Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Soda caustică (E 524) din… mâncarea noastră

E524- SODA CAUSTICA

„Acum câteva zile eram la bucătăria firmei și sporovăiam cu femeia de serviciu care ne povestea ca, în trecut, a lucrat la o fabrica de sticksuri și covrigei.

Zicea femeia ca înainte de-a fi băgați la cuptor, se toarnă peste ei sodă caustică.

Ca sa fiu cinstit, mi s-a părut absolut idioată istoria și i-am replicat că nu pot sa cred asa ceva, ca probabil se înșală.

Ea a insistat precizând că treaba ei era sa dizolve praful de sodă în apă, dar atunci când se stropea pe mâini, se irita rău pentru că era foarte acidă.

În timp ce discutam, a apărut un coleg care a zis că știe de mult de asta, fiindcă un amic lucrează la o fabrica mare de panificație și i-a povestit ca se pune soda pe covrigei și sticksuri.

Am plecat acasă destul de confuz și am luat în drum o punguță de sticksuri. Pe lista de ingrediente erau lucrurile banale, cum e faina, apa, sarea, dar și câteva E-uri.

Ca să mă lămuresc le-am cautat pe net și am descoperit cu uimire ca unul dintre ele, mai exact E524, chiar asta este în realitate: sodă caustică.

Deci în mod oficial, producătorii de sticksuri și covrigei recunosc cu onestitate ca toarnă soda pe produse.

De ce? Ca sa fie crocant, se pune soda care da și un gust anume, ușor de recunoscut, și chiar un miros specific.

Preluat din niște comentarii, pentru fanii acestor produse,sper să vă ajute să renunțați la ele. Cândva mâncam ca să păcălesc foamea, și nu aveam timp de pauză de masă!
Nu mai consum de foarte multă vreme,dar încă îmi aduc aminte gustul ciudat,dubios chiar!”

Detalii și în articolul bine documentat:

Hidroxid de sodiu – E524

Redacția