Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Dragă popor român, noi, Sinodul BOR, după ce că te-am băgat în erezie, te anunțăm că te și costă…

Aceasta este oferta ereticilor! Se laudă și ei cu trădarea lor!

Cam ce l-a costat pe poporul român adunarea eretică din Creta puteți vedea într-o lucrare ortodoxă:

Gheron Sava Lavriotul: Analiză critică ortodoxă a documentului „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine” al pseudo-sinodului din Creta (iunie, 2016)

Gând sfânt

„Cu adevărat te iubește cel care se roagă în taină pentru tine lui Dumnezeu.”

(Sfântul Nicolae Velimirovici)

Sărbătorind ortodox Ortodoxia…

Trăim într-un veac al minimalizării importanței învățăturilor dogmatice. Biserica Ortodoxă este stâlp și temelie a Adevărului și rămâne neschimbată în învățătura și lucrarea ei, oricâte presiuni și rătăciri ar apare- toate Sfintele Canoane, toate dogmele și toate Sfintele Slujbe rămân neschimbate până la sfârșitul veacurilor. Demontarea teoriei căderii automate din Har a ereticilor necondamnați sinodal. Predica Părintelui Spiridon în Duminica Ortodoxiei, 17 martie 2019.

Eu pe ucenicul meu cel ascultător nu îl pun să țină post…

Într-o asemenea zi (Duminica lăsatului sec de brânză), printre altele părintele Gherasim Focas a spus:

În Duminica lăsatului secului sau a brânzei, poate unii știți, poate alții nu, se săvârșește Vecernia Iubirii sau a Iertării, iar apoi în Sfântul Munte și în alte părți, vreme de trei zile (de duminică seara până miercuri după-masa) nu se mănâncă deloc mâncare, nu se bea apă, până miercuri, după săvârșirea Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfințite.

Și Părintele Paisie (este vorba de Sfântul Paisie Aghioritul – n.trad.) mi-a spus:

– Gherasime, te rog ca miercuri să îmi aduci puțin husafi (un terci făcut din fructe fierte, plin de vitamine și revitalizant – n.trad.) pentru mine și niște lapte.

Lapte în Postul Mare? M-am mirat, cu toate că știam că acest monah a fost în Sinai și acolo și-a distrus un plămân din cauza multelor postiri și a diferențelor de temperatură. Acolo ziua este mult soare și o căldură cumplită, iar noaptea este un frig pătrunzător și groaznic. Cum să reziste plămânii, când înseși stâncile acolo se macină și devin nisip? Acolo părintele Paisie și-a distrus un plămân.

Așadar, miercuri, după săvârșirea Sfintei Liturghii, am urcat la chilia lui și i-a dus mâncare și puțin lapte. Sfântul Paisie, care ca toți Sfinții este exemplu de cercetare a conștiinței, este biciuire a patimilor noastre, este mobil și ceas deșteptător al conștiinței, este glas al lui Dumnezeu, s-a uitat la mine și mi-a spus așa:

– Gherasime, eu pe ucenicul meu ascultător nu îl pun să țină post.

Era pustnic, nu avea niciun ucenic. Fraților, cine era ucenicul lui? Deci, ucenicul lui era un șarpe…

…Sfântul isaac Sirul spune că Sfinții, pentru că poartă veșmântul îndumnezeirii, adică smerenia, animalele simt că ei sunt purtători de Dumnezeu, că sunt purtători de Treime (de har – n.trad.) și exact de aceea vin și le țin companie, nu este vrăjmășie între ei, nicio reacție negativă sau vreo aversiune.

Cât putem să iubim și noi smerenia, să iubim răbdarea, să iubim rugăciunea, să iubim iubirea, să iubim iertarea, să iubim viața duhovnicească.

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2019/03/blog-post_976.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu