotul Lui Ciprian Ioan Staicu!

  Slava lui Dumnezeu pentru toate!

 19. marinela says:

  Adevarat a inviat!
  Dumnezeu este cu sfintia voastra mereu ,atita timp cit il marturisiti cu adevarat,deci nimic nu aveti a va teme de cei care urasc ADEVARUL,parinte.Ma bucur ca ati reusit sa va pastrati pacea launtrica in fata lupilor in piei de oaie,iar faptul ca se certau intre ei s-a dovedit inca odata, carui stapin slujesc dumnealor,popii,ca preoti nu mai sint deloc.Doamne ajuta si pocainta spre mintuire,tuturor!

 20. cornelia says:

  E incredibil totusi ca asa ceva este posibil. ar trebui si noi, turma mica sa ne unim si sa ne pregatim. primiti si de la Galati gandurile noastre de sustinere, apreciere si multumire . Dumnezeu sa va ocroteasca, sa va pazeasca si sa va ajute! iar noua sa ne inmulteasca preotii marturisitori si curajosi!

 21. Pr. Ioan Miron says:

  Gheron Sava va trebui să se pregătească și de un drum de Alba-Iulia…..cât de curând…că dacă se apucă să-i de in judecată …să o facă …STEREO!

 22. tibi says:

  Adevarat a inviat! Ne-ati „fiert” putin, dar treaca de la noi…..Important este ca ati castigat!
  „Nu esti infrant atunci cand sangeri
  Nici cand in lacrimi ochii ti-s
  Adevaratele infrangeri
  Sunt renuntarile la vis”.
  Radu Gyr

 23. Ioan says:

  Parinte,sunteti o speranta,pentru toti cei care inteleg ce s-a intamplat in Creta,si care sunt impotriva ecumenismului. Dumnezeu sa va dea putere de marturisire , pana la capat !

 24. costel says:

  Adevarat a Inviat! Cu gandul alaturi de dumneavoastra, sa va dea Dumnezeu si Maica Domnului sanatate si putere sa stati incontinuare drept in fata prigonitorilor dreptei credinte, in fata prigonitorilor lui Hristos! Doamne ajuta!
  Constantin Cretu

 25. Mariana Alexandru says:

  Calea sfântă e si stramta. Dumnezeu sa ne ajute sa ne pastreze pe calea adevărului. Sa va ajute Bunul Dumnezeu sa ne fiti călăuza.

 26. admin2 says:

  Bine spus!

 27. admin2 says:

  Lacrima este sfântă!
  Din păcate, ecumeniștii nu au decât lacrimi… de ciudă! Acelea nu mai sunt sfinte, sunt pregustări ale condamnării.

 28. Pavel S. says:

  Fiti binecuvantat parinte! Slava lui Dumnezeu!

 29. Ileana says:

  Sunteti un erou pentru noi, Parinte, si un aparator destoinic al lui Hristos.

 30. Daniel says:

  Adevarat a inviat !
  „Preoti cu crucea-n frunte, caci oastea e crestina” Ortodoxa si
  Hristos in mijlocul nostru !

 31. mircea suta says:

  SA VA DEA DUMNEZEU RAIUL, PARINTE DRAG !!!!!! AMIN !!!!!!!

 32. Getul says:

  Bravo Parinte, felicitari!!! Nici nu am cuvinte…
  Ma bucur mult pt dumneavoastra. Sa va intareasca Hristos si Maica Domnului in continuare.

 33. Gabriela Emilia says:

  Hristos a Inviat! Pacea lui Hristos simtita in suflet si pe care ne-ati aratat-o si noua sa fie mereu cu dvs

 34. Iuliabur says:

  Adevarat a inviat!
  N-am avut rabdare si am indraznit ieri sa ii trimit parintelui Ioan un mesaj in care sa-l intreb de d-voastra.
  In toate aceste zile va spuneam in gand „Hristos a inviat!”.

 35. Carmen says:

  Adevarat a Inviat!
  Sa ne ajute Bunul Domnezeu tuturor sa fim puternici in credinta cea dreapta ca Sfintii mucenici:
  http://www.mesageruldecovasna.ro/spiritualitate/sfintii-zilei-195/

 36. BALTAG LICĂ says:

  Sunteți deschizător de drum. Vă urmăm cu drag. Cine este Hristos în tot acest proces, cel acuzat sau acuzatorii? Răspunsul la această întrebare ne delimitează pe unii de ceilalți. Eu rămân cu părintele Ciprian în condițiile date, căci adevărul este la dânsul și sper să rămână pe veci la dumnealui. Doamne ajută !

 37. gavril says:

  Doamne ajuta parinte, si iarta-ne ca slabi in credinta suntem,si fapte putine avem.

 38. Gabriel Cirtea says:

  Multumim ca ne-ati reprezentat si pe noi la acest „proces”. Fiti binecuvintat!

 39. gabriela says:

  Sarutmana!
  De teama nu i-au permis intrarea parintelui Sava. Era mai mult ca sigur ca impreuna cu sfintia-voastra i-ar fi derutat pe acuzatori si, cine stie, poate argumentele le-ar fi dejucat planurile necurate!
  Prin faptele sfintiei-voastre sunteti exemplu si incurajare. In clipa marturisirii sigur in mintea si sufletul nostru o sa stea de straja şi chipul Parintelui Ciprian Staicu!
  Ganduri de incurajare si mangaiere sotiei si fetitei.

  • admin2 says:

   Peste câteva ore voi încărca trei interviuri (din 11.01.2017, la București) cu Gheron Sava, nimicitoare pentru ecumenism.
   Înainte de a se urca în avion, Gheronda și-a făcut datoria până la capăt.

 40. gavriil says:

  Dumnezeu sa va binecuvinteze impreuna cu familia!
  Biserica crestina ortodoxa este in viata si lupta!
  Mult mi-am dorit sa ajung cu sf.voastra la proces,nu am reusit decat cu duhul,v-am pomenit si noi,cu mult drag,si cu nadejde.
  Sa nu va lasati pana la capat.
  Cu adevarat HRISTOS A INVIAT!

  • admin2 says:

   Să ne vedem cu pace. Slujirea va fi continuă, cu mila Domnului !
   Azi după-masă vor veni vești MARI ! Numai să ne țină… netul!
   Cu frățească și părintească dragoste, pr. Ciprian.

 41. Nicoleta says:

  Adevarat a Inviat !
  Acum numai conteaza lacrimile , framantarile clipelor care ierati inauntru , acum sunt lacrimi de bucurie pentru Sfintia Voastra si lacrimi de mahnire pentru ei saraci cei cazuti…
  V-ati „tinut bine de poala Domnului Hristos ” nu v-a lasat ,ba ati iesit invingator ,biruitor pentru Tara si poporul cel binecredincios al Lui Hristos..
  Din fiecare lacrima varsata,,, am adunat cate o floare inmiresmata citind postarea Sfintiei Voastre…
  Hristos a fost cu Sfintia Voastra ati avut calea presarata cu binecuvantari de Sus ,iar Puterea Duhului Sfant e neinfranta de nimeni si comanda sub pamant , pe pamant ,in vazduh ,in cer ,,
  Canta pamantul ,Canta vazduhul de a Sfintiei Voastre biruinta ..
  Marire Tie ,Dumnezeul nostru ,Marire Tie !
  O familie binecuvantata ,sa fiti mereu , si-n fiecare clipa sub ocrotirea Maici Domnului !
  Sufletul meu va iubeste pe toti in dragoste crestineasca Parinte drag !
  Bucurii nelimitate sa aveti !

  • admin2 says:

   Măi, ce poeată ! (nici nu cred că am zis bine)
   Sunt vorbe spuse din inimă, deci le primim tot în inimă!
   Pr. Ciprian.

 42. Narcisa says:

  Dumnezeu sa va intareasca!
  Greul mare de acum vine dar cu putere de la Dumnezeu vom trece peste toate.
  Avem mare nevoie de preoti ca dumneavoastea.
  Din Moldova un gand curat de dragoste si recunostinta.
  Hristos A INVIAT!

 43. Axios! Parinte Ciprian! Va gelozez!!! Dar inca nu ati ajuns la cea mai mare binecuvantare si anume sa fiti anatematizat de ecumenisti! 🙂

  https://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2017/01/11/textul-sfintei-epistasii-a-sfantului-munte-referitor-la-pseudosinodul-din-creta/

  Am subliniat cu rosu in acest text argumentele parintilor din Comisia Athonita care invalideaza cu totul „Sinodul din Creta” Dupa cum se vede, acceptarea Documentului de la Toronto este acceptarea unei noi eclesiologii care nu mai este ortodoxa. De asemenea, in textele sinodului din Creta se regasesc exprimari ambigue si pareri care nu apartin Bisericii, iar orice parere care contrazice parerea Bisericii este o erezie (erezia = opinie diferita fata de Biserica) . In momentul in care aceasta intrunire de la Kolimbari este recunoscuta ca fiind Sinod, adica textele ei sunt ratificate, sunt considerate „ale Bisericii”, din clipa aceea cred ca este justificata si intreruperea pomenirii. Daca acesta intrunire e considerata numai o intrunire presinodala, o discutie, un exercitiu, fara a avea consecinte in viata Bisericii, atunci, intr-adevar, intreruperea pomenirii nu are sens. Dar unii episcopi si unele Biserici Locale impun credinta cum ca acesta chiar este Sinod si are valabilitate ca si profesiune de credinta in legatura cu intelegerea relatiilor cu non-ortodocsii (relatii de tipul Toronto, de tipul „unitate pe baza minimalismului dogmatic”), si in acelasi timp actioneaza impotriva celor care vor sa pastreze puritatea credintei ortodoxe. A adopta drept credinta a Bisericii o opinie care e diferita de invatatura Bisericii referitor la cine sunt eterodocsii si ce relatii trebuie sa avem cu ei, reprezinta un abuz si o cadere de la Ortodoxie. De aceea nu sunt de acord cu ideea care apare la un mod foarte general in textul Sfintei Chinotite, cum ca „intreruperea pomenirii nu are sens acum”. Depinde de la caz la caz. Cred, spre exemplu, ca in Sfantul Munte – si in general acolo unde e pomenit Patriarhul Bartolomeu – se poate intrerupe pomenirea lui (cf Canonului 15, I-II Ct, care da acest drept, dar nu obliga) , acest patriarh exprimandu-se clar cu capul descoperit in nenumarate randuri si facand gesturi neortodoxe si antiortodoxe (a se vedea textul „Noua Eclesiologie a Patriarhului Bartolomeu”) . Cred ca trebuie mult discernamant spiritual pentru a nu gresi, pentru a nu cadea in schisma cu Biserica lui Hristos, multa rugaciune si despatimire. Fiecare trebuie sa-si asume personal gesturile de credinta intrerupand pomenirea sau nu in functie de situatia in care se afla Biserica lui locala.

  preot Matei Vulcanescu

 44. Carmen says:

  Câtă inspirație ne dăruiește părintele Ciprian și familia sa, ca sursa pentru când ne va fi mai greu!
  Exemplu de familie crestina, exemplu de familie de preot!
  Eu alte familii ca a dânsului nu am întâlnit, deși am preoți în familie și astfel am cunoscut multe familii de preoți. Și nu spun vorbe deșarte, nu-mi sta în fire să măgulesc oamenii. Dacă ar fi așa cât mai mulți, și credincioși adevărați ar fi! …altfel credincioșii se inspiră de la ce au în preajmă.
  Doamne ajută!

 45. Daniel says:

  Adevărat a înviat! Doar atât mai pot să zic.

 46. Carmen says:

  Parinte, VREDNIC SUNTETI!
  Ne bucuram tare mult alaturi de cei dragi dumneavoastra si de toti care v-au fost alaturi , pentru biruinta impotriva dusmanilor Ortodoxiei, ai Dumnezeu lui Celui Viu! Hristos Dumnezeu sa va lumineze si de acum inainte , Sa-L marturisiti ca si pana acum . Noi suntem in rugaciunile noastre, mereu alaturi de sfintia sa.
  Sa dea Bunul Dumnezeu si a Lui Maicuta sa ne vedem in pace, cat de curand!
  Cu respect si
  Hristos a inviat!

 47. Loredana says:

  Fericiti cei prigoniti pentru dreptate. Parinte drag cuvintele sunt de prisos ? Suntem cu tot sufletul alaturi de sfintia voastra si va purtam in rugaciuni. Rugati-va si sfintia voastra pentru noi. Doamne ajuta!

 48. Loredana says:

  Iertati dar in loc de semnul intrebarii am vrut sa scriu semnul exclamarii.

 49. Nicolae says:

  Bucuria pe care ne-ati daruit-o, prin modul plin de demnitate si marturia dreapta pe care ati dat-o, sa fie si in inimile ecumenistilor si al antiecumenistilor de carton care stau linistiti pina la „potirul comun”! Cel care oricit ar darui nu saraceste niciodata, sa se milostiveasca si de sufletele lor.Doamne, ajuta-ne si ajuta-le dupa cum stii si dupa cum vrei.

 50. Constantin says:

  Adevarat a inviat! Multumim pentru vestile imbucuratoare! Slava lui Dumnezeu care poarta de grija in chip negrait de cei ce urmeaza Lui!…

 51. Daniel Ionita says:

  Multumim parinte ca ne informati si pe noi cu privire la abuzurile la care sunteti supus.Asa intelegem foarte clar pozitia tuturor ierarhilor nostri semnatari in Creta,prigoana este aceiasi impotriva parintilor nepomenitori,indiferent in ce eparhie s-ar afla.Multumim si parintelui Sava care s-a ostenit sa vina sa va sustina,sa ne sustina pe noi toti.Doamne ajuta!

 52. Mihai Titi says:

  Bunul Dumnezeu sa va intareasca si sa va binecuvanteze parinte ! Raiul sa va fie rasplata! Mantuire tuturor !!!

 53. Andrei Grosu says:

  Sa ne traiti parinte. Ma rog la Dumnezeu pentru Sfintia Voastra si toti parintii pomenitori.

  Doamne ajuta
  Andrei

 54. Andrei Grosu says:

  Vroiam sa spun CARE AU INTRERUPT POMENIREA, ma iertati, nu am mancat de azi dimineata :))

  • admin2 says:

   No, poftă bună, frate Andrei. ”Doamne, binecuvântează masa acesta și pe robul Tău, Andrei, călător în Germania, că sfânt ești totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor.”

 55. monahia Nectaria Vaida says:

  Iubiti prieteni si fii duhovnicesti ai Parintelui Ciprian Staicu, nu-l mai tot laudati si ridicati in slavi pe vrednicul vostru Parinte, caci ii faceti rau. Desi merita toata cinstea si lauda, lasati-L pe Domnul Insusi sa o faca la vremea randuita. Aveti marea datorie de a va sustine Duhovnicul cu rugaciunea.
  Parinte drag, Bunul Dumnezeu sa va pazeasca, sa va daruiasca mult discernamant, intelepciune si mai ales smerenie. Va raman alaturi si va sustin cu tot ce-mi sta in putinta. Scoateti si pentru noi nevrednicii Particele la Sf.Proscomidie ca sa nu ne lipseasca nici pe noi Dumnezeu de Harul Sau.
  Va sarut mana, monahia Nectaria Vaida.

  • admin2 says:

   Toți în jurul lui Hristos. Lupta e lungă și grea, nu e vreme de laude, ci de mărturisire: la toate nivelurile, pe toate planurile, fiecare membru al Bisericii Celei Una este chemat de Hristos să își facă datoria, căci altfel nu se va mântui.
   Pr. Ciprian

  • gavriil says:

   maica Nectaria,
   Ca de la monah la monah,aici nu este vorba de laude in intelesul celor pierzatoare de mantuire!
   Aici este vorba de marturisire si de sprijinul fratiei crestine in prigoana anti-crestina!
   Parintele Ciprian este preot (si va ramane) si nu este locul sa il invatam noi masura smereniei.In fata ereticului nu te smeresti,ci iesi la lupta.
   Deasemeni este preot de mir,are familie,si este o datorie a noastra a tuturor sa ne sustinem preotii. Este o atitudine fireasca si frumoasa si faptul pentru care primeste laude si incurajari este a atitudinii marturisitoare.
   Zid trebuie sa facem imprejurul preotilor nostri. Cine altfel sa ne pomeneasca la Proscomidie,si cum savarseste un preot Sfinta Liturghie daca este mahnit si tulburat,impins sa cada in deznadejde ? Asa ca masura smereniei,maica,este a noastra,in special cand ne avantam in comentarii.
   Cred ca parintele Ciprian se poate descurca pe picioarele sale cu aceste mesaje de departe ale celor care suferim acum de instrainare,de lipsa de marturisire,de atacurile
   celor care dezbina ortodoxia din interior, asa cum slujeste si marturiseste crestini de ani de zile,asa cum la momentul oportun,a fost primul preot de mir care a declarat”voi merge in fata Judecatii” cu refuzul de a ingenunchea ortodoxia crestina.

   • admin2 says:

    Maicii Nectaria – binecuvântare, dvs – binecuvântare. Acum trebuie să ne rugăm toți trei unii pentru alții. Și atunci acolo va fi Hristos. de acord?

 56. Daniel Ionita says:

  Sa laudam pe Domnul intru toti vecii,dar si pe acei marturisitori ai timpurilor noastre când necredinta s-a inmultit foarte,cand a fi normal a ajuns o anormalitate si invers.Acesti marturisitori sunt niste faruri calauzitoare pentru noi toti ceilalti,stim bine ca bunul Dumnezeu lucreaza prin acestia.Aceasta lauda nu este spre a lor marire ca sa nu se vateme sufletul lor ci pentru a ne intari convingerea ca mai exista si oameni care fac voia Domnului.Amin!

 57. Mariana Alexandru says:

  Doamne ajuta! Va rugam sa ne țineți si pe noi la curent cu data si locul unde se va tine conferinta de care ati pomenit impreuna cu pr. Gheron Sava… .la fel si despre zilele si locul unde va ne putem vedea la sf. Slujbe.

 58. Emil Baciu says:

  A fost un simulacru, dar se astepta cineva la un „proces” corect ? In vremurile de prigoana, au fost tratati marturisitorii corect ? Au avut parte doar de abuzuri, calomnii, violente, lanturi, moarte si asa au fost incununati. Sa dea Domnul sa fie cat mai multi in aceasta situatie. In aceste zile ne-a daruit Dumnezeu multe bucurii, au marturisit si alti preoti din Tara dar si monahii romani din Sfantul Munte Athos. Pentru toti trebuie sa-I multumim Domnului si lor sa le fim recunoscatori incepand cu PS Longhin.
  Dumnezeu sa va ocroteasca parinte Ciprian !

 59. Doamne ajuta parinte. Am asteptat cu emotie ziua de judecata, desi hotararea consistoriului era previzibila. Ne bucuram insa pentru starea de liniste si pace care asa cum a-ti spus va insotit. Daca o vedem in opozitie cu galceava acuzatorilor Sfintiei voastre ne este suficient sa deducem carui duh slujesc ei. Bunul Dumnezeu sa va intareasca, lupta este abia la inceput, dar imbucurator este ca apar si alti parinti care constata ca nu poti sluji la doi domni. Eu ma exprim in numele mirenilor, si ierarhii ar trebui sa accepte, le place sau nu ca si noi facem parte din biserica, pentru noi este vital sa apara pastori carora sa nu le fie frica. Mesajul oficial care vine prin canalele mefia din partea BOR suna a laptr si miere si majoritatea poporului, sufocat de grijile lumii acesteia nu mai are parte de cateheza pe cont propriu iar daca duminica la Sf. Liturghie preotul paroh, la randul lui sufocat de frica tace, pericolul alunecarii spre o alta directi decat cea care ne duce la Rai este foarte mare. Rog staruitor pe toti preotii, mai ales pe cei de mir, cei care urmaresc respectivul subiect, sa nu le fie frica A-l marturisi pe Hristosul cel adevarat. Cu siguranta in ziua cea mare vor fi intrebati de fiecare madular care le-a fost incredintat spre mantuire. Dumnezeu, M-ca Domnului, Sfintii Marturisitoti Romani si toti sfintii sa ne ajute.

 60. mihaela.t.ct says:

  Dumnezeu sa va intareasca parinte,sa va dea putere de marturisire pana la capat impotriva ereziilor,si sa scoata la lumina mai multi marturisitori,care isi pun chiar si viata pentru o credinta neintinata. Domnul sa ne lumineze mintea si inima, ca intr-un gand sa marturisim cu totii ORTODOXIA!!!!!Cinste slujitorilor si marturisitorilor Domnului nostru Iisus Hristos !
  Vrednic sunteti parinte Ciprian!
  Constanta va sustine!!

  • admin2 says:

   Să vă dea Domnul acolo preoți curajoși, că mare nevoie are țara asta. Lupta este foarte grea, dar primim vești că sămânța cea bună aduce rod, chiar dacă nu însutit. Fierbe țara aceasta în căutarea Adevărului, iar Dumnezeu ne va ajuta tuturor.

 61. Gunoiu v c says:

  Adevarat a inviat .Orice marturisire de credinta nu poate fi decat placuta lui Dumnezeu! Totusi , eu zic sa nu-i judecam pe cei din consistoriu ,treaba lor , are cine sa-i judece ,si pe ei si pe noi .Eu cred ca „Ochi au si nu vor vedea Urechi au si nu vor auzi , Ca nu este duh in gura lor ……………amin!

 62. yhhhiu says:

  Parinte , ferit sa fii de rele,Dumnezeu sa fie la fiecare pas alaturi de dumneata, asta va doresc din inima mea ,vesnic ortodoxa.
  pacatoasa Elena

 63. Marcel George says:

  Am inteles. Sa dea Dumnezeu sa vada adevarul si fratii orbiti deocamdata de frica si nepasare.