Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Noi atitudini antipatristice ale unor așa-ziși ”antiecumeniști”

Motto: ”Până când, Doamne, până când…?”

Doamne ajută!

În această seară am primit un mail, care conținea două atașamente, pe care, pentru ușurința parcurgerii lor, le-am unit într-un singur fișier, atașat mai jos.

Rugăm pe cei care se smintesc ușor să nu citească acest articol, pentru că prin el se combat noi erezii ale unor ”nepomenitori.” Pentru ușurința parcurgerii textului, l-am împărțit în paragrafe mai mici, căci avea un aspect monolitic. Textul nu a fost corectat gramatical, ci vi-l oferim ”la cald.”

Cu curaj, citiți și poate… vă cruciți:

Logica ieromonahului Grigorie Sanda si ideea partasiei la erezie

Acest mesaj, cu studiul atașat, a fost trimis de dl. Chirilă ”membrilor sinaxei” românești. Iată traseul mesajului:

Mailul cu pricina

După cum vedeți, există rugămintea către membri sinaxei de a nu-l face public. Dacă un anumit părinte – încă nu îi dau numele – m-a numit ”proscris”, se pare că după vizita în Rusia a celui care i-a reprezentat ”pe preoții și credincioșii români…” (adică PE TOȚI, chiar dacă eu m-am dezis clar de el înainte de sinaxă – deci este o MINCIUNĂ afirmația aceasta, apărută pe site-ul care face reclamă inclusiv la chiloți bărbătești, numiți ”boxeri” – site-ul ortodoxinfo – sic!) am fost exclus total de ei (câțiva, căci majoritatea nu sunt în duhul lor), neapărând pe listă. Nu-i bai, căci atunci sunt liber să fac cunoscut acest demers ”logic” al pr. Grigorie, susținut de ”te-ologul” Chirilă.

Culmea este că acum au și femei în sinaxa… cui?! De fapt, cred că erau mail-uri de legătură cu unii părinți. Dar e frumos să vezi cum din sinaxă au ”zburat” cel puțin 30 de inși, iar din cei rămași pe listă cel puțin unul – pr. Ioan Miron – este total împotriva acestei ”convocări” la minciună.

Acestea fiind spuse, să trecem la analiză.

a) Pr. Ioan Miron va alcătui un răspuns pe baza Sfintelor Canoane;

b) contactat telefonic, Gheron Sava mi-a spus că aceste idei ale pr. Grigorie sunt pur și simplu: ANTIPATRISTICE.

c) nu merită să analizez fiecare frază, căci multe idei de acolo provin de la pr. Macarie Banu, omul din umbră care îl inspiră pe pr. Grigorie, ci mă voi mărgini acum a arăta două lucruri, confirmate de Gheron Sava:

  1. Sensul cuvântului ”comuniune” din discuția telefonică de duminica trecută este acela de LEGĂTURĂ INTRINSECĂ cu erezia.
  2. În privința credinței nu există, cum afirmă pr. Grigorie, trei stări, ci numai două: eretic sau ortodox. Nu este nevoie ca cineva să se boteze la eretici pentru a ajunge doar atunci eretic, ci erezia pornește din minte, chiar dacă uneori greu se dă pe față (ca și în cazul acesta).
  3. Cum ar fi posibil ca un ortodox în esență să cadă sub afurisire? Așa afirmă pr. Grigorie. No comment.
  4. Stilul de misiune ”ortodoxă” al pr. Grigorie, de luni de zile, este spovedirea săptămânală și împărtășirea FĂRĂ LITURGHIE a tuturor, chiar și în cazul în care oamenii simt și înțeleg că într-un anumit moment nu sunt vrednici pentru a se împărtăși și ar vrea să mai aștepte, pentru a se pregăti mai bine pentru unirea cu Hristos.
  5. Eu am întrerupt pomenirea în ziua în care pseudo-episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei a ”luat act” de hotărârile cretane (septembrie 2016). Deci nu am fost nici o clipă în erezie, îngrădindu-mă din prima clipă de ierarhul căzut în erezie. Așa că pr. Grigorie să nu generalizeze că cu toții am fost în erezie.
  6. Diferența sofistică între ”stare” și ”cale” realizată de pr. Grigorie nu are baza rațională, căci suntem ființe vii, iar a fi ”pe cale” înseamnă a fi într-o anumită ”stare.” Adică ori suntem pe calea adevărului, deci în starea de ortodox, ori suntem pe calea minciunii, deci în stare de eretic. Alte împărțiri… dau cu virgulă, pr. Grigorie !
  7. Pr. Grigorie nu cunoaște contextul istoric în care dădea Sf. Teodor Studitul acele sfaturi, de aceea nu pricepe cum este cu binecuvântarea mesei și cu neslujirea. Păi dacă acel preot vine și binecuvântează masa, însă înainte nu a slujit Sf. Liturghie (lucru neomis de pr. Grigorie în expunerea sa) singur sau cu episcopul înseamnă că el de facto a întrerupt pomenirea, neslujind, iar acest lucru îl va ajuta să o facă apoi în mod permanent, întrerupând pomenirea episcopului eretic.

Nu este studiu teologic ceea ce propune spre analiză pr. Grigorie, ci este un talmeș balmeș care SMINTEȘTE în așa fel încât un părinte spunea în această seară așa: ”ai primit mesaj de la Chirilă cu studiul împuțit al lui Grigorie, noul Nestorie despre ”logica părtășiei la erezie”, unde îl apără pe Claudiu, noul Arie?” Trist, dar adevărat, căci Nestorie rupea unitatea celor două firi ale lui Hristos într-o singură persoană (așa cum pr. Grigorie încearcă să creeze o falie între adevăr și erezie, numind-o părtășie), iar Arie cădea în subordinațianism, făcând pe Fiul doar o creatură, nu Dumnezeu veșnic (așa cum pr. Claudiu încearcă să ”explice omenește vorbind” teologia apofatică a Sfinților Părinți, rămânând ”între zidurile” minții sale logice, însă lipsite de discernământul Sfinților Părinți; de fapt, la așa duhovnic – pr. Grigorie, așa ucenic – pr. Claudiu, amândoi ”uniți” sub înrâurirea aceluiași mare guru – pr. Macarie Banu, promotorul ”împărtășirii continue”, desigur… la cutiuță).

Lupta pentru demascarea minciunii va continua până se vor sătura să mai hulească pe Sfinții Părinți.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Concluzia: inițiator: pr. Grigorie; răspânditor: pr. Claudiu; promotor și susținător: M.S. Chirilă. Aceștia sunt cei care NE SMINTESC !

Ei nu reprezintă nici pe părinții români ortodocși, nici pe credincioșii îngrădiți de erezie. Dar atunci pe cine? Să ne răspundă!

”Până când, Doamne, până când ne vei uita???”

 

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

 

PS – la începutul lunii noiembrie 2017 probabil va veni Gheron Sava în țară (între timp, peste două zile, va fi publicat studiul lui susținut și în Rusia, care este devastator al ereziei); suntem chemați cu toții (inclusiv trio-ul Mihail – Claudiu – Grigorie) să ne întâlnim și să așternem în scris condamnarea tuturor ideilor antipatristice care au circulat în spațiul românesc și care otrăvesc lupta cu adevăratul dușman: panerezia ecumenistă. Însă vom reveni cu detalii, pentru ca poporul să știe DINAINTE ce și cum se va face, spre slava Dumnezeului nostru, întru unitatea adevărului, a egalității și a frățietății între toți iubitorii de Hristos!