Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Tirania Facebook etc

Spre informare (cu rezervele de rigoare referitoare la anumite derapaje de limbaj ale vorbitorului):

Redacția

„Ecranele inteligente” omoară inteligența creatoare a copiilor

Astăzi copiii consumă (pierd) foarte mult timp în fața ecranelor (telefoanelor mobile, ale tabletelor, ale televizoarelor), lucru care, așa cum spun specialiștii, poate să aibă repercursiuni asupra imaginației lor creatoare (imaginația a apărut după căderea în păcat – conform teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul – însă ea poate fi transfigurată în ceva bun, creator, folositor spre mântuire – n.trad,).

Afierosirea unei perioade de timp exagerate în fața unui ecran are o influență negativă asupra imaginației copiilor, conform unui sondaj făcut în rândul educatorilor de creșă și de grădiniță, de ziarul Independent.

Cu toate că nu sunt puțini cei care susțin că preocuparea cu tehnologia contribuie la educația copiilor, specialiștii spun că a-și dedica un copil o perioadă de timp exagerat de mare în fața unui ecran poate avea urmări negative asupra imaginației lui (mai pe șleau spus, au toate șansele ca – în funcție și de ceea ce privesc acolo – să ajungă chiar și la stări de îndrăcire, lucru pe care l-am observat mulți dintre noi chiar în jurul nostru – n.trad.)..

Într-un sondaj realizat pe site-ul daynurseries.co.uk, la care au participat 1.000 de educatori, s-a constatat că două treimi dintre specialiștii care se ocupă de copii cred că ecranele electronice îi fac pe aceștia mai puțin creativi.

Concret, 48% dintre educatori au declarat că există copii la creșă cu prieteni imaginari (creați în imaginația lor), 72% au fost de acord că procentul acesta de copii s-a micșorat vizibil în ultimii 5 ani și 63% dintre educatori au considerat responsabile ecranele electronice pentru scăderea inventivității și creativității copiilor.

Părerile specialiștilor sunt diverse. David Pait, proprietar al grădiniței Paint Pots din Southhampton este de acord cu rezultatele cercetării de mai sus și explică faptul că atunci când copiii aveau mai mult timp liber își forțau mintea să facă ceva creativ, cum ar fi a crea un prieten imaginar, în timp ce astăzi ei primesc (văd) imagini la televizor sau pe tabletă, fapt care micșorează capacitatea lor de a-și folosi propria lor imaginație creatoare.El a declarat: „nu îi mai lăsăm pe copii să se plictisească.”

Pe de altă parte, Dr. Page Davis, profesoară de psihologie la Universitatea York, spune că s-a schimbat doar modul în care copiii se joacă. Conform acesteia, înaintea apariției ecranelor, jocul era mai spontan și copiii primeau imbolduri de la părinții lor sau de la alți copii, în vreme ce astăzi, datorită modului de funcționare și de influență al televizorului, ei (copiii) consideră că trebuie să se joace în felul în care televizorul le arată (îi îndrumă să o facă).

Un studiu recent al Universității Alberta din Canada susține în același timp că timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranului are legătură cu problemele de comportament și de atenție (concentrare) la copii. În funcție de perioada de timp pe care copiii o petreceau în fața ecranului s-au constatat și modelele corespunzătoare de comportament (pe care ei le învățau de la televizor sau din lumea reală – n.trad.).

Rezultatele au arătat că la acei copii care petreceau mult timp în fața ecranelor, la vârsta între 3-5 ani, a existat apoi un pericol mai mare de apariție a problemelor de atenție și de comportament.

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2019/08/blog-post_465.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

Să vă ațintiți gândurile voastre spre ceea ce este veșnic… (Sfântul Ioan Maximovici)

„Păstrează cu statornicie trezvia duhovnicească, pentru că nu știi când te va chema Domnul la el.

În timpul vieții tale pământești să fii pregătit în orice clipă să dai răspuns înaintea Lui.

Ai grijă ca vrăjmașul diavol să nu te prindă în mrejele lui sau să te păcălească, făcându-te să cazi în ispită. Zilnic cercetează-ți conștiința, verifică starea de puritate a gândurilor tale, a tendințelor și a înclinațiilor tale.

Să fiți atenți! Să fiți trezvitori pentru sufletul vostru! Să vă întoarceți gândurile departe de cele trecătoare și care se risipesc repede și să le ațintiți spre cele care sunt veșnice. Astfel veți găsi bucuria pe care o dorește sufletul vostru și de care însetează inima voastră.”

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2019/08/blog-post_713.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

Ușa

„Când în viață ți se închide o ușă în față… tu deschide-o din nou, că doar este numai o ușă, așa funcționează: se închide, se deschide…”

La urma urmei, aceasta este diferența dintre bogat și sărac:

Nădejdea să ne fie… SUS:

Și un exemplu: a căzut în urmă cu mulți ani, însă el a continuat să crească (i-au mai rămas câteva rădăcini bune)…:

Viața este frumoasă:

¡Buen día!🌼Video ilustrado por Violeta Lopiz

Publicată de En Un Lugar de La Mancha pe Joi, 22 august 2019

Redacția

Educație ortodoxă contemporană…

Recomandăm:

„Formarea tinerelor suflete”- de Părintele Serafim Rose: „Puțini mai sunt astăzi în stare să-și exprime limpede emoțiile și ideile și să se confrunte cu ele într-un mod matur; cei mai mulți nici măcar nu știu ce se întâmplă înlăuntrul lor. Viața este împărțită artificial în: muncă, distracție(în care mulți văd “adevăratul sens” al vieții lor), religie și altele, fără a avea un numitor comun care să stea la bază și să dea sens întregii vieți. Majoritatea, găsind viața de zi cu zi nesatisfăcătoare, încearcă să trăiască într-o lume fantezistă, iluzorie, pe care și-o crează singuri și în care încearcă să facă loc și religiei, să o potrivească acolo. La baza întregii culturi moderne stă adorarea sinelui și cultul propriului confort, ceea ce este mortal pentru orice idee sau orice fel de viață duhovnicească.”

Card (drac)… laser… biometrie… control total… iad. Cam atât. Ortodoxul spune NU!

Recomandăm:

Aplicarea semnului fiarei. Experiment cu datele biometrice a unui ATM. VIDEO

Ar prinde bine o traducere scris din rusă a acestei filmări…

Redacția